The Temperance Movement tillbaka på Katalin

The Temperance Movement har skämt bort sin svenska publik med frekventa besök i både storstäder och mindre orter men nu har de americanadoftande bluesrockarna hållt sig borta sedan förra årets Sweden Rock. Tills i tisdags då bandet inledde en Sverigevända på Katalin i Uppsala. Turnén fortsätter sedan i Halmstad, Falkenberg, Värnamo och Kristianstad.

Det har varit en stökig tid för The Temperance Movement där först gitarristen/låtskrivaren/medgrundaren Luke Potashnick lämnade bandet för att fokusera på studioarbete och sedan även trummisen Damon Wilson som ville ägna mer tid åt familjen. När också frontfiluren Phil Campbell gett sig ut på några soloäventyr har det skapats en del frågetecken kring bandets hälsotillstånd. De vakanta positionerna har haft lite olika ersättare men nu är sättningen permanent med kompisen Matt White på gitarr och nu senast Simon Lea som trummat bakom så vitt skilda saker som Ronnie Wood, James Blunt och Boy George.

Den stundande engelska novemberturnén Small Rooms & New Tunes sålde slut fort och som namnet antyder så är det mindre klubbar som gäller och det ska bjudas på nytt material från ett ännu ej presenterat tredje album. Här ska TTM ha en stor eloge. Trots endast två plattor i bagaget så varieras setlistorna rätt rejält. Låtordning stökas om och det plockas in nytt och ospelat, en knippe sånger når aldrig utgivning utan förblir exklusiva liveframträdanden. Önskar fler band kunde ta efter det här och inte bli som tröttmössorna i Stones, Quo och AC/DC som enbart spelar säkert nuförtiden.

Det blir hela sex nya låtar från den kommande tredjeplattan (som man avslöjar kommer släppas i februari) redan ikväll. Några spontana ord efter att ha hört dem alla för första gången:

Caught In The Middle – en struttig bit med hitpotential som drivs av sitt pumpande riff. En mindre rivig Modern Massacre var det första som slog mig.

Backwater Zoo – Phil (som även framfört den här under sina solospelningar under hösten) vid pianot och det låter mer 70-tal än något annat ikväll, speciellt en krokodilrockande Sir Elton Johns 70-tal.

Another Spiral – en trevande ballad som lär kräva sina lyssningar för att fästa. Nästa!

The Way It Was – stötig midtempo a la Ain't No Telling som kommer upp i bra driv efter en stund.

A Deeper Cut – Phil på akustisk gitarr och det här är något som definitivt kunde vara hämtat från sångarens soloplattor. Fin känsla!

Built-in Forgetter – introt påminner om Do The Revelation som mynnar ut i en skön groove där Fyffe bjuder upp till dans.

Karaktären Campbell är på ett sprudlade humör och ger oss mycket av sin patenterade daddy dancing när han inte sjunger strävt och lidelsefullt. Nykomlingarna White och Lea är kompetenta musiker men betydligt blekare scenpersonligheter än sina föregångare. Att bandet fortfarande placerar Nick Fyffe längst bak i ena hörnet på scenen är märkligt då han är den som lever ut mest efter Campbell. Platsbyte på Fyffe och White tack!

Riktigt kul med så pass mycket nytt material men det är fortfarande de gamla publikfriarna Midnight Black och Take It Back (älskar det där munspelsintrot man lagt sig till med live!) som välter allt och alla. Och går du inte igång på en rockrökare som Only Friend så tror du bara att du gillar rock 'n' roll. The Temperance Movement har haft det kämpigt men den öldrickande nykterhetsrörelsen känns stark igen och nu har nedräkningen till februari 2018 börjat!

 

 

RB-Betyg-8_10
SKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Kristin Carlsson (kristin.carlsson@rockbladet.se)
KONSERT: The Temperance Movement
ARENA: Katalin / Uppsala
DATUM: 2017-10-24
BÄSTA LÅTEN: Backwater Zoo av de nya och Only Friend av de gamla
BÄSTA MINNET: Att vi får inte mindre än sex, outgivna låtar!
SÄMST: Att det inte är slutsålt

LÅTLISTA – THE TEMPERANCE MOVEMENT- KATALIN

Battle Lines
Be Lucky
Caught In The Middle
Pride
Ain't No Telling
Backwater Zoo
Another Spiral
The Way It Was
Midnight Black
Only Friend
Smouldering
A Deeper Cut
Built-In Forgetter
Take It Black
EXTRANUMMER:
Magnify
Get Yourself Free
 

Relaterade artiklar