The Hawkins – Ain’t Rock n Roll – Releasefest för debutalbumet

Klockan är fem på eftermiddagen. Jag och min sambo kliver in på Klubb Nivå för att träffa Johannes, Martin, Mikael och Albin i The Hawkins. Vid det här laget känner vi varandra rätt väl och dom har anlitat mig att fotografera deras releasefest för deras debutalbum i kväll.

Vi möts med varma kramar och småsnack. De är trevligt folk helt enkelt, de där hökarna. Väldigt jordnära och avslappnade. Det är lätt att glömma att det är en av deras största kvällar som vi närmar oss. Efter mer än två års slit, frustration, glädje och bök så släpptes deras debutalbum ”Ain't Rock n Roll” igår, fredagen den 6 oktober. Den har gått varm hemma hos mig i ett dygn och den levererar.

Jag provfotograferar lite för att få en känsla för scenen under tiden de soundcheckar. Innan jag går så tar jag en bild på dem vid ett bord i den då folktomma lokalen. Lugnet före stormen, tänker jag och ler när jag går ut.

Om The Hawkins spelar som dom gjorde senast på Klubb Nivå på Live At Heart 2016 så råder det inga tvivel om att det kommer bli bra ikväll.

Svänger förbi hemma för att hämta upp lite öl och sticker vidare till en förfest. Jag har normalt en regel om att ”Don't drink and shoot.” då jag inte vill riskera min systemkamera, men det här är inte en vanlig kväll. Ikväll kommer rovfåglarna slå ner i centrala Örebro och riva taket av Klubb Nivå.

Det kan inte gå på något annat sätt.

Klockan slår nio på kvällen och förfesten börjar ta på sig och gå upp på stan. Jag kommer på mig själv med att vara nervös. Det är ett tag sedan jag fotograferade en spelning och jag vill så gärna göra mitt bästa för att kunna ge dem de bilder jag tycker dem förtjänar. Bilder som berättar om glädjen och öset i deras gigs. Med en ny okänd, manuell optik så har jag en intressant kväll framför mig.

Det här blir roligt.

Vi kliver in i lokalen och den fylls snabbt på med folk. Förfesten skingras och minglar med andra gäng som är där. Stämningen är mycket god. Det är folk i alla åldrar, det är vänner, systrar, bröder, föräldrar, flickvänner och folk som aldrig sett The Hawkins förr. Jag är inte överraskad över det stöd killarna har från sin omvärld. Det är något speciellt med dessa 4 bästa vänner som är både ödmjuka och tacksamma för allt dem får samtidigt som dem jobbar hårt för att lyckas med det. Det som alltid slagit mig är att det spelar ingen roll om det är tio personer i publiken eller om det är tio tusen. The Hawkins har klådan; dem måste spela, för sin egen skull, och dem levererar på scenen därefter.

Klockan närmar sig speldags. Det är lite musik på i PA't. Det är allt. Det är inget förband där. Ingen utfyllnad. Det är avskalat och det är rakt. Låten ”We Will Rock You” (Queen) går på och jag kliver över scenen och ner framför staketet.

The Hawkins går in på scenen klädda i svarta jeans, vita skjortor med svarta knappar och svarta flugor och rockiga skinnpajer. Precis som omslaget på ”Ain't Rock n Roll”. 

Sedan smäller det.

The Hawkins fullkomligt detonerar in i ”Alco-Hole” som öppning för kvällen. (Lyssna på den på Spotify via länken här nere om ni inte vet vad det innebär). Min kamera smäller av lika fort som riffen på scenen, det går undan och det är mycket roligt! Frankie Boy drar förbi och dynamiken i låten går som vågor på vattnet genom publiken.

The Hawkins är i sitt esse i kväll. Rovfåglarna har landat. Hökarna flaxar upp en storm i lokalen och publiken är helt vild.

Publiken drar igång The Hawkins ännu mer och The Hawkins får igång publiken ännu mer. Lokalen kokar verkligen. Jag har varit på många gig, flera med The Hawkins, men det är få gånger jag stannar upp mitt i fotograferandet och stirrar ut i publiken och tänker att det här är helt jävla Nuts!

Tillsammans så skapar The Hawkins och publiken en kväll jag gissar vi alla sent ska glömma. Jag kan inte ens hitta ord för hur bra den här kvällen är.

Jag har aldrig ansett mig religiös på något sätt men ikväll… ikväll får jag vackert erkänna ornitologin som troslära.

 

 

TEXT & FOTO: Torbjörn Skogsberg (minblick@gmail.com)
KRÖNIKA: The Hawkins releasefest på Klubb Nivå i Örebro
DATUM: 2017-10-07
BAND: The Hawkins

BANDFAKTA – THE HAWKINS

MEDLEMMAR
Johannes Carlsson – Sång & Gitarr.
Mikael Thunborg – Gitarr.
Martin Larsson – Bas.
Albin Grill – Trummor.

| HEMSIDA | FACEBOOK | SPOTIFY |

 

Relaterade artiklar