Strÿkenine – Att ge varandra utrymme i bandet är viktigt för oss

Strÿkenine grundades för ganska exakt fyra år sedan och har sedan dess successivt arbetat sig mot toppen. På onsdag den 29 november är gruppen öppningsakt för eventet "The Finnish Invasion" och i samband med detta tog sig Rockbladet ett snack med sångaren Jacob Petäjämaa.

Annons 

 

Berätta för oss, vilka är Strÿkenine?

– Vi är sex grabbar från Stockholm som tycker om att musicera tillsammans. Alla har rötterna i 1980-talet och hårdrocken från den tiden, idag görs lite melodiös hårdrock och allt är antingen stenhårt eller så är det poppigt. Men så var det inte på den tiden, utan det var lite av en egen genre i sig och det har tyvärr försvunnit lite, anser Jacob Petäjämaa, sångare i Strÿkenine

Ni grundades för cirka fyra år sedan och släpper er nya EP nästa år. Hur gör man som ungt band för att sticka ut och få det efterlängtade genombrottet idag?

– Idag finns det så många bra band och eftersom sociala medier och då främst Spotify underlättar när man vill få ut sitt material, så har konkurrensen blivit mycket tuffare. Samtidigt som det underlättat enormt och man når lättare ut till en ny publik genom just sociala medier. ​

Förr var rockstjärnor ett mystiskt fenomen och det var svårt att få tag i information som idag. Tror du att sociala medier har förstört det som en gång kunde anses vara en rockstjärna?

– Båda ja och nej, det finns många som slagit igenom tack vare till exempel Youtube. Kanske inte direkt inom rocken eftersom den inte är lika aktuell längre som för trettio år sedan. Men motsvarigheten återfinns i popen, ta Justin Bieber som slog igenom tack vare just Youtube. Hittar man bara rätt lyssnare så kan man bli hur stor som helst, berättar Jacob med ett skratt.

Er kommande EP beräknas släppas nästa år, kan du berätta lite om den?

– Det är fem låtar och vi har även satsat på att göra om vår powerballad, From The Bottom of My Heart som jag så fint kallar den. Sedan släpper vi första singeln som blir Down&Dirty, men vi har inget datum för tillfället. EPns upplägg är att den börjar ganska hårt och sedan någonstans i mitten kommer balladen och sedan så får man helt enkelt lyssna och se vad som händer. Personligen tycker jag det är lättare att spela för en livepublik, eftersom att det är helt annorlunda mot att bara sitta och lyssna på en platta. Genom framträdandet blir det lättare att förmedla vad man menar och det är inte alltid så uppenbart.

Som band är det viktigt att kunna ta kontakt med publiken, vilka är dina knep?

– Att jag kastar ut känslorna på dom, textraderna och orden de är uppbyggda på skapar bra reaktioner. Samtidigt som har jag redan gjort min egna tolkning när jag väl står där, gällande vad låten betyder för mig. Men det är oundvikligt att ta emot deras känslor också. Sedan har vi en väl in-repad scenshow och många produktions-rep. Som nu när vi öppnar för bland annat Santa Cruz på onsdag, då brukar vi tänka på hur vi skulle vilja se ett band öppna och visa upp oss på bästa sätt. Vi gör också en nyare setlist, tänker igenom vart till exempel ett solo ska ligga, då får Andy vår gitarrist ta ett steg fram och vi andra backa. Att man ger varandra utrymme och låter alla göra sin grej är otroligt viktigt.

Skulle du säga att ni använder er främst av metaforer, eller att det är rakt igenom ärliga texter?

– Vissa av låtarna är mer ärligt skrivna än andra, eller så väljer man att baka in i metaforer vilket vi också gör. Om jag skulle lyssna på en platta så skulle jag föredra det första, för då får man göra sina egna tolkningar och på så sätt bygga upp en viss mystik.

På dessa fyra åren, hur har din röst och närvaro på scenen utvecklats?

– Enormt, eftersom att vi är ute mycket i olika perioder så då lär man sig alltid något nytt. Och när man sedan spelar med samma personer och blir mer tight som band, så har man kunskap om hur musikerna använder sina instrument. Men samtidigt kan man inte bli för bekväm, för då skapas det ingen ny musik och även om det är en trygghet att spela låtar som man kan och är tight med, så finns det en viss spänning med ny musik. Bara för att vi har spelat en låt i repan ett par gånger och anser att den är grym, så säger det inget om hur publiken kommer att reagera första gången vi spelar den live.

Till sist, hur känner ni inför uppträdandet på onsdag?

– Att det kommer bli grymt kul, det är kul att få spela med band från andra länder och hela idén att två band är från Finland och två från Sverige är något nytt. Jag har aldrig stött på ett event med den grundidén tidigare och det är samtidigt bra, för då får våra olika åhörare mötas på mitten och rocka över gränserna tillsammans på riktigt.

Skribent: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)
Foto:
Press

Relaterade artiklar