Queen + Adam Lambert – Det ultimata hyllningsbandet

Queen + Adam Lambert intog under tisdagskvällen Friends Arena i Solna, vilket blev en uppvisning med budskapet "It aint over until the fat lady sings" tatuerat i pannan. 

Annons 

 

I ett tidigt skede av konserten ställer sig kvällens frontman Adam Lambert längst fram vid scenkanten och säger: "Jag vet vad flera av er tänker. "Han är inte Freddie". Publiken blir stundom tysta, stundom fnittriga. "Han är inte Freddie. No shit!" utbrister sedan Lambert, vilket möts av ett rungande skratt och applåder. Efter den kängan förklarar sedan Lambert att han är lika stort fan av Freddie Mercury som publiken och att han själv endast är en lyckligt lottad kille i en "bögig kostym" som fått äran att sjunga tillsammans med legender som Brian May och Roger Taylor. Syftet med kvällen är att hylla inte bara Freddie, utan också den musikskatt som Queen skapat. 

Konserten har sina dalar. Vare sig "Fat Bottomed Girls", "Stone Cold Crazy" eller ens "I Want It All" lyckas skaka liv i kvällens startsträcka. Det känns under en längre tid som just ett coverband. För att inte tala om "Bicycle Race", där Lambert cyklar runt scenen på en röd cykel. Den rekvisitan kan ur en viss synvinkel vara småroligt, men sett ur det musikaliska perspektivet förvandlas plötsligt denna arenakonsert till en variant av "Roliga timmen" på lekis. 

Men sen händer något. Arenan släcks ner och Brian May kliver fram och sätter sig på en pall längst ut på catwalken, placerad mitt i publikhavet. Efter att ha hälsat på publiken på svenska så genomför han en akustisk och finstämd version av "Love Of My Life". Publiken lyser med sina telefoner och sjunger med i enhällig allsång. I låtens slutskede joinar ingen annan än, just det, Freddie Mercury, i form av ett hologram. Bilden av honom och Brian May tillsammas stannar på näthinnan. Ett fint ögonblick. 

Efter detta så är konserten som pånyttfödd. Vi kan se det som att den andra akten påbörjats, en akt som håller avsevärt högre klass än första. Brian May tar sig tid att skämta och ta selfies tillsammans med publiken, stämningen är familjär och hitsen börjar genast att radas upp. En hygglig "Somebody To Love", en övertygande "Under Pressure", en mysig "A Kind Of Magic" med Roger Taylor på sång, en grymt bra "I Want To Break Free"…det tar inte slut. Bandet glänser av spelglädje, publiken sjunger med i alla låtar och det som för en stund sedan var "Roliga Timmen" har nu blivit arenakonsert på riktigt. 

Queen har inför årets Europaturné pratat lite extra om sin scenproduktion. Och ja, desto längre in vi kommer i konserten blir det uppenbart vad de har pratat om. Under den mycket pampiga "Who Wants To Live Forever" är lasershowen över arenan fullständigt förtrollande och Adam Lambert spelar ut sitt röstregister ordentligt och tar kvällens hittills högsta toner. Gåshuden kryper uppför armarna och det är frågan om ifall till och med Freddie hörde Adams sista ton upp till himlen. Och apropå himel, direkt efter att Lambert andas ut efter nyss beskrivda händelse tar Brian May över och bjuder på ett långt gitarrsolo i skepnad av "Last Horizon", där han hissas upp i luften på en stor plattform och ljussättningen får det att se ut som om han är i rymden. Estetiskt och snyggt. Rock N Roll då det är som tydligast. 

Vid det här laget har även den sittande delen av publiken ställt sig upp och de skanderar villigt efter mer. Och naturligtvis är ingen Queen-konsert fulländad utan kioskvältarna "Bohemian Rhapsody", "We Will Rock You" och "We Are The Champions" som får knyta ihop säcken och avsluta konserten. 

För att åter igen knyta an till det oundvikliga: Nej, Queen är inte detsamma utan Freddie. Men det är det heller ingen som påstår. Hade Adam Lambert stått och försökt härma Freddie hade det funnits anledning att klaga, men det Lambert gör är sin grej. Han har karisma, scennärvaro och en imponerande röst. Brian May och Roger Taylor är likadana. De behärskar sina instrument, vet hur en publik ska tas och de förvaltar det arv som bandet Queen faktiskt har på bästa möjliga sätt. Istället för att slösa pengar på diverse Queen-hyllningskonserter så kan man faktiskt nöja sig med att se det band som under tisdagskvällen stod på Friends Arena och bjöd på en snygg show. Ett band som innefattar två orginalmedlemmar från det Queen som så många älskar. Det ultimata hyllningsbandet. 

 

 

RB-Betyg-8_10SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Kristin Carlsson (kristin.carlsson@rockbladet.se)
KONSERT: Queen + Adam Lambert.
ARENA: Friends Arena, Stockholm.
DATUM: 2017-11-21
BÄST: "Who Wants To Live Forever".
SÄMST: "Bicycle Race". 

LÅTLISTA:

We Will Rock You/Hammer To Fall
Stone Cold Crazy
Tie Your Mother Down
Another One Bites The Dust
Fat Bottomed Girls
Killer Queen
Dont Stop Me Now
Bicycle Race
I´m In Love With My Car
Get Down, Make Love
I want It All
Love Of My Life
Somebody To Love
Crazy Little Thing Called Love
Under Pressure
A Kind Of Magic
I Want To Break Free
Whataya Want From Me
You Take My Breath Away
Who Wants To Live Forever
Last Horizon
Radio Gaga
Bohemian Rhapsody
Day-oh
We Will Rock You 
We Are The Champions

 

Relaterade artiklar