Roger Karlsson – Gubbjävelvärld

Hur många musiker finns det som tar ställning om olika frågor i samhället idag? Vart finns motsvarigheten till protestsångarna från 60-talet? Är dagens musiker oftast inne på att de har en rättighet att bli kända och tjäna pengar. Det är frågor som den ansedda branschanalytikern Bob Lefsetz återkommande tar upp i sina nyhetsbrev. Han menar att musiker, skivbolag och hela branschen gått vilse och lämnat ifrån sig initiativet till dagens rockstjärnor, som återfinns i spel- och teknikbranschen.

Annons 

 

Roger Karlssons nya album "Gubbjävelvärld" är något annat än vad som är normalt idag. Det startade dagen efter det amerikanska valet för ett år sedan. Roger Karlsson berättar att:

"I en förvirrad anda av oro, uppgivenhet, revansch och upprättelse skrevs texten till låten "Ny destination" som en sorts bearbetning av det uppenbara, en besvärjelse över vad som hänt. Jag valde att skriva en berättelse där en uppdiktad person lämnar sin slumrande småstad för att ge sig ut i nåt nytt och tidigare oupptäckt. I ett kargt ödsligt landskap går han ensam bland övergivna hus, möter några främlingar från motsatt håll som även de gett sig av, samspråkar ett tag och fortsätter därefter sin mållösa vandring mot det okända. En metafor för den sinnesstämning som infann sig direkt efter valresultatet, en stämning av rotlöshet och trevan. Den berättelsen blev en röd tråd som löper genom det här albumet."

Innan vi hunnit till den tionde låten. Den som kom först. Startar lyssningen med textraderna, "Det här är sången om nåt som inte borde va sant. Om fega små troll och en galen tyrann. Om myter och svek." Det är inte svårt att måla upp bilden i mitt eget inre om mannen med hår i orange nyans, som bor på 1600 Pennsylvania Avenue i Washington, DC. Stroferna i "2017, Patriarkernas År" når mina trumhinnor i albumets första spår.

I en lagom marschtakt tar vi sedan del av "Sista Brevet Till Hanna". Det står en galning vid rodret i "Gubbjävelvärld" och Roger Karlsson sjunger längtande om att försoning ska bli det nya i år. "På Fabriken" ekar det från gårdagens storhetstid. Stämpelklockan har stannat. Folk drömmer sig tillbaka till sådant som aldrig kommer mer igen. I Trumps Amerika var det i samma miljöer, exempelvis i stora delar av Rostbältet, som stödet var som allra störst för honom. Tron att Presidenten ska bygga en tidsmaskin och ordna jobb till de som tappat dem i det nya samhälle som är här.

När du går och lägger dig i en stor öppen värld och sedan vaknar upp till en verklighet och till ett land som bygger murar istället för broar. Någonstans i där startar "Metamorfosia". Det bränns i byar och städer. Det är dags för upprättelse. Det känns svindlande. Det är här "Korståg" tar oss vidare. Oron för hösten startar redan på våren för huvudpersonen i "Jagar". Huvudrollen har redan allt, men vill ha mer. Allt inramat i en stillsam melodi. Därifrån fortsätter resan på vägen mot en helt annan värld. Rakt över kanten. Vi faller tyngdlöst ut från den "Stora Branten".

Tacksamt bjuds vi på ett par bonuslåtar. Där vi först kan bege oss ut på öppet hav tillsammans i "Psalm i korsningen Ågestavägen/Huddingevägen". Bonusen fortsätter med en ensam gitarr, som ackompanjeras av stillsamt piano och en vacker text. Tillsammans bildar det "För Några Vilsna Blickars Skull". En skön avslutning på den här plattan, som tar ställning.

Sammanfattningsvis är det här klassik Roger Karlsson. Jag själv upptäckte honom för fem år sedan efter ett tips från en dåvarande kollega. Allt sedan dess har herr Karlsson med jämna mellanrum varit en trogen kompanjon i mitt musiklyssnande åren sedan dess. Det är både vackra historier, vackra melodier som tillsamman bildar en skön helhet. ”Gubbjävelvärld” är väl värd ett avbrott i din vardag och helg. Sätt dig ner, lyssna noga och följ med. Jag ger de avslutande orden om skivan till Roger Karlsson själv:

”Jag vill kunna se mina barn i ögonen och säga att jag gjort vad jag kunnat för att ni ska få rimliga förutsättningar att föra facklan vidare mot nåt bättre, ljusare och mänskligare. Känna tillit och förtröstan i en öppen demokratisk värld. Så är det inte nu. Därför släpper jag den här skivan.”

 

SKRIBENT: Anders Nyström (anders.nystrom@rockbladet.se)
BAND: Roger Karlsson
ALBUM: Gubbjävelvärld
RELEASEDATUM: 2017-11-10
SKIVBOLAG: Beatbutchers
BÄSTA LÅTEN: Psalm i korsningen Ågestavägen/Huddingevägen

 

LÅTLISTA – GUBBJÄVELVÄRLD

 1. 2017, patriarkernas år
 2. Sista brevet till Hanna
 3. Gubbjävelvärld
 4. På fabriken
 5. Metamorfosia
 6. Korståg
 7. Jagar
 8. Samma andetag
 9. Stora branten
 10. Ny destination
 11. Psalm i korsningen Ågestavägen/Huddingevägen (bonuslåt)
 12. För några vilsna blickars skull (bonuslåt)

 

BANDFAKTA – ROGER KARLSSON

MEDLEMMAR

Roger Karlsson – sång, gitarr

Fredrik Humlin – keyboard, slidegitarr

Janne Ljungwaldh – gitarr, kör

Kjell Allinger – hammondorgel

Lotta Nilsson Thessing – sång, kör

Peter Hjerpe – trummor, percussion

Rickard Donatello – bas

 

Dessutom:

Johan Dereborn – dragspel, kör, gitarr, percussion, bas på "På fabriken"

Christer Falk – saxofon

Thomas von Wachenfeldt – stråkar

Annika Höglund – kör

 

DISCOGRAPHY

Nästan Som På Riktigt (2016)

Kysser Sörmlands Jord (2015)

Tecken & Spår (2013)

In I Äventyrets Vilda Labyrint (2011)

Veckans Babe 13 År Och 6 Bonusspår Senare (2009)

Brev Från Ågesta (2007)

Pärlor Från Sidlinjen (2007)

Indiansommar (2006)

Dansar Så Dåligt [EP] (1995)

Veckans Babe (1995)

 

Relaterade artiklar