Accept – Rise Of Chaos

Vissa har svårt för förändringar. Framförallt när det gäller band. Men till er som inte vill ge Accepts senaste platta en chans på grund av att de inte längre har samma sångare som de en gång hade…ni missar något. 

Annons 

 

Alla band överlever inte medlemsbyten. Queen kommer aldrig blir "riktiga" Queen utan Freddie Mercury. Dagens ACDC är inget annat än ett sorgligt eko av det som en gång var. Gotthards sångare Nic Maeder kommer oavsett vad alltid bli jämförd med sin föregångare Steve Lee. På samma sätt kommer det alltid gapa ett tomrum efter Udo Dirkschneider och den störste dramatikern skulle påstå att Accept inte längre finns. MEN…..Accept är inte färdiga. 

Mark Tornillo är en värdig ersättare till Udo och beroende på vilket perspektiv man väljer att se ifrån så kan till och med uppfatta  Tornillo som en bättre sångare. Det är inte menat att han ska vara Udo Dirkschneider. Ingen annan än Dirkschneider själv kan fylla sina skor. Det Tornillo istället kan göra är att bidra med ny energi och lite jävlar anamma. Och det gör han. Tillsammans med övriga bandmedlemmar blir albumet "Rise Of Chaos" som en nytändning  för karriären och fortsätter det låta såhär bra så kommer Accept inte pensionera sig än på ett bra tag. 

I HBO:s världsberömda serie "Game Of Thrones" finns det en karaktär som dör ett flertal gånger men som ständigt återupplivas av Gud. Denna karaktär kommer upp i huvudet då "Rise Of Chaos" inledningsspår "Die By The Sword" kör igång. Precis som den karaktärens tillvaro så är också den låten intensiv och hård och budskapet är ganska klart. "If you live by the sword, you will die by the sword". Precis den sortens budskap som passar in i hårdrockens och fantasins episka värld. Refrängen är gjord för att en publik ska lära sig den och riffarna är inget annat än ljuvlig perfektion. 

Albumet är överlag välgjort och även om det finns låtar som känns daterade och "out of character", som exempelvis den visserligen svängiga men också ganska töntiga låten "Hole In The Head" och det intetsägande titelspåret, så hålls intresset vid liv och det låter så som du vill att det ska låta. 

En låt som inte bara är hård och behaglig lyssning utan också lite härlig är "Analog Man". Låten beskriver hur äldre människor har svårt för att förstå sig på dagens teknologi. Är det simpelt och låter larvigt? Ja. Men är det det? Nej. Det är faktiskt en helt genial låt. Riffarna sitter där de ska och Mark låter som en bättre upplaga av Brian Johnson och låtens innehåll är på många sätt relaterbart. Att inget band vågat sig på denna form av låt tidigare?

Andra fullträffar på albumet är den mäktiga "Worlds Colliding" och "Koolaid", som skulle ha kunnat vara direkt hämtade från bandets absoluta glansdagar. Sammanfattningsvis kan man säga att Accept är i allra högsta grad musiker som fortfarande går att räkna med och "Rise Of Chaos" är ett av årets bästa album. 

 

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
ALBUMRECENSION: Accept – "Rise Of Chaos".
SKIVBOLAG: Nuclear Blast
RELEASEDATUM: Ute nu!
BÄST: "Die By The Sword".
SÄMST: "Hole In The Head". 

BANDFAKTA – ACCEPT

MEDLEMMAR
Wolf Hoffmann – Guitar
Peter Baltes – Bass
Mark Tornillo – Vocals
Christopher Williams – Drums
Uwe Lulis – Guitar

| HEMSIDA | FACEBOOK | SPOTIFY |

DISKOGRAFI
Accept (1979)
I'm a Rebel (1980)
Breaker (1981)
Restless and Wild (1982)
Balls to the Wall (1983)
Metal Heart (1985)
Russian Roulette (1986)
Eat the Heat (1989)
Objection Overruled (1993)
Death Row (1994)
Predator (1996)
Blood of the Nations (2010)
Stalingrad (2012)
Blind Rage (2014)
The Rise of Chaos (2017)

 

Relaterade artiklar