Thåström – Sveriges enda rockstjärna

Han är egentligen Sveriges enda rockstjärna. Sven Joakim Eriksson Thåström visar efter flera decennier att gammal är äldst. Och han spelar fanimig i sin helt egna liga. Han har kvalitéer på en internationell nivå många svenska artister bara kan drömma om att ens försöka efterlikna.

Stockholm har den stora äran och glädjen att Thåström bokat in hela sex stycken konserter (av turnéns totala 21 städer) i huvudstaden inom loppet av en vecka. Jag önskar jag kunde recensera dom alla, och betrakta hur känslan för detaljer är kontinuerlig och unik för varje kväll som går. Publiken möts av kanske Sveriges bästa kompband som nästintill fläckfritt ramar in hela Thåströms låtkatalog och känslospektrum. Ljusshowen är ögongodis, ljudet är krispigt och välbalanserat. Joakim Thåström är som under exorcism blandat med rastlöshet. Han darrar med händerna och vankar riktningslöst runt på scenen.

Ljudlandskapet har en stor spännvidd och sträcker sig från Berlins skitiga electro och dist, för att hamna mitt emellan blödig trubadur och ilsken punk. Det är ett hantverk med millimeterprecision, och låtarna du trodde att du kände till får alla en ny version och en ny tolkning. Avsaknaden av "Fan, fan, fan" är det enda som gör att konserten inte är en klockren tia.

Jag går ifrån Cirkus med en konstig blandning av att känna mig renad och upplyft genom Thåströms komplexa känsloskildring som spelar på hjärtats alla strängar.

 

SKRIBENT: Philip Almén (philip.almen@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Mattias Nilsson (mattias.nilsson@rockbladet.se)
KONSERT: Thåström
ARENA: Cirkus / Stockholm
DATUM: 2017-11-19
BÄSTA LÅTEN: "Kom Med Mig"
BÄSTA MINNET: Allt
SÄMST: Avsaknaden av "Fan, fan, fan".

LÅTLISTA – THÅSTRÖM – CIRKUS

Bluesen i Malmö
Beväpna dig med vingar
Jag är en idiot (Imperiet cover)
Gräsfläckar
Låt det goda
Kort biografi med litet testamente
Körkarlen
Brev till 10:e våningen
Det enda du behöver
Ingen sjunger blues som Jeffrey Lee Pierce
Old Point Bar
Kom med mig
En vacker död stad
Karaokebaren
Die Mauer (Ebba Grön cover)

Encore:
Centralmassivet
St Ana katedral
Alla vill till himlen

Encore 2:
Aldrig nånsin komma ner
Aldrig av med varandra

 

Relaterade artiklar