Airbourne på Fryshuset – en värmande öldusch i höstrusket

Airbourne turnerar för fulla hus i Sverige. Stockholm intogs i tisdags och nästa vecka gäller Göteborg (Trädgår'n 23/10) och Malmö (KB 24/10). Som support har man med sig Desecrator.

Det är redan rätt packat inne på den utsålda Klubben när uppvärmande Aussie-brorsorna i Desecrator slår an första ackordet. Troligen mer för att skaffa sig bra plats inför Airbourne-röjet än för att njuta relativt okänt förband. Ett thrash-gäng som är både snabbare, tyngre och hårdare än kvällens huvudakt. Responsen blir rätt blandad med några nickande skallar och nävar i luften varvat med armar i kors och den stockholmska 'impress-me-minen'. Frontmannen Riley Strong jobbar hårt och lyckas uppmana till kollektiv headbang fast man inte gillar metal (om det nu fanns någon sådan person på plats ikväll). Det blir bland annat en munsbit från nästa veckas albumsläpp To The Gallows, som finns rykande färsk i merchen och Steppenwolf goes metal i Born To Be Wild och Metallica-tappningen av Am I Evil. Inte originellt på något sätt men en trevlig ny bekantskap.

Att Big Gun ljuder i PA:t en stund innan Airbourne kliver på ger dubbel föraning då det kommer bli mer av både AC/DC och Schwarzenegger ikväll. Den sistnämnda i form av ledmotivet till T2 som kvartetten tågar in till. Öppningen med Ready To Rock är en särdeles smaskig smocka som spetsar publiken på rock 'n' rollens hårt bultande penis. Ett körande "Oh-oh-oh-ooooooooh" låter det då om någon undrade.

Kvällens gig är faktiskt första headlinern i Sverige sedan Live It Up-turnén landade på Tyrol i Stockholm 2013, i övrigt har det handlat om festivaler och förbandande till Volbeat på arenorna. Stora delar av den pågående egna turnén har varit lapp på luckan så frågan är om gruppen kliver upp ytterligare ett snäpp nästa vända och börjar spela på större ställen? 800 biljetter till Fryshusets mindre konsertlokal samt ungefär lika stora KB i Malmö räcker i alla fall inte.

Det är såklart omöjligt att inte tänka på AC/DC när man hör och ser Airbourne. Bandet själva hymlar inte heller med vilka de stora förebilderna är då det sticks in både ett Riff Raff-riff, en What Do You Do For Money Honey-rad och ett Let There Be Rock-intro bland alla egna låtar som andas Australiens största rockexport. Dock besitter inte Warrnambool-gossarna samma ikoniska monsterriff eller skyhöga berg i låtmaterialet men det kompenserar man med speedad och galen energi. Där Angus Young & co. lufsat på i samma midtempo på de senaste fyra plattorna så skruvar Airbourne upp pulsen till max mest hela tiden.

I Girls In Black blir det sedvanlig, om än kort, tur i publikhavet för Joel O'Keeffe som kryddas med kvällens första ölburk mot skallen. Senare ska det även fångas lyra när överfulla biramuggar kastas ut till de greppvänliga åskådarna. Ett lika kul som blött inslag. Laguppställningen gjorde ett byte i våras där David Roads klev av och Harri Harrison in på rhythm-gitarrist positionen. Om det är en toppning eller ett nerköp får framtiden utvisa men ikväll gör han definitivt sitt jobb där han kontinuerligt byter flank med den ständigt leende Justin Street. Låtmässigt är det välkomponerat med tyngdpunkt på alster från Breakin' Outta Hell och debuten Runnin' Wild. Något svagare No Guts, No Glory's enda bidrag Bottom Of The Well blir också konsertens enda svacka. 

Det svårt att ogilla Airbourne. Oavsett om man lyssnar på musiken eller inte så sympatiserar väldigt många med dem. En stenhårt arbetande grupp som lattjar glädjefull rock 'n' roll utan krusiduller med garanterad bang for the buck. I sällskap med ett av rockbranschens allra mest underhållande liveband har man aldrig tråkigt.

 

BILDGALLERI DESECRATOR

 

BILDGALLERI AIRBOURNE

 

RB-Betyg-9_10SKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Kristin Carlsson (kristin.carlsson@rockbladet.se)
KONSERT: Airbourne + Desecrator
ARENA: Klubben, Fryshuset / Stockholm
DATUM: 2017-10-17
BÄSTA LÅTEN: Ready To Rock
BÄSTA MINNET: Ölregn och hårdsvängande rock 'n' roll är en utmärkt kombo
SÄMST: Bottom Of The Well

LÅTLISTA – AIRBOURNE – KLUBBEN, FRYSHUSET

Ready To Rock
I'm Going To Hell For This
Too Much, Too Young, To Fast
Down On You
Rivalry
Girls In Black
Bottom Of The Well
Breakin' Outta Hell
It's All For Rock 'n' Roll
Stand Up For Rock 'n' Roll
EXTRANUMMER:
Live It Up
Runnin' Wild
 

Relaterade artiklar