20 Bortkastade År – Totalt Jävla Mörker + Twin Pigs – Kraken Sthlm

En kall andra advent på många vis. Bortsett från en väderlek som automatiskt bidrar till en slappar-söndag, markerar detta även dagen då Totalt Jävla Mörker framför sin absolut sista spelning någonsin. Detta är sannerligen markeringen för att en del av svensk musikhistoria är färdigskriven. Men har denna saga fått ett lyckligt slut?

Annons 

 

 

Totalt Jävla Mörker

Inte helt otippat nog, har en stor skara trotsat vädergudarna denna kalla Stockholmskväll. Allt detta för att hedra titaners sista anhalt på sin resa genom diverse prövningar ett band kan ha inom en karriär. Spänningen är över taket för de norrländska sönerna i lokalen. Att detta blir ett avsked publik och även band sent lär sluta prata om ligger redan och skvalpar.

Efter en smärre försening faller allt i totalt jävla mörker och en hyllningsvideo åker på. Sedan säger det pang!

När bandet ångar på med sitt kompromisslösa mangel, böljar ens tonårsaggressioner upp till ytan.

De två vokalisterna studsar runt på scen i ett vilt anarkistiskt virrvarr och det är med ren skicklighet de inte lyckas fälla ned sina vapenbröder på scen. Blytunga riff omringar lyssnaren från alla håll och kanter där inget ljus finns att se i horisonten.

I sin sista spelning gör bandet ett starkt kraftanslag som påvisar att det inte finns en morgondag att se. En känner sig matt och sliten av att enbart höra den fulla kraften i musiken som framförs. För att inte ens tala om hur mycket mer sliten en känner sig av det Totalt Jävla Mörker gör ifrån sig på scen. Framförandet är lika rått och vilt som fansen önskat sig i sina absolut djupaste fantasier om detta band. Den råa och nakna aggressionen är i full prakt. Inte bara ett band som levererar en käftsmäll, utan en käftsmäll av en knogjärnsbeklädd näve.

Hyllningen är något bandet gjort sig välförtjänta av efter all möda de lagt in. All känsla och slit uttrycks så det nästan kokar över. Detta manifesteras i hur scenen bara blir mer och mer överbefolkad av folk, som under en eller annan tidpunkt har varit delaktiga i ensemblen. Det är helt makalöst att ens tro att det inte finns en endaste vrå där som inte blivit besudlad av medlemmarnas svett eller fötter.

Avslutet med klassikern Kall Värld sitter helt klockrent och blir en perfekt krona på helheten när allt bara exploderar utan några hinder. Likt lavan från en vulkan som nyligen fått utbrott, sväljer det allt i sin väg med en rasande framfart.

Så dessa 20 år bandet refererar till kanske ändå inte var såpass bortkastade?

Att ett kultband gått i graven sörjer vi, men bandet går ned med full pompa och stått. Med vapen som frenetiskt avlossar skott åt alla håll och med knuten näve. För Totalt Jävla Mörker lyckas jämna stället med marken.

 

 

Twin Pigs

Början får markeras av ett dån från en synth, vidare till en energisk och mörk resa. Att höja new waven till 11 bidrar till en intressant ljudbild och tar även det grundläggande inom genren till nya, sällan skådade platser för det dunkla inom genren.

Den ypperliga variationen av vrålen mellan de tre frontande medlemmarna bidrar ännu till en ny och uppfriskande bris. Detta yttrar sig och blir likt en besatt karaktär som klättrar på väggar med en rasande klumpighet.

Huvudvokalistens entusiasm på scen är rentav slående, när han med Europas längsta gula sladd hoppar ut och drar av en hel låt i publikhavet. Självfallet ska det inte bara sluta där, utan toppas av att hoppa ut och stagedivea efter en fråga om lov från åskådarna.

Rappa låtar som likt pisksnärtar får smeka lyssnarens ansikte radas upp en efter en, utan något andrum. I slutändan blir det svårt att hålla sig oberörd av detta framträdande.

Denna tillställning visar ypperligt på hur huvudakten, med gott samvete, kan lägga över facklan ceremoniellt till den nya generationen. Twin Pigs bröstar upp sig och tar emot det med en stolthet och visar sig som några som kan fortsätta den svenska punktraditionen samt föra den vidare till nya horisonter.

 

SKRIBENT: Nikita Smirnov (nikita.smirnov@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Mattias Nilsson (mattias.nilsson@rockbladet.se)
EVENT: 20 Bortkastade År – Totalt Jävla Mörker + Twin Pigs
PLATS: Kraken, Stockholm
DATUM: 2017-12-10

Relaterade artiklar