Roger Karlssons gubbjävelvärld ser dagens ljus

En uppgörelse med nutiden och en värld som alltför mycket präglas av främlingsfientlighet, intolerans, extremism och brist på hopp. Det är ett sätt att ta ställning. Det är personligt. Det är brännande. Det är angeläget. Det är Roger Karlssons nya album ”Gubbjävelvärld”. 

Roger Karlsson har sina sånger, sin gitarr och sin skönt, skrovliga röst. Han har inte fått den mediala uppmärksamhet han förtjänar. Det är två år sedan han släppte förra albumet Kysser Sörmlands Jord. Det årets snyggaste albumnamn. Det innehåller också vackra ord till hans far, som gått bort. De efterföljande spelningarna kring den kröntes med en jubileumskväll på Södra Teatern. Roger Karlsson firade 21 år som soloartist. En underbar kväll med gästartister som Tomas Andersson Wij, Staffan Hellstrand, Johan Johansson och Magnus Johansson.

Imorgon fredag 10/11 släpps ”Gubbjävelvärld”. Roger Karlssons nya album. Du hittar recension på annan plats här på Rockbladet. Roger Karlsson med sitt band tränger ihop sig på Debaser Brooklyn Bars scen och låter alla låtarna från nya albumet få livedebutera. Det bjuds också på en gammal favorit.

Först ut på den lilla, lilla scenen där Roger Karlsson och det sex personer starka bandet trängs är den stillsamt vackra ”Stora Branten”. Det är dags att skicka ”Sista brevet till Hanna” och att ta en tur till en inte alltför trevlig samtid i ”Metamorfosia” för att avsluta inledningstrion av låtar. Roger Karlsson fortsätter sedan på sitt ”Korståg”. Han tackar oss alla som kommit hit ikväll innan den oerhört vackra ”För några vilsna blickars skull” tar vid. Vi ”Jagar” sedan vidare.

Det längsta mellansnacket kommer när han ska introducera ”På fabriken”. Den handlar om en liten ort i Södermanland där det mesta är nedlagt. Det är en hommage till Hälleforsnäs. Låten får mig att tänka på Bruce Springsteens ”Factory”. Det är dags för oss att få höra ”Samma andetag”, titellåten från nya plattan ”Gubbjävelvärld” och singeln ”2017, patriarkernas år” Där bland andra Tengil från Bröderna Lejonhjärta är med på ett hörn. Alla tackar för sig och vandrar av scenen, men blir snabbt tillbakaklappade för en trio låtar till.

Vi bjuds på de mycket, mycket vackra låtarna vi hittills inte fått höra från nya albumet. Det är den underbara ”Ny destination” och nya albumets bästa låt ”Psalm i korsningen Ågestavägen/Huddingevägen”. Vi får också höra en låt från ett annat millenium. Det är ”Under solen”, som fanns med på plattan ”Veckans babe”.

Under kvällen berättar Roger Karlsson också att det i morgon släpps biljetter till ännu en spelning på Södra Teatern. Den kommer att gå av stapeln i slutet av mars 2018. Jag råder dig som inte var där förra året att skaffa biljetter illa kvickt. Jag tror nämligen att det kommer att bli en fantastisk kväll. Precis som den här kvällen var.

 

SKRIBENT: Anders Nyström (anders.nystrom@rockbladet.se)
FOTO: Lotta Nilsson Thessing (bandbilden) och Anders Thessing (solobilden)
KONSERT: Roger Karlsson
ARENA: Debaser Bar Brooklyn / Stockholm
DATUM: 2017-11-08
BÄSTA LÅTEN: ”Psalm i korsningen Ågestavägen/Huddingevägen”. Bäst på nya skivan och bäst live.
BÄSTA MINNET: Att hela albumet fick livedebutera och att Roger Karlsson annonserade en ny Södra Teatern-spelning.
SÄMST: Det går faktiskt inte komma på något.

LÅTLISTA – ROGER KARLSSON – DEBASER BAR BROOKLYN

Stora Branten

Sista brevet till Hanna

Metamorfosia

Korståg

För några vilsna blickars skull

Jagar

På fabriken

Samma andetag

Gubbjävelvärld

2017, patriarkernas år

Ny destination

Psalm i korsningen Ågestavägen/Huddingevägen

Under solen

Relaterade artiklar