Foo Fighters har gjort ytterligare en oförglömlig spelning på svensk mark

Det är klart att det ibland händer att extremt stora arenaband kan ställa sig på en klubbscen men då brukar det bli i en mer avskalad version än det normala. Men när Dave Grohl och hans Foo Fighters ska göra en hemlig promospelning på Vasateatern dagen innan albumreleasen av Concrete and Gold så är det bara en sak som gäller – Fullt Ställ!!

Annons 

 

Showen på den anrika Vasateatern, som förra året i ett nyrenoverat skick återigen öppnade upp för evenemang, kommer gå till historien. Kanske inte för att låtlistan var unik utan mer för hur spelningen genomfördes och på vilket sett de valt ut de speciellt inbjudna gästerna.Förutom branschfolk och del svenska rockband, bland andra Ralf från Mustasch och hela The Hellacopters, gjorde Foo Fighters en laginsats tillsammans med Spotify som valt ut ett antal 100 av de fans som lyssnat mest på Foo Fighters via deras streamingtjänst. En sådan här tillställning hade helt klart fallit platt utan hängivna fans.

Några minuter över 21 torsdagen den 14 september så springer Foo Fighters in på scenen. Dave drog några riff och konstaterade att han fick känslan över att vara inbjuden till våra vardagsrum. Senast bandet var på svensk mark var på Ullevi 2015, det som blev den mycket speciella spelningen, då Dave mitt under andra låten ramlade av scenen och bröt benet. Det var under låten Monkey Wrench som olyckan hände så det var lika bra att slutföra den. I och med det var showen igång.

Redan i början av konserten och när adrenalinet var på topp frågade Dave om han fick dansa med oss i publiken vilket svarades med ett rungande ja. Med det i ryggen hoppade han ned på golvet och vips så dök han upp precis bredvid oss ett tag för att sen fortsätta upp emot mixerbordsplatsen. Där stod han en bra stund och jammande tillsammans med en av de andra gitarristerna.

  Kvällens setlist fylldes med låtar från bandets hela karriär. Såklart spelades även låtar från det nya albumet Concrete and Gold och förutom singlarna Run och The Sky Is a Neighborhood spelades även The Line för första gången live. Monkey Wrench, The Pretender, Times Like These, My Hero och Best Of You blev de riktigt stora höjdpunkterna den här kvällen. Publikresponsen blev som störst med allsång under My Hero och Best Of You. Dave ville även passa på att hedra sin nya vän, läkaren Johan Sampson som hjälpte honom på Ullevis scen efter benbrottet. Det blev via ett känslomässigt framträdande med låten Big Me.

 Foo Fighters är inte ett band som kör extranummer. Hur avslutar man en konsert som denna när energin fortfarande finns kvar? Jo, man bjuder Daves svenska vän Pelle Almqvist från The Hives för att spela AC/DC-klassikern Let There Be Rock. Det fullbordade den här historiska spelningen.

I skrivandes stund får jag fortfarande nypa mig i armen för att förstå att jag tillsammans med runt 800 personer fick uppleva är inte bara något häftigt och storslaget, utan även något smått unikt. Jag kan lova att vi alla som var på plats sent kommer förstå vad vi varit med om. Jag ser fram att förhoppningsvis får se dem igen nästa sommar, fast då återigen på en stor arena.

 

SKRIBENT: Jonas Lööw (jonas.loow@rockbladet.se)
FOTO: Jonas Lööw, Anders Mannio
KONSERT: Foo Fighters hemliga gig på Vasateatern
PLATS: Vasateatern / Stockholm
DATUM: 2017-09-14
BÄSTA MINNET: Hela arrangemanget, de mest lyssnade fansen fick vara på plats, Dave Grohl i högform, kan fortsätta hela dagen, men kommer nypa mig i armen minst en vecka framöver för att förstå att man varit med om detta.
BÄSTA LÅTARNA: Monkey Wrench, The Pretender, Times Like These, My Hero och Best Of You
MER ATT LÄSA: Läs Anders recension av "Concrete and Gold"

LÅTLISTA:

Monkey Wrench
Learn to Fly
White Limo
Arlandria
La Dee Da
The Pretender
Big Me
Run
My Hero
Cold Day in the Sun
Congregation
Walk
The Line (live debut)
These Days
Rope
The Sky Is a Neighborhood
Sunday Rain
All My Life
Dirty Water
Times Like These
Breakout
Best of You
Let There Be Rock (featuring Pelle Almqvist (The Hives))

Relaterade artiklar