Corey Taylor briljerade med sitt Stone Sour på Annexet

Då var det dags för Corey Taylor och hans Stone Sour att inta Globen Annexet i Stockholm igen. Det var hela fem år sen sist, på tok för länge, men det glöms bort redan vid första riffet och sånginsatsen. Stone Sour är aktuella med sitt nya album Hydrogad och har nu äntligen gett sig ut på vägarna igen, och det stod klart efter konserten att Stone Sour, och framför allt Corey Taylor, är ett av världens bästa live-band.

Annons 

 

 

Det finns frontmän och sen finns det Corey Taylor och igår visade han, med sitt Stone Sour, verkligen vad skåpet ska stå. En osannolikt bra publikkontakt, han lyckades skaka liv i den så annars introverta svenska publiken. Det har hänt en del byten sedan förra Sverige-besöket. Jim Root har ersatts av Christian Martucci och Johnny Chow har ersatt Rachel Bolan.

Med sig på turnén har de Taylor Momsens band Pretty Reckless. Detta är första gången de spelar i Sverige. Jag är riktigt imponerad över hur bra de låter live och vilken bra röstkaraktär Taylor besitter. Bortsett från den stora hiten Heaven Knows, så är det någon hybrid mellan Black Sabbath och Alice In Chains blandat med lite blues-vibes, där Taylors röst påminner om en lightversion av Kurt Cobain. Det kommer bli riktigt intressant att följa dem i egen regi i framtiden.

Ska jag säga någonting negativt gällande Stone Sour är att deras låtar bitvis är lite väl spretiga på skiva, men mellan inspelningen fram till att de spelas upp live så händer någonting.

Setet inleds med två blytunga nummer från nya albumet Hydrogad. Introlåten Taipei Person / Allah Tea kickar igång både band och publik och ångvälten fortsätter över till Knievel Has Landed. Coreys enorma scen-energi smittar av sig på alla i publikhavet. Och gensvaret lät inte vänta på sig, för efter Made Of Scars och Reborn från deras andra platta Come What(ever) May, kom kvällens första stora allsångs-parti i låtarna Say You’ll Haunt Me, 30/30-150 och balladen Hesitate.

Efter det lugnare mittpartiet av setet så ökade temperaturen igen under Do Me A Favor, Cold Reader och Get Inside. De två sistnämnda låtarna är från deras självbetitlade debutalbum, och det tunga groovet såg verkligen till att många av oss i publiken hade svårt att stå still, samtidigt som vi skrek Get Inside, Get Inside i ett ekande crescendo.

Huvudsetet avslutades med två av Stone Sours stora radiohits, Song #3 och Through The Glass.

För att återknyta till deras förra besök på Annexet 2012, så inleddes den konserten med låtar som den här avslutades med. Det blev för mig en av kvällens stora höjdpunkt med låtar som Gone Sovereign, vilket är en låtkaraktär som passar Corey absolut bäst. Hans aggressiva sätt och sjunga fullständigt exploderar och återigen groovet i Absolute Zero är 100% magi. Det knyter ihop säcken med Fabuless, och där kramar de ut den sista svettdroppen både på sig själva och publiken.

Om jag ska ge mig in på att skriva en slutsats om kvällens upplevelse skulle det låtar så här.
Hur kommer det sig att inte Stone Sour inte är ett arenaband som lirar på Globen, Scandinavium eller liknande arenor? De har egentligen allt som krävs, låtarna och framför allt har de en av världens bästa sångare och frontmän Corey Taylor. Funkar det för Slipknot så ska de banne mig funka för Stone Sour också. Så ni alla som missat det här bandet, in och lyssna på deras musik och se till att antingen gå och kolla in på dem under Sweden Rock Festival nästa sommar eller nästa gång de kommer till en arena nära dig.

KVÄLLEN SETLIST

 

SKRIBENT: Jonas Lööw (jonas.loow@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Kristin Carlsson (kristin.carlsson@rockbladet.se)
KONSERT: Stone Sour + Pretty Reckless
DATUM: 2017-11-16
ARENA: Globen Annexet / Stockholm

FAKTA – STONE SOUR

MEDLEMMAR
Corey Taylor – lead vocals, guitar
Josh Rand – rhythm guitar
Roy Mayorga – drums, percussion
Johnny Chow – bass, backing vocals
Christian Martucci – lead guitar, backing vocals

| HEMSIDA | FACEBOOK | SPOTIFY

Relaterade artiklar