Kadavar ger ordet powertrio en kraftfullare innebörd

Kadavar är ute på Europaturné för sin senaste skiva Rough Times. En turne som tog dem till Debaser i Stockholm i fredags och Pustervik i Göteborg ikväll söndag.

Annons 

 

Med sig på denna turné har man kvartetten Death Alley från Amsterdam och tyska duon Mantar där de sistnämnda äntligen får göra livepremiär i Stockholm (i våras på Fryshuset blev det inställt). Holländarna drar igång sin punkiga protometal sådär tidigt innan folk ens har hunnit hänga in jackan i garderoben och det blir hyfsat med folk först under de sista låtarna. Synd för detta var bra. Mantar har en udda scenuppsättning där gitarristen/growlaren Hanno och trummisen Erinc hetsar mot varandra i varsin ringhörna med högtalare emellan. Svart, aggressivt och brutalt!

Kadavars senaste platta Rough Times titel anspelar såväl på både det rådande tillståndet i världen och bandets egna kämpande där man under senaste året bytt management och byggt en egen studio. I denna har också detta fjärde album spelats in i sann DIY-anda där man utöver låtskrivandet gjort det mesta i form av produktion, mixning, mastering och layout. I vår intervju med Tiger Bartelt innan konserten rankar han albumet högst tillsammans med den självbetitlade debuten som båda föräras tiopoängare bland de egna alstren. En artikel som kommer att publiceras längre fram på Rockbladet.se.

Rough Times är Berlintrions mest dynamiska där den karaktäristiska bulldozerrocken blandas upp med mer psykedeliska element, sentida Beatles-harmonier (Tiger visade sig för övrigt vara ett jättestort fan av Fab Four) och till och med en kärleksballad(!). Riktigt så varierat blir det inte ikväll när man väljer att fokusera på de tyngre numren såsom titelspåret (tyvärr utan lergöken), Skeleton Blues och Into The Wormhole. Hade gärna sett vad de kunnat göra med luftiga saker som Vampires och The Lost Child men då bandet vill förbli tre på scenen lär det bli en utmaning att få med orglar och annat i liveshowen. På förra turnén var en förkrossande Helter Skelter det stående covervalet, nu får vi istället The Damned's New Rose som med sin snabba punkighet sticker ut mest i setlisten. 

Det är hög coolness-faktor på hela ligan; den maniskt stirrande Tigers frontade och genomskinliga trumset där fläktarna bakom honom skapar en virvelvind av diverse hår, den ögonskuggade och fradgatuggande Dragon's basattacker över scengolvet och mannen med rockbranschens allra mest imponerande skägg- och hårman, Lupus Lindemann, som bangar hårdast av dem alla. Det blir fullständig överkörning när de här skäggmurvlarna trycker fuzzen i botten och ger 100+ i nittio minuter. På några tidigare spelningar jag sett med tyskarna har något saknats för att få ett ytterligare lager ovanpå den rusiga käftsmällen. Ikväll sitter i princip allt perfekt och mycket är de nya låtarnas förtjänst tillsammans med en benhård powertrio där samtliga visar en total dedikation till sin musik och inga kompromisser tillåts.

Kadavar är en kraftfull tobak stoppad på stoner, fuzz, psych, kraut och 70-tals heavy metal som sätter bestående men efter en skoningslös golvning av bästa sort. I min eufori efter aftonens urladdning kan jag inte låta bli att köpa den limiterade bowlingjackan i merchståndet. Hög coolness-faktor även på den.

BILDGALLERI KADAVAR

 

BILDGALLERI MANTAR

 

BILDGALLERI DEATH ALLEY

 

RB-Betyg-9_10
SKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Kristin Carlsson (kristin.carlsson@rockbladet.se)
KONSERT: Kadavar
ARENA: Debaser Strand / Stockholm
DATUM: 2017-11-10
BÄSTA LÅTEN: Into The Wormhole

 

LÅTLISTA – KADAVAR – DEBASER STRAND

Rough Times
Skeleton Blues
Doomsday Machine
Pale Blues Eyes
Into The Wormhole
Old Man
Die Baby Baby
Black Sun
Living In Your Head
Forgotten Past
Creature Of The Demon
Tribulation Nation
Purple Sage
New Rose
All Our Thoughts
Come Back Life
 

Relaterade artiklar