Wacken Open Air 2017-Brödraskap och passion

Wacken är så mycket mer än en rockfestival. Wacken är ett världsomspännande kulturnätverk av brödraskap för passionerade musikälskare världen över. Ingen annanstans i världen går festivalpubliken klädda i festivalmerchen likt de bär en rustning, likt mc-färger som talar om att vi alla här är bröder och systrar. Alla tar hand om varandra, i lera, i regn, i hetta och i olidligt kvavt väder. Alla tältar likt bohemer, alla är lika glada, entusiastiska och älskar sin festival in i djupaste benmärgen. Wacken är gjord av musikälskare för musikälskare och utan större kommersiellt vinstintresse. Wacken är utan tvekan den hårdaste och fetaste rockfestivalen i världen.

Tjugoåttonde upplagan av världens största och hårdaste metalfestival Wacken Open Air, belägen 5 mil utanför tyska miljonstaden Hamburg, har äntligen kickat igång.  Lineupen i år består av bl.a. Alice Cooper, Amon Amarth, Annihilator, Apocalyptica, Avantasia, Steve Harris(Iron Maiden) British Lion, Candlemass, Clawfinger, Emperor, Grand Magus, Grave Digger, Kreator, Marilyn Manson, Max o Iggor Cavalera(Sepultura), Megadeath, Napalm Death, Paradise Lost, Primal Fear, Rage, Soilwork, Trivium, Turbonegro, Uli John Roth och Ugly Kid Joe. Torsdagen är av tradition en A night to remember. Där har man i år bokat lite mer traditionella hårdrocksband som Europe, Status Quo, Ross the Boss, Accept och Volbeat.

Wacken är en bred helhetsupplevelse av omätbara mått i ordet metalfestival.Det är hårdare, högre och snabbare än något annat man kan uppleva i festivalväg. Festivalens tema går i allt som har med metalmusik, vikingar, ölkultur och tysk folkmusik att göra.

Man bor i tält och lever betydligt mer primitivt än normalt. Festivalen lockar fram en fundamental eufori som man inte kan uppleva någon annanstans. Där samlas de hårdaste av de hårda metalfansen i världen. Står man inte ut med att det regnar på dig eller att solen steker som en svetslåga på dig eller dålig sömn i ett svinkallt tält eller att tältgrannen spelar metal på ett mindre P:A till 06 på morgonen eller att trängas i publiken med 75000 av världens hårdaste metalfans, då har man överhuvudtaget inget på Wacken att göra.

På det stora festivalområdet kallat Wacken Holy Land hittar vi de tre största scenerna Harder, Faster, Louder uppställda på bredd. De är i festivalsammanhang verkligen enorma scener med grymt högt och bra ljud och fantastiskt bra ljusshow. Konserterna på kvällstid är verkligen en magnifik upplevelse som inte kan beskrivas med ord. Inne i Wacken Holy Land hittar vi även det uppskattade Metal Markt, där man kan hitta all merch mellan himmel och jord. Där finns även ett enormt skivförsäljningstält med ett enormt utbud av metal och hårdrock från en mängd olika skivförsäljare.

Wacken har sedan många år tillbaka, ett områden i festivalen som heter Wackinger Village. Detta fungerar som en liten festival i festivalen så att säga. Wackinger Village är ett stort vikingaområde med vikingamerch, uppvisningar och tillhörande scen. Där kan man uppleva fascinerande underhållning i form av bl.a. Fight Traning, Speedcarving, Warriors Car Drive, Cagefights, Burchenball, Knights Showact, Pyrohex och Fireshow. 

Wacken Plazaområdet innehåller Bullhead City Cirkustältet där man hittar Headbangers stage och W.E.T Stage. I Wacken Plazaområde hittar vi även Wrestling Slam tältet. Där hittar vi den bejublade och efterlängtade Wrestlingshowen som brukar locka mängder med entusiastisk publik. Men där hittar vi även Poetry Slam, Late night shows, Metal Yoga och Spoken Word med ingen mindre än knivskarpa musikern och munlädervassa oraklet Henry Rollins.

Det har regnat tidigare under veckan och det är lite lerigt på sina ställen. Man klarar sig utan stövlar än så länge. Wacken är stort och det finns en mängd saker att förlusta sig med förutom banden som spelar. Onsdagen är en liten uppvärmningsdag inför det som komma skall men merparten av de 75 000 besökarna är redan på plats.

Vikingabyn Wackinger Village och Wacken Plaza med de 2 scenerna Headbangers och W.E.T. stage är i full gång. Även wrestning tältet Welcome To The Jungle är i full gång med bl.a. metal yoga, spoken word, slambattle och wrestning. Inne på området är matserveringarna i full gång. Det finns allt mellan himmel och jord att äta för den som är hungrig. Dönderkebaben är makalöst god och festivalmaten är överlag mycket bra. Mycket grillat och kött, men det är också det som funkar bäst på en festival. Priserna är snäppet lägre än en valfri rockfestival i Sverige. Dönerkebab för 6 euro och öl i snyggt plastglas för 5 euro och ölpåfyllning för 4 euro.

Merch hittar man lite överallt på festivalen. Utbudet är obegränsat och publiken är helt galen i den officiella Wackenmerchen som tar slut som smör i solsken. För Wackenmerchet är snyggt och finns i en mängd varianter och färger. Merparten av publiken går runt i diverse Wackenmerch från olika årtal.

Biergarden är en scen för tyska kultband i den av tyskarna så älskade folkmusikmetal genren. Ju mer spektakulärt desto bättre. Bayenmunchen blås blandat med metal och hur kan detta gå fel i Wacken. Ölen skvätter i luften och tyskarna dansar och är glada trots att klockan bara är ett på dagen. Hela temat på festivalen går i tysk ölkultur och hård metalmusik.

Utbudet på underhållning på Wacken känns nästan helt övermäktigt. Uppe i Vikingaområdet är uppvisning i tornerspel med riddare och svärd. Hela vikingatemat hela påminner en hel del om medeltidsveckan på Gotland och det är omåttligt populärt. Ett stort område inspirerat av temat från Mad Max filmerna med en massa coola warriors hittar vi även här på vikingaområdet.

Wrestning showerna inne i Bullhead City Cirkus tältet är även dessa omåttligt populära. Stämningen i tältet är hög när showbrottarna drabbar samman till publikens stora jubel. Trots att det handlar om showbrottning är det förmodligen ingen lek att ge sig in i ringen och möta en 150 kilos muskelbjässe som skriker att han skall knäcka dig. Brottarna hoppar och gör volter och de låter som att de får en hel del smällar inne i ringen. Publiken blir helt vild, skriker och jublar.

Det är varmt och kvavt idag men vi har ändå tur att det inte regnar. Just denna helgen i början av augusti kan vara ganska påfrestande vädermässigt med hög värme i kombination med hög luftfuktighet. Mycket regn har fallit de senaste veckorna och gjort den tidigare jordbruksmarken mättad på vatten.

Sällan har jag sett någon trollbinda en publik med ord så som Henry Rollins gjorde idag. Hans knivskarpa intellekt ihop med hans underbara anekdoter och hans skarpa humor gjorde att håren på armarna reste sig. Han pratade bland annat om den katastrofala politiska situationen i USA med Trump- administrationen. Om hur den arroganta Trump förnärmade Angel Merkel. Välgörenhetsinsamlingen han startade till förmån för de tre oskyldigt dömda i West Memphis Three. Detta justitiemord har sedermera blivit föremål för en mängd böcker och dokumentärfilmer och är ett av USA.s mest kända rättsfall där oskyldiga dömts. Henry Rollins lyckades att väcka engagemang hos en hel värld av musiker och fans till förmån för de tre oskyldigt morddömda ungdomarna som tillslut efter många år i fängelse blev frisläppta. Det blev även en del roliga anekdoter från hans tid i kultiga punkhjältarna Black Flag och det ändlösa turnérandet med Rollins Band. Henry Rollins har medverkat i en mängd filmer och han har författat över 25 böcker. En av anekdoterna var när han skulle beskriva hur det var att bli hembjuden till Lemmy i Motörhead och hans säregna personlighet och hem.

Wacken är verkligen mer än en festival. Publiken går runt med sina Wacken tröjor och bär upp den likt en rustning eller likt brödraskapet i mc-klubbarnas färger. De talar om att vi alla är musikälskare bröder och systrar och står upp för varandra. Vi tar hand om varandra och detta är våran festival och ingenting ska få ta det ifrån oss. Banden är bara en liten del av detta världsomspännande koncept. Fenomenet Wacken är definitivt betydligt mycket större än de 4 dagarna i sig själva.

Wacken har en separat entré till Bullhead City Cirkus och de 2 scenerna W.E.T. och Headbangers stage. Den entrén stängs när det blir för mycket folk inne i Bullhead City Cirkus tältet. Vilket innebär att, är man inte ute i god tid till sitt favoritband, så är det inte alls säkert att man kommer in. Tältet var totalt smockfullt under Ugly Kid Joe och publiken kunde knappt röra på sig. Det är minst sagt påfrestande med så mycket folk i tältet. Det blir av förklarliga skäl trångt, när merparten av festivalens 75 000 metalfans redan är på plats och hela huvudområdet med de tre största scenerna är stängt idag på uppvärmningsdagen. Jag tycker det är fantastiskt coolt att ett band som Ugly Kid Joe, som hade sin storhetstid under tidiga 90-talet, kan gjöra comeback och spela skiten av sig själva.

Gamla trash metal hjältarna Annihalator blåste på i tältet och Headbangers stage. Jag är faktiskt ett gammalt fan till bandet. Fullt blås och en hel drös bra upptempmetallåtar som Wacken fansen tycktes gilla. Jag tycker inte att Annihalator är samma band idag. Dagens upplaga av Annihalator är enbart en sämre upplaga av det tidigare så hyllade bandet

Temat för kvällen uppe på Wackinger Village är eldshower i olika varianter. Det är bl.a. Phyrohex, Sir Henry Hot and Hells Bells, Devils Fire och Fireshow. Eldshowerna uppe på Willanger var snyggt korigierade och underhöll den förundrade publiken. Bäst var de coola tjejerna i Phyrohex som dansade med eldkvastar och sprutade eld. Att kunna kontrollerna något så okontrollerbart som eld är en facinerande underhållningsform. Det blir fruktansvärt coolt. Kraften i Sir Henry Hots eldkastare var det kraftigaste jag sett i eldväg någonsin. Kvällen avslutades med Metal Disco men då var det redan god natt Wacken and see you tomorrow.

no images were found

 

 

SKRIBENT: Thorbjörn Skogh (thorbjorn.skogh@rockbladet.se)
FOTO: Anna Skogh (anna.skogh@rockbladet.se)
FESTIVALKRÖNIKA: Wacken Open Air 2017 – DAG1
DATUM: 2017-08-02

 

Relaterade artiklar