Santa Cruz – Bad Blood Rising är deras ärligaste album

En kråmande, lite eggande röst inleder första spåret Young Blood Rising och höjs sedan upp i ett ilsket vrål. Riffen haglar tätt som sylvassa glasbitar och trummorna över trycket på en nivå som spränger en inombords. Basens toner är lika kraftfulla som den explosiva refrängen, trots att variationerna mellan rått och grymt är det mest framträdande, finns det även sårbara partier.

Att sångaren Archie pressar sin röst till det yttersta är uppenbart, då det redan från början skiljer sig starkt från föregående album. Gitarrerna är mer utvecklade och levande, vässade till max och Tazzy bakom trummorna har äntligen hittat ett sätt att skapa sin egen takt, utan att vara beroende av dom andra instrumenten. Andra spåret River Phoenix inleds med en inspelning av ett samtal och en elektrisk ton slår an. Något med spåret är dystert, samtidigt som det är starkt så är ordens ärliga underton smärtsam. Melodierna når fram och är i fin samklang med sången. Med tanke på att låten är menad att hylla den bortgångna skådisen River Phoenix, så måste jag erkänna att killarna har lyckats grymt bra. Solon är lätta att känna igen och vems fingrar som leker fram dom är lätt att förstå. Johnny har sin egen prägel som kommer fram rejält på albumet, trots att Archie håller hårt i sin roll som frontman. 

Drag Me Out Of The Darkness är den låten som snabbt blir en av favoriterna. Med en svepande rörelse dras lyssnaren in och den viskande, ljumma rösten är uppbyggd av ren och skär desperation, som ett skrik från mörkret utan en endaste glimt av ljus. ”I just want to breathe again, I just want to live tonight” är den raden som ekar länge i bakhuvudet, även efter den sista tonen suddats ut. Breathe är Bad Blood Risings mest känslosamma och starkaste spår, inslagen av klassiska violiner spär på hålet som grävs djupare, för att ta fram det som gömdes undan för så länge sedan. Så mycket att visa, så mycket att berätta och minnet av just dig, blir starkare. Orden ”Breathe My Old Friend” frambringar hoppet om att kunna säga orden och se dom man förlorat igen, samtidigt som sorgen förnyas och förverkligas om igen på nytt. Det är som att förlora dom om och om igen, att se samma ansikte suddas ut och komma fram igen, utan att kunna nå fram i tid ännu en gång. Gitarrerna har en lugn, vaggande rytm med tydligt vibrerande strängar, avsaknaden av plektrum är tydlig och rösten har en svag, lite grumlig ton. Som hos någon som gråtit hela natten i tysthet. Bad Habits Die Hard däremot har attityd och kaxighet, exakt den som man kan se hos bandmedlemmarna och färgningen av dennes personlighet på spåret är extremt påträngande. Spåret har elektriska gitarrer, en rungande bas formad av Middy och trummor som backar upp den uppkäftiga sången, som trots den tuffa ytan har en sårbarhet undangömd. Även om sången på ytan har en rå ton, så gömmer sig där en osäkerhet som tär och ökar frustrationen, en baksmälla av att leva sin dröm och ändå inte känna äkta lycka. 

Get Me Out Of California är tredje spåret på skivan som verkligen berättar en historia. Rösten är tillbaka och även om det är farligt att läsa mellan raderna, går det inte att undgå att försöka. Låten är ganska motsägelsefull, om att vilja lämna men samtidigt åka tillbaka. Trummans slag och sköna att luta sig mot, en vaggande känsla frambringas och även om tempot ökar och takterna hårdnar så är det ett spår som inte behöver så mycket. Gitarren smyger fram från bakgrunden och det är tydligt varför gitarristerna i bandet klassas som några av världens främsta. Basen är onåbar, samtidigt som den lekfullt nafsar på rätt ställen. 

Avslutande spåret River Phoenix (Part 2) målar en mörk bild, en bra avslutning som visar att Santa Cruz är nära att uppnå sitt fulla potential. Stegen dit är långa och imponerande, men dom måste våga tro mer på sig själva och sin kapacitet. Först då är Madison Square Garden och en förstaplats på Billboard redo för dom.

BETYG 

Gäst skribent: Bella Linde
BAND: Santa Cruz
ALBUM: Bad Blood Rising
RELEASEDATUM: 2017-10-06
SKIVBOLAG: Sakara Records/Ward Records/M-Theory Audio​
BÄSTA LÅTEN: Breathe och Drag Me out of the Darkness

LÅTLISTA – BAD BLOOD RISING

1. Young Blood Rising
2. River Phoenix (Album version)
3. Fire Running Through Our Veins
4. Drag Me Out Of The Darkness
5. Breathe
6. Voice Of The New Generation
7. Back From The Dead
8. Bad Habits Die Hard
9. Pure Fucking Adrenaline
10. Get Me Out Of California
11. River Phoenix (Part 2)​

BANDFAKTA – SANTA CRUZ

MEDLEMMAR

Archie – Vocals, Guitar 
Johnny – Guitar, Backing Vocals 
Middy – Bass, Backing Vocals 
Taz – Drums, Backing Vocals 

DISCOGRAPHY

Screaming For Adrenaline – 2013
Santa Cruz – 2015
Bad Blood Rising – 2017

Spotify – Bad Blood Rising

 

 

Relaterade artiklar