In Flames och Fiver Finger Death Punch – Två stora giganter delar Globens scen

Två giganter i två helt olika ligor intog Globen. Göteborgs stoltheter In Flames gav en stabil och välproducerad show, och Five Finger Death Punch med deras ledare Ivan Moody bombade på med en energifylld konsert.

 

Inför kvällens show tog jag mig en funderare på om detta med en co-headline är en bra grej eller inte? In Flames och Five Finger Death Punch är två giganter inom respektive genre och konkurrerar inte direkt med varandra. Men tack vare deras kommersiella nivå av framgång kanske de helt enkelt kan dela spelplan och dra nytta av varandra för att fylla större arenor runt om i Europa!

In Flames produktioner är alltid stilfulla och påkostade, och under den här turnén råder inga undantag. Effektfulla led-skärmar, lasrar, höga podier för trummorna och keyboard-sektionen förhöjer denna väl genomtänkta konsert.

De inleder med två låtar från deras senaste album Battles, som släpptes för ganska exakt ett år sedan, inför en transparent ridå som under Before I Fall snyggt droppas ned. Därefter kommer ett batteri av deras stora hits som Everything’s gone, Take This Life, Trigger och Only for the weak. Det var ett rejält tryck i publiken längst fram och Anders Fridén uppmanar fansen att både skapa circle pits och samtidigt att ta väl hand om varandra så ingen kommer till skada.

Anders uppmanar även publiken att vara lite mer analoga, dvs stoppa ned mobiltelefonerna i fickan vara mer i nuet och inte uppleva konserten genom mobilskärmen.

Enda sedan de släppte Sounds Of A Playground Fading har fansen delats i två läger, likt Metallica efter de släppte plattorna Load och Reload. Men enligt mig så älskar jag när stora band vågar bredda sitt sätt att skapa musik, för det gagnar även deras konserter, mycket större dynamik mellan låtarna.

Under konsert bjuder In Flames på sex stycken låtar från senaste albumet Battles, och förutom radiosinglarna så fick vi höra Drained, Before I Fall och Here Until Forever där den senare är riktigt bra live. Precis som andra stora band har en av Göteborgssoundets innovatörer en otrolig låtskatt från sina tolv släppta alster, så att de egentligen alltid skulle kunna ha en setlist byggt på en best-of-lista, och det enda jag saknade den här kvällen är noen av mina personliga favoriter Cloud Connected.

Och som avslutning så vill bara tillägga att Anders Fridén passade på att utannonsera att releasen av deras nya EP där de hyllar band som Depeche Mode, Alice In Chains, Chris Isak och Nine Inch Nails, ni kan lyssna på den här nedan via Spotify.

 

Det var riktigt kul att få se Five Finger Death Punch igen och en otroligt ödmjuk Ivan Moody, som om möjligt bjöd på sig själv ännu mer än vanligt. Under deras 80 minuter långa show bjöds det på flera episka stunder och det som gav störst intryck var under de avskalade akustiska versionerna av Wrong Side Of Heaven och Remember Everything.

Trots att jag personligen oftast får de bästa upplevelserna på mindre arena/klubb-gigs, liknande Foo Fighters gig på Vasateatern tidigare i höst, eller Stone Sour dagen innan, så fascineras jag stort när de stora banden visar upp sig med sin fulla potential när de intar de stora scenerna. Och ikväll tycker jag både Five Finger Death Punch och In Flames verkligen lyckas med det på sina egna sätt.

BILDER – IN FLAMES

 

BILDER – FIVE FINGER DEATH PUNCH

 

SKRIBENT: Jonas Lööw (jonas.loow@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Jimmie Sonelius (jimmie.sonelius@rockbladet.se)
KONSERT: IN FLAMES + Fiver Finger Death Punch
ARENA: Globen / Stockholm
DATUM: 2017-11-17
BÄSTA LÅTEN: Only For The Weak och Mirror's Truth
BÄSTA MINNET: I dagens digitala samhälle så hedrar jag Anders Fridéns vädjan att vara mer i nuet under konserter, samt Ivan Moodys totalt avväpnande sätt kunna återkomma efter en tid på behandlingshem, då har man lyckats ta sitt problem på riktigt allvar.
SÄMST: Det enda jag saknar är att få se båda banden med fullt set

LÅTLISTA – IN FLAMES & 5FDP – GLOBEN

 

Relaterade artiklar