Mew – Danskarnas Radiohead

Annons 

 

Danska bandet Mew i Filadelfiakyrkan i Stockholm

Sångaren Jonas Bjerre står i mitten av Filadelfiakyrkans scen och levererar tonsäker falsett ihop med Bo Madsens originella riff, Johan Wohlerts dundrande bas och Silas Jörgensens taktkänsla och finess på trummor. Mew har med sina mer än 20 år i bagaget skapat sig en alldeles säregen ljudbild. Men det är svårt att mäta danskarnas storhet. Är det ett arenaband eller inte? Sommarens arena-gig och förband till exempelvis Coldplay på Ullevi lämnade mig med en ambivalent inställning. Bandet saknar inte talang, men däremot lite edge. Men vad som är den felande länken är svårt att sätta fingret på.

 

Det är en trevlig spelning utan wow-känslaDe uppskattningsis 300 personerna i Filadelfiakyrkan får ta del av snygg estetik och en bra setlist. Hela temat för senaste albumet "Visuals" är mer flummigt än snyggt. Det känns lite som en grej popband hakat på den senaste tiden när hela Coldplay gjorde sig själv till dansande och diggande apor i en av deras senaste musikvideos. Kanske är bandets fel att det finns mer riff att vagga till än nog med material att sjunga allsång till. Om allt hade varit lika bra som det givna slutnumret ”Comforting Sounds” (där både text och musik når sällsynt perfektion), som är så genomträngande vackert att jag skymtar tårar i kyrkans mörker – då hade bandet sålt arenor efter arenor världen över. Att ha en så bra låt som avslutning som tränger sig in i själen, trots att jag hört låten så många gånger förut, det är en låt med kvalité som består.

 

BETYG:

SKRIBENT/FOTOGRAF: Philip Almén (philip.almen@rockbladet.se)
KONSERT: Mew
ARENA: Filadelfiakyrkan, Stockholm
DATUM: 2017-10-12

Relaterade artiklar