Ghost gav ett värdigt avslut på Sveriges längsta festival

Ghost avbröt sitt uppehåll från livekonserter, inte bara för att för att andra gången säsongsavsluta konsertsommaren för Stockholms Gröna Lund utan även för att stänga det som nöjesparken själva kallar för Sveriges längsta festival.

Annons 

 

Kort efter konserten på Hovet i Stockholm i våras for Ghost till Syd- och Nordamerika för att turnera under sommarmånaderna. I går kväll stod östgötaandarna åter på scenen i den svenska huvudstaden frontade av deras ohotade ledare Papa Emeritus III. Nästan på dagen för tre år sedan avslutade Ghost grönansäsongen 2014 med ett starkt framträdande inför en storpublik och där Papa Emeritus II avslutningsord löd ”Nu får ni gå hem”. Tre år senare är det ett annat Ghost som sätter punkt för sommaren 2017. Det har skett personalförändringar bland de onda andarna, Papa Emeritus II har ersatts av Papa Emeritus III och dessutom har de hemliga identiteterna bakom maskerna röjts. Koreografin på scenen har genom karriären gått från att vara mystisk och paganceremoniellt minimalistisk till att bli mycket mer publikfriande och rörlig. Personligen struntar jag blankt i vilket, då det ändå är musiken jag är ute efter. Jag tycker att Ghost alltid har presenterat sig själva med stor finess. Denna konsert kommer som ett paket tillsammans med dagens konsert på Liseberg i Göteborg även att bli slutstation för den fantastiska framgångsresa bandet har gjort med skivan Meliora samt EP’n Popestar. Nu väntar nya låtar och skivsläpp så att tidslinjen för Ghost även i framtiden ska bli lika trevlig som den hittills har varit.

Den tidiga skymningen denna fina men smått kyliga kväll i Stockholmshösten gynnar ett band som Ghost. Trots en nu för tiden mer partajande framtoning på bandet så finns mystiken ändå kvar som en framträdande roll i hela bandidén och den framställs bäst under de timmar på dygnet då mörkret härskar. Jag kom till Grönan någon timme innan konserten och köerna ringlade sig redan då runt hela området. Grindarna behövdes visserligen aldrig stängas men gott om folk blev det. Det är svårt att inte bli imponerad över hur bandet från Linköping lockar till sig människor i alla åldrar och tillsammans med ekon från dagens skrik framkallade av åkattraktionerna ”Kvasten” och “Fritt Fall” sätter de ett bisarrt piff på stämningen på den gamla nöjesparken. Det blir lite som att stoppa in den onda dockan Chucky mitt i ett av Nalle Puhs äventyr och låta honom röja runt i några sekunder för att sedan återgå till ursprungshistorien som om ingenting hade hänt. Det skulle till och med kunna vara ett inslag hos Family Guy.

Ljudet är klart och familjevänligt som sig bör men Ghost tar fram några oväntade kort ur rockärmen denna kväll.  Att de för första gången spelar Deus in Absentia ger såklart konserten en viss kultstatus och att Elisabeth framförs med passion gör kvällen redan då till en framgång. Från den sprakande inledningen med Square Hammer till avslutningen med Monstrance Clock bjuder Ghost på en ritual som passar både den stora publik som har tagit sig till på Grönan denna kväll och mig som har följt bandet sedan länge. Jag stod mest och njöt när Ritual, Year Zero och Devil Church spelades och förutom en nunnevandring av Sisters Of Sin längst främsta publikraden bjöd bandet även på eld, sprak och ett massivt konfettiregn så eftersmaken var väldigt behaglig när jag efteråt tog båten in mot stan.

En fantastisk konsertsommar på Gröna Lund har tagit sitt slut. Nyckeln till grindarna förvaras nu djupt nere i någon hemsk Linköpingsgrotta, men om vi är tillräckligt onda under vintern kanske nyckelbäraren släpper ifrån sig den lagom till nästa säsongspremiär. Jag vill ha mer så jag knäböjer framför Satans härskartron och om några månader kommer jag endast att säga Ond Jul för att vara riktigt ”true” som man säger (eller sade) i vissa musikkretsar. Må obra och på aldrigseende!

BETYG: 
SKRIBENT: Fredrik Brolin (fredrik.brolin@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Jimmie Sonelius(jimmie.sonelius@rockbladet.se)
KONSERT: Ghost
ARENA: Gröna Lund / Stockholm
DATUM: 2017-09-29
BÄSTA LÅTEN: Ritual

Relaterade artiklar