“The Hawkins blev en nystart” – Mikael Thunborg berättar om glädjen till rock n rollen

På lördag släpps The Hawkins debutalbum "Aint Rock N Roll" och samma kväll håller bandet releasefest. Det är inget annat än gediget arbete som ligger bakom albumet och bandets gitarrist Mikael Thunborg försöker inte dölja glädjen. – Det är här vi vill vara, säger han.

The Hawkins har av recensenter kallats "arenarockens nya dirigenter" och har under de senaste åren spelat på stora festivaler, som Peace And Love och Sweden Rock Festival. Men det var först under hösten 2016 som bandet fick kontakt med ett skivbolag, under en spelning på "Nivå" i Örebro.

 –  Innan vi skulle ut på scenen fick vi höra att det var representanter från Sony på plats och då tänkte vi "Shit, nu kör vi. Nu måste vi vara riktigt bra". När spelningen sen var klar träffade vi en av representanterna, som visade sig vara väldigt imponerad. Några månader senare skrev vi kontrakt, berättar The Hawkins gitarrist Mikael Thunborg.

The Hawkins lärde känna varandra i tonåren och började spela tillsammans runt 2008. Till en början gick de dock under annat namn och musiken lät snarare som Heavy metal och inte den mer intensiva punkliknande rocken som framförs idag.

 –  Som band utvecklas vi hela tiden. Vi insåg att vi inte var helt nöjda med bandnamn och sound. Just "The Hawkins" blev en nystart och nu låter vi så som vi vill låta. Det material vi kör idag lyfter fram Johannes (Sångare) röst på ett bra sätt och våran musikalitet kommer till sin rätt, förklarar Mikael.

Själv var Mikael fotbollskille under en längre period. När han dock upptäckte gitarren och började bli mer och mer uppslukad av musiken lade han fotbollskorna på hyllan. Han är tydlig med att han inte ångrat sitt val att spela i band och satsa på musiken, trots att det stundtals har känts tufft.

 –  Jag tror inte man mår bra av att vara ängslig. Vill du bli bra på gitarr, sätt dig och öva. Även när vi varit ute och spelat och träffat andra band, som kommit mycket längre än oss, kan det dyka upp hjärnspöken som "Åh, sådär bra kommer aldrig vi bli". Men i de stunderna får man vända på det, låta sig inspireras och tänka "Sådär bra vill jag bli".

The Hawkins debutalbum "Aint Rock N Roll" innehåller tio låtar. Några av de är släppta på singlar sen tidigare och de som sett bandet live har hört dessa förut. Mikael berättar att hans personliga favorit är "Perfect Son" samt att albumet i sin helhet verkligen är The Hawkins.

Bandet har under flera år varit aktiva och spelat live på flera ställen, även i Ryssland. Enligt Mikael är det att spela live och få möta publiken som är det absolut bästa med att spela i band. Han menar att det även är det som ger värdefulla erfarenheter.

 –  Det är inte som "Idol" där man går från 0 till 100 på en gång och sen försvinner. Vi har spelat flera år. Både på hak där arrangörerna betett sig som svin och försökt utnyttja oss för att vi är ett litet band och på stora festivaler, som man drömt om att spela på. All tid vi lägger ner på musiken har ju lett oss till att vi nu är aktuella med ett album och att vi har ett skivbolag i ryggen som hjälper till med marknadsföring och annat. Rent hypotetiskt hade vi kunnat gett ut en skiva på egen hand för länge sen men det kändes inte rätt. Det gör det nu, säger Mikael.

På lördagen den 7 oktober så håller The Hawkins releasefest för albumet, en tillställning som det är de själva som står för. Och för att sluta cirkeln så äger festen rum på exakt samma ställe där bandet fick sin första kontakt med skivbolaget, "Nivå" i Örebro.

 –  Det ska bli fett kul att lira! utbrister Mikael innan han hälsar till Rockbladets läsare: "Ni som är i närheten av Örebro på lördag är varmt välkomna och till er andra vill jag säga "Följ oss!" 

 

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
INTERVJU: Mikael Thunborg.
AKTUELL: Med bandet The Hawkins och debutalbumet "Aint Rock N Roll".
 

FAKTA – THE HAWKINS

MEDLEMMAR
Johannes Carlsson:
Sång och gitarr
Mikael Thunborg: Gitarr
Albin Grill: Trummor
Martin Larsson: Bas

| FACEBOOK | SPOTIFY | REC "Aint Rock n Roll" |

Relaterade artiklar