Mörkaste mörker och ljusaste ljus – The White Buffalo på Twang

Alla gråter, alla drömmer, alla vill, alla behöver kärlek. Jag är en av dem. Med en djup, mörkt raspande, vällagrad, sönderfallande, uttröttande och skrumpen röst är det precis vad Jake Smith sjunger på sin senaste singel The Observatory.

Annons 

 

Det är bara det att han självklart sjunger på engelska. När han står på scenen går han under namnet The White Buffalo. I mitten av oktober dyker nya skivan ”Darkest Dark, Lightest Light” upp på en strömmningstjänst nära dig. Eller om du fortfarande blivit vid din läst, så gäller närmaste vinylbutik. Det är i alla sammanhang något att se fram emot. Oktobersläppet är uppföljaren till Love And The Death Of Damnation från 2015.

Jake Smith föddes i Oregon och växte upp i södra Kalifornien. I sina unga år lyssnade han mycket på punkband, som The Descendents och The Circle Jerks. Gitarr började han spela först när han fyllt 19 år. Jake Smiths sånger har alltid befolkats av karaktärer som har upplevt de mörkare och mer desperata delarna av vad livet har att erbjuda. I trailern till spelet Halo Wars 2 fick The White Buffalo extra uppmärksamhet i och med att låten I Know You spelades där.

Den här söndagskvällen när den kallaste sommaren på 155 år har övergått i september har också The White Buffalo tagit sig till Stockholm och till Twang. Det finns frågetecken vad det är för lokal vi befinner oss i ikväll. Är det en bar? Är det ett café? Är det en gitarrbutik? Det är definitivt en källare. Ikväll är det också en akustisk livescen. Det är trångt. Det är utsålt. Det är svettigt. Det är intimt. Det är The White Buffalos första Sverigebesök. Någonstans här rätas alla frågetecken ut och blir till utropstecken.

Kvällens konsert startar med Dark Days, som också inledde förra albumet. Från höstens kommande album spelas den vackra och gripande The Observatory. Jake Smith bjuder även på Avalon och Nightstalker Blues från den nya plattan. Den sistnämnda presenterar han som den mest ondskefulla låt han skrivit. Självklart kommer också Come Join The Murder, som gjorde sin debut i finalen av tv-serien Sons of Anarchy. Den är störande och vacker. På samma gång.

Det kommer en rad av mörka, vackra, uptempolåtar och ballader. Smith bjuder på låtar som Oh Darlin What Have I Done, Into The Sun och Home Is In Your Arms. Det kommer också en favorit från förra plattan i I Got You. Det bjuds på kärlek i Love Song #1, visslande i The Whistler och någon som sålt sin själ till rock ’n roll i Rocky.

Den dryga timmen vi får njuta av The White Buffalos mästerliga låtskrivande och fantastiska röst tar slut med The Pilot och Highwayman. I den sista låten hinns det med ett nytt kall i varje vers. The White Buffalo startar som stråtrövare, fortsätter som sjöman, som dammbyggare och med att flyga rymdskepp. Kanske sluts cirkeln med att bli stråtrövare igen? Det som är viktigt är att han lovar att komma tillbaka igen, igen, igen, igen, igen och igen med slutstroferna i den sista låten. Det är något jag hoppas att The White Buffalo håller sitt ord kring. Jag kommer definitivt att vara på plats. Jag rekommenderar det till alla er andra också.

 

 

BETYG:
SKRIBENT: Anders Nyström (anders.nystrom@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Kristin Carlsson (kristin.carlsson@rockbladet.se)
KONSERT: The White Buffalo
ARENA: Twang / Stockholm
DATUM: 2017-09-03
BÄSTA LÅTEN: Highwayman
BÄSTA MINNET: Jake Smiths fantastiska röst berör. Den tillsammans med de underbara och många gånger mörka berättelserna i hans sånger förtjänar en mycket större publik.
SÄMST: Det är enkelt ikväll. Det var helt enkelt för kort. Vi hade behövt mer.

 

Relaterade artiklar