Sigur Rós – Musikhimlens blåval

Den isländska trion Sigur Rós är musikhimlens blåval. En mystisk och majestätisk ensamvarg som inte är jämförbart med något annat. Det ryktas om nytt material nästa år, men bandet hittar ändå sätt att utvecklas, trots sina långa pauser mellan varje album. Nyligen samarbetade islänningarna med Los Angeles Symfoniorkester och uppträdadde i Walt Disney Concert Hall, samt även legendariska Hollywood Bowl, vilket tyder på att bandet respekteras i kulturens finrum. 

Annons 

 

Ett utsålt Annexet och bandet presenterar aftonen som ”An evening with”, helt utan förband och uppdelat i två akter likt en fisförnäm föreställning på Dramaten.

Dramaturgin är riskfylld, om än dock konstnärlig. Det är som att övertyga ett gäng högstadiekids att Svansjön med den ryska baletten är något man bara måste se. Sigur Rós musik har alltid krävt din fulla uppmärksamhet. Det är en uppslukande upplevelse, ett djupdyk i en slags psykedelisk alternativ verklighet. En vaggvisa, en svansång och ekot från dina sinnens djupaste avgrunder.

Första akten innehåller segt släpande melodier som definierar bandets hypnotiska sound, och andra akten lägger grunden för en mer rockig och rivig karaktär. Bandet skippar sina största hits – Till förmån eller missnöje för helheten. Många kallar det pretentiöst, men jag kan fanimej inte tröttna på frontmannen Jónsi och hans cellostråke mot sin gitarr. Tillsammans med en stämma som bäst efterliknas Thom Yorke i Radiohead, får jag rysningar vid varje ton och ackord som tas.

Transportsträckan till en bestämd uppfattning om bandet är lång. Den visuella inramningen är perfekt, publiken brottas med att förstå Sigur Rós konstnärskap och ett gäng personer har lurats dit och trott att bandet är ett rockband.

Spelningen på Music & Arts förra året var perfekt. Denna var inte det, dock hade den sina briljanta stunder i frontmannens a cappella i låtarnas slut. Hans hjärtskärande utomjordiska valsång. Bandet eldar på publiken som står så hipsterlikt uttråkade som bara Millenials kan.

Svart och svår, Sigur Rós.

 

SKRIBENT: Philip Almén (Philip.almen@rockbladet.se) 
FOTOGRAF: Tommy Hansson (Tommy.hansson@Rockbladet.se​)
KONSERT: Sigur Rós
ARENA: Annexet, Stockholm
DATUM: 2017-10-05

Relaterade artiklar