Nocean – Diamond är inte bara en ädelsten

Diamond inleds med spåret Prologue, vid första anblick verkar detta vara första låten. Men den visar sig enbart bestå av en radioröst och snabba riff, som sedan efter en stund följs upp av en musikalisk sammansmältning.  För en som älskar just gitarrer och solon är det en dröm och man blir ganska förväntansfull inför efterföljande spår.

Annons 

 

 

Your Are Diamond har en skön och följsam inledning, den tuffa attityden som instrumenten förmedlar är en bra kontrast till den lite mjukare sångrösten. Sången är bra balanserad, även om den stundtals kan bli lite för gäll och är mer behaglig när den hålls på en lägre nivå. Då får den nämligen en underliggande raspig ton som passar musiken perfekt. Done börjar på klassiskt vis och tankarna förs till en rockig version av Svansjön. Men sedan börjar riffen hagla som åskblixtar och gitarrens mörkaste toner smälts samman med basens smygande framfart och de träffsäkra trummorna börjar styra över hjärtats rytm börjar tempot variera rejält. Trycket i sången ökar vid rätt tillfällen och sänks när det behövs, dock tas några för höga toner vilket ökar den gälla tonen. The Change har retfulla melodier som kittlar skönt i hörselgången och sången är denna gång rena fullträffen, nu kommer det unika med Nocean fram ordentligt och musikaliska ramar sätts upp som ramar in gruppen som helhet ordentligt. Återigen är det fullkomligt förträffliga riff som regerar rakt igenom låten och tillsammans med basen skapar gitarren en gudomlig strängduo. Trummorna hörs tydliga i bakgrunden som en väloljad motor och utgör som sig bör hjärtat i låtens grund. Beautiful är ett helt okej spår, men det krävs några genomlyssningar innan man upptäcker de små detaljerna, som hur gitarren svävar iväg och basen smiter undan som gör att man fastnar. Den lite svagare rollen passar inte alls sången, men kraften i refrängen är det som lyfter spåret rejält och även den separata melodiska sången som instrumenten skapar. Causing Chaos är lite hårdare och rösten har fått en råhet som inte hörts tidigare, men det passar otroligt bra. Den rått hårda och raspiga tonen som ligger undangömd för det mesta får dominerar och nu rockar det verkligen ordentligt. Those Days är tyvärr inte ett spår jag fastnar för och även om det finns fina inslag i det, så räcker det inte hela vägen för en mer ingående analys. Here For You är en låt att bara slänga rakt in i ansiktet på någon och låta det svida ordentligt och jag gillar hur de olika partierna smälls ihop och hur alla känslor tolkas från varje perspektiv.

This Must Be har en lite skrämmande inledning, känslan av att höra orden ”Nu kommer jag och tar dig” genom den är obarmhärtigt och något som fortsätter rakt igenom resterande delar av spåret. Här överraskar Nocean verkligen och låter som ett helt annat band, en önskan om att detta skulle vara deras röda tråd och att soundet skulle få genomsyra tidigare spår blir bara starkare för varje sekund som fortskrider. Utan tvekan är This Must Be ett spår som bandet borde inspireras av och influeras av, en riktig fullträff på alla nivåer. Avslutande Forgotten är likaså ett spår som får lyssnaren att slita sig i håret och ifrågasätta varför detta inte var underverket som kunde framföras rakt igenom på Diamond. Sångrösten är så otroligt välformad och de instrumentala delarna kliver fram på ett helt nytt sätt och det blir så bra att längtan över en liveversion eskalerar. 

Sammanfattningsvis är Diamond en varierande skiva och trots att man stundtals blir lite besviken, så finns där en riktigt bra grund att utveckla för Nocean. Om de inför nästa album låter Forgotten och This Must Be färga av sig ordentligt på gruppen och speciellt sången, så har dom förmodligen lyckats ro båten hela vägen i hamn. Denna gången får dock denna rockande kryssning avslutas halvvägs.

RB-Betyg-6_10

SKRIBENT: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)
BAND: Nocean
ALBUM: Diamond
RELEASEDATUM: 2017-12-01
SKIVBOLAG: Blueline Post​

LÅTLISTA – Diamond

01. PROLOGUE
02. YOU ARE DIAMOND
03. DONE
04. THE CHANGE
05. BEAUTIFUL
06. CAUSING CHAOS
07. THOSE DAYS
08. HERE FOR YOU
09. THIS MUST BE
10. FORGOTTEN

Musikvideo till singeln Here For You

https://www.youtube.com/watch?v=S_ZXcakKdik

BANDFAKTA – NOCEAN

Medlemmar

Hanna – Vocals
Oscar – Guitar
Patrick – Drums
Daniel – Bass

Relaterade artiklar