Carl Linnaeus förgyller kafferepet med krigsberättelser från en svensk general i KISS Armys tjänst

Julen kommer tidigt i år för alla KISS-fans! CARL LINNAEUS släpper genom GAIN Production sin tredje bok KISS KLASSIFIED – WAR STORIES FROM A KISS ARMY GENERAL. Den berättar historien om JOHAN KIHLBERG – en stockholmskille som tillsammans med fotografen MATS VASSFJORD har samlat på sig fyra decennier av färgstarka minnen från att följa KISS på ett maniskt (och magiskt) sätt. Johan är en KISS-fantast som har upplevt mer med sina idoler än vad många fans ens skulle våga drömma om. Carl har fått ihop en riktigt läcker kaffebordsbok fullspäckad med mängder av historier och färgbilder varav de flesta nu publiceras för första gången. Intresset är stort och ROCKBLADET satte sig ned med Carl och pratade lite om boken.

Annons 

 

 yecu_KISSKlassififedFrontcover--1
(KISS KLASSIFIED – War Stories From A KISS Army General av Carl Linnaeus)

Johan Kihlberg älskar KISS! Han älskar KISS så mycket att han skulle följa dem till världens ände som många skulle ha sagt. Johan tog det flera steg längre och gjorde det verkligen. Under 80-talet, som det går att läsa i det nystartade bokförlagets pressmeddelande om boken, reste Johan jorden runt för att se och träffa idolerna i KISS. Han startade även tidningen KISS Army Sweden Magazine. Efter en tids kontakt med journalisten, förläggaren och författaren Carl Linnaeus började ett projekt att ta form. Göteborgaren Carl som själv är en KISS-fantast och har tidigare skrivit om bandet i boken KISS – Den osminkade sanningen blev den perfekta motparten till att skriva om Johans upplevelser. Resultatet blev KISS KLASSIFIED – War Stories From a KISS Army General, en kaffebordsbok som sticker ut och har potential att sätta piff på varje vardagsrum. Det nybildade bokförlaget ingår under GAIN Production och detta blir den första publikationen. När jag når Carl står han på Bengans skivbutik i Göteborg och numrerar sina nya, rykande, färska och heta exemplar av boken.

Hur föddes idén till boken?
-Idén har några år på nacken egentligen och föddes under tiden jag skrev KISS-Den osminkade sanningen 2012. Det var ett förlag som intresserade sig för idén men tyckte samtidigt att jag skulle skriva historien om Johan Kihlberg. Det var första gången jag hörde att Johan ville ge ut en bok. Jag höll kontakt med Johan och sprang på honom lite då och då och höll kvar den där tanken i bakhuvudet om att skriva hans historia. När tiden gick tyckte jag att det var dags för att skriva en ny KISS-bok. Hela projektet och idén utvecklades från att vara en ren biografi om Johan till att bli en så kallad “Coffee-table bok” istället då Johan hade haft med sig fotografen Mats Vassfjord på resorna som satt på mängder av skitcoola och “opushade” bilder. Det hela började med att jag var och såg på Iron Maiden på Ullevi förra juni och där träffade jag Markus Tagaris från GAIN Records här i Göteborg som tyckte att det var konstigt att inga skivbolag ger ut musikböcker. Jag höll med honom och vi kom fram till att vi skulle ge ut musikböcker med mig som förläggare på GAIN. Vi hade ett möte under sommaren förra året och funderade på vad vår första bok skulle handla om. Vi är alla tokiga i KISS så jag ringde upp Johan och sa att “Nu kör vi!”

Hur lång tid har arbetet tagit?
– Vi började arbeta på riktigt med boken i mitten av december förra året. Jag åkte och träffade Johan för att hänga med honom och Mats i Stockholm under några dagar. Då fick jag alla historier till boken så att jag i början av det här året kunde skriva färdigt allt samtidigt som Mats redigerade bilder som en tok. Det var över 2 000 bilder i gamla negativ som bara hade legat i en låda.

Ni marknadsförde boken på Hard Rock Café i Stockholm redan i våras under samma helg som KISS spelade i stan, varför kunde ni inte släppa boken till försäljning redan då?
-Tanken var att boken skulle ha kommit ut i maj men vi var lite för naiva. Vi trodde att vi skulle få klart boken på ett par månader men det visade sig sedan att för att få den så snygg och exklusiv som möjligt så insåg vi att vi skulle behöva mycket längre tid. Därför blev allt framflyttat till oktober istället och då fick vi den så snygg som vi ville ha den. Nu känns det verkligen skitbra.

Berätta kort om vad boken handlar om? För den som inte redan vet.
-Boken är uppdelad i två delar. Det är Johan Kihlbergs story. Han är känd i KISS-kretsar för att ha varit ordförande i KISS Army Sweden under 90-talet. Han skapade även KISS Army Magazine som sedan bytte namn till Destroyer, ett fanzine som fortfarande är igång. Boken börjar 1980 när Johan är på sin första KISS-konsert i Eriksdalshallen i Stockholm. Sedan får man följa honom genom tidigt 80-tal när han var KISS-stalker när han förföljde limousinerna när KISS var i Stockholm, när han sov utanför hotellentrén när de var på promotionbesök, när han började jobba för Polygram och blev inbjuden till att vara med bandet under inspelningen av Hot In The Shade 1989 till att bli ordförande i fanklubben. Det är i stort sätt de första 240 sidorna och på de sista 100 sidorna ligger fokus från millennieskiftet och framåt och på att få fram grymma konsertbilder.

Till vem riktar sig boken framför allt?
-Till folk som gillar snygga böcker (skratt)! Nej, det är ju KISS-fansen, helt klart, både de som bara är lite intresserade och de som är mer intresserade av KISS. För att göra målgruppen så bred som möjligt har vi Johans story tillsammans med mina saker som jag har fått fram genom mina intervjuer för Sweden Rock Magazine och sedan även såklart Mats fantastiska bilder som gör att både nya fans och de som har varit med ett tag kommer att hitta saker i boken som är intressanta. Sedan ökar ju såklart målgruppen i och med att boken är skriven på engelska. Vi har satsat på att göra boken så tidlös som möjligt så att den alltid ska kunna vara lika aktuell och intressant.

Hur var det att skriva boken på engelska? Du skriver ju normalt på svenska.
-Det var intressant. Jag skrev på engelska från början och fick hjälp av vänner i USA med att korrigera så att allt låter korrekt. Men visst var det en utmaning. Man märker dessutom att en del citat från bandmedlemmarna inte är helt grammatiskt korrekta (skratt).

Varför är KISS så intressanta?
-Det är ju den ultimata verklighetsflykten. De är så mycket mer än bara ett band som spelar musik. Man får verkligen hela paketet. Det är många som började lyssna på KISS som barn, jag själv inkluderad, just för den där imagen av superhjältar och att musiken är lätt att gilla. Det är inte så jättevanligt att fans över 20 år plötsligt blir värsta KISS-fanatikerna. Sedan blir det svårt att skaka av sig det där. Det sätter djupa spår i barndomen och det sätter sig fast.  Det började för många med tidningen Poster på 70-talet och introt till den här boken inleder just med Johan och Poster. Hans Hatwig är väl roten till allt ont (skratt), som först skapade Poster och sedan OKEJ. Själv började jag med OKEJ då jag växte upp under 80-talet.

På vilket sätt utmärker sig de hängivna svenska KISS fansen gentemot fans i andra länder?
-Det finns ju KISS-fanatiker över hela världen men om man kollar BNP över KISS-fanatikerna så är det nog fördel Sverige mot utomlands tror jag. Det finns lite fler hardcore fans här överlag än utomlands.

Var det en spännande era i bandets historia att skriva om?
– Ja, 80-talet får alldeles för lite uppmärksamhet. De flesta böcker handlar mest om 70-talet och det är smink hit och dit. Men i Sverige var KISS väldigt stora under 80-talet och under den avsminkade perioden och därför är det kul att vi kan presentera feta kapitel om Crazy Nights, Hot In The Shade och Revenge i den här boken.

Var det ett smart drag av KISS att sminka av sig?
-De hade inget val. De hade blivit en parodi av sig själva, de är smarta killar, så den enda chansen de hade för att kunna gå vidare i karriären var att sminka av sig. På samma sätt började de sedan sminka sig igen på 90-talet.

Hur har intresset varit inför boksläppet? Jag såg att boken ligger etta på Ginzas förbeställningslista.
-Ja, vi ligger före Bruce Dickinsons självbiografi. Intresset har varit väldigt stort både utomlands och i Sverige så det är verkligen skitkul. Jag sitter just nu på Bengans och numrerar första upplagan och den är i stort sätt slutsåld.

Vad händer nu? Vad gör man när man släpper en bok?
-Just nu kan man till exempel förhandsboka boken på Bengans och få med en bonusposter och ett kort på oss författare. Man kan även förhandsboka fraktfritt på Ginza. Från det att boken släpps kommer vi att vara med på olika event för att promota boken till exempel på Sticky Fingers i Göteborg och på KISS Expo i Eskilstuna.

Vilken var din första skiva med KISS?
Animalize var den första KISS-LP som jag köpte för mina egna pengar. Den första låten jag hörde var Heavens Of Fire på programmet Bagen som sändes på SVT. Det var 1985 och Asylum var visserligen den platta som var aktuell då men försäljaren hänvisade mig till Animalize eftersom det var Heavens of Fire som jag var ute efter. Animalize är väl inte deras bästa skiva och Heavens Of Fire är inte deras bästa låt men det var där det började.

När var KISS som bäst?
– Oktober 1972! Det var som bäst precis när allting började. Jag gick ju väldigt djupt in i just 1972 och 1973 i min förra bok.

När var KISS som intressantast?
-Just nu är det eran runt Music for “The Elder” som jag gillar. Jag har även skrivit om den i Destroyer, där jag är krönikör. Mycket av anledningen till intresset är att det inte finns så mycket dokumenterat från den tiden. Det fanns väldigt högtflygande planer om den plattan och det är mycket som man inte känner till men samtidigt är det mycket som hela tiden grävs fram. Det finns så otroligt mycket mystik kring året 1981 med KISS och eftersom skivan floppade. Det är inget fel på skivan men som konceptskiva är den värdelös. De hade ingen bild på sig på skivomslaget och en av anledningarna till det var att de funderade på att sminka av sig redan då och de hade planer på att turnera osminkat. Den eran är mest intressant för mig då jag inte är någon samlare av prylar och olika saker utan jag letar efter information och kunskap.

Kommer du att skriva fler böcker på engelska?
– Jag vet inte riktigt än faktiskt, de närmaste projekten som jag har nu kommer att bli på svenska.

Vilka blir dina närmaste projekt?
Som bokprojekt skulle jag kunna tänka mig att skriva en självbiografi åt någon, som spökskrivare. Som förlag ser vi oss alltid om efter intressanta musikrelaterade bokprojekt så om man har någon rolig idé är det bara att höra av sig.

Vad skulle du som avslutning själv vilja framföra om boken?
-Nu när jag har fått boken i min hand måste jag säga att jag blev glatt överraskad. Den är stor, den är tjock, den är fet och vi valde att lägga lite extra pengar på att göra göra ett glänsande omslag med en relief, där det silvriga i bilden och ramen höjs upp. Själva ramen är lånad från hur tuggummikorten som företaget Don Russ gav ut med KISS under slutet av 70-talet. Typsnittet i den löpande texten är tänkt att efterlikna det som användes i de orderformulär för merchandise som skickades med i skivorna runt samma tid. En annan liten rolig detalj är att de upphöjda citaten i boken har citationstecken som är ska efterlikna blixtarna på omslaget till skivan Rock And Roll Over. Det finns alltså en massa detaljer i boken som skvallrar att det är ett gäng Kissdårar som ligger bakom boken. Jag kan lugnt säga att den är värd varenda krona.

Boken kostar 399 kronor och passar ypperligt in under varje julgran. Personligen tycker jag att den här boken är otroligt intressant. Här har du en snubbe, som skulle kunna ha varit din granne, men som har rest jorden runt för att följa sina idoler. Under samma tid satt du och räknade filmisar. Han har haft med sig en likasinnad som kunde visualisera upplevelserna. Själv brukade du normalt vara livrädd för att vakterna vid arenan skulle ta din lilla struntkamera från dig och det lämnade dig med att på sin höjd kladda ner en taskig minnesbild av bandets logga på en Post-it lapp. Dessutom har han genom sin konstanta närvaro lärt känna bandmedlemmarna. Hur coolt är inte det oavsett vilket band eller artist man än pratar om? Jag bara frågar!

Skribent: Fredrik Brolin (fredrik.brolin@rockbladet.se)
Bok: KISS KLASSIFIED – War Stories from a KISS Army General
Författare: Carl Linnaeus
Storyteller: Johan Kihlberg
Fotograf: Mats Vassfjord
Releasedatum: 2016-10-26
Förlag: GAIN Production
Förbeställning: http://bit.ly/2nCHelm

FACEBOOK

Relaterade artiklar