Sundus Abdulghan & Trunk albumdebuterar och står inför en ljus framtid

Stockholmsbaserade Sundus Abdulghan & Trunk släpper sitt debutalbum och lyfter fram 60- och 70-tals rocken. Rockbladet har lyssnat på den självbetitlade debutskivan av bandet med det 60-tals influerade namnet.

 

Som helhet har skivan ett tilltalande groove med tydliga referenser till 60- och 70-talens bluesbaserade rock där jag hela tiden känner att det påminner mig om någonting annat. Sundus Abdulghan & Trunk låter inte helt olikt våra svenska band Blues Pills och Spiders, inte bara för att det är kvinnor som frontar banden utan sångerskan Sundus Abdulghans röst är stundtals slående lik Spiders sångerska Ann-Sofie Hoyles. Jag hör till exempel Marc Bolans T-Rex i öppningslåten Sister Sorrow och jag hör Big Brother And The Holding Company där Janis Joplin sjöng i She Knows. Jag vet inte om det var meningen men det är de vibbarna jag får. Med det sagt ska Sundus Abdulghan & Trunk absolut inte behandlas som ett andra-val varken till Spiders, Blues Pills eller någon annat band utan de kan gott och väl stå stadigt på egna ben. De har en tydlig idé med sin musik och låtskrivarmässigt är debutskivan stark.

The Devil’s Got A Hold On You är ett typ exempel på detta där den bluesiga versen går över i en brygga som bygger upp till refrängen och där tempoändringen senare i låten mer går över till klassisk Status Quo (som de lät på 70-talet) och allt blir mycket snyggt. Ibland kan enskilda identiteter saknas i låtarna vilket gör att man kan få gå tillbaks till låtlistan för att kolla upp vilken låt man lyssnar på men vad gör det om hundra år när musiken som framförs är både svängig och rockig. Like Water har har även den för mig en tydligt T-Rex-ådra i sig (om än lite renare än originalet) med ett härlig gung tillsammans med en förstärkt refräng som är sådär lagom enkel och ”tuggummig” att den lätt kan fastna i en vissling. Den är i mina öron en av de starkaste låtarna på skivan tillsammans med den Stay där jag hör influenser av Rival Sons. Det funkar i min bok bra alla dagar i veckan.

Kort och gott är Sundus Abdulghan & Trunk  ett band som jag gärna hör mer av och jag är övertygad om att så kommer det också att bli. Framtiden ser ljus ut för Sundus Abdulghan & Trunk men vi börjar här och vi börjar med vinylen.

 

RB-Betyg-6_10SKRIBENT: Fredrik Brolin (fredrik.brolin@rockbladet.se)
BAND: Sundus Abdulghan & Trunk
ALBUM: Selftitled
RELEASEDATUM: 2017-11-13
SKIVBOLAG: Kozmik Artifactz
BÄSTA LÅTEN: Like Water som har ett härligt gung.

LÅTLISTA

  1. Sister Sorrow
  2. It Ain’t Love (But Close Enough)
  3. She Knows
  4. Them Dames
  5. The Devil’s Got a Hold On You
  6. Like Water
  7. Stay
  8. Black Magic Man
  9. Twisted & Bound

BANDFAKTA – Sundus Abdulghan & Trunk

MEDLEMMAR

Sundus– lead vocals and tamburine
Jocke  – vocals and lead guitar
Micke – Drums
Marko – Bass


Stöd ROCKBLADETFACEBOOK
Klicka på LIKE i den högra kolumnen eller besök oss på FACEBOOK


Fredrik Brolin

Reporter at Rockbladet.se
Jag började jobba för Rockbladet i början av 2012 och släppte debutboken "Metallica:Sorgespel & Segertåg - Det svenska perspektivet" 2018. Musikälskare sedan barnsben och har alltid haft musik som en naturlig del av tillvaron. Första stora favoriten blev Rolling Stones men kom sedan in på Heavy Metal genom Deep Purple, KISS och AC/DC. Luciarocken på SVT 1984 med Dortmundfestivalen från 1983 är och förblir en milstolpe i musiklivet. En annan är Metallicas Ride The Lightning. WOW! Rock på tyska ligger mig också varmt om hjärtat. Har jag en gång fastnat för en artist, ett band eller en del av en låt så släpper jag det inte, utan stannar trogen. Hittar jag en ny favvolåt kan den rulla 30 gånger på repeat under en dag. Jag intresserar mig för det mesta inom musik faktiskt som Woodstock-generationen, blues, de flesta grenar inom Metal men fastar mer och mer för dödsen och blacken nu för tiden. Även singer/songwriter, Punk, Oi, Reggae och Opera. Bästa popbandet förövrigt är och förblir ABBA.

Relaterade artiklar