Danko Jones och Skraeckoedlans succéresa genom Sverige

En rätt märklig turnéjulklapp kan tyckas; Skraeckoedlan med sin snirkliga prog-stoner mot Danko Jones raka rocka rolla. Men det har visat sig funka riktigt bra och Sverigevändan har varit en sann Eriksgata där flertalet av de 15(!) konserterna har varit slutsålda, däribland kvällens tillställning på Debaser Strand i Stockholm.

Norrköpingsbandet Skraeckoedlan har deklarerat att man ska ta en paus från gigandet på obestämd tid. Dock kommer man släppa både nytt album, det tredje i ordningen, och en dokumentärfilm under nästa år. Ett något förvånande break med tanke på att man nyligen signade för Fuzzorama Records, och allt annat som händer kring bandet, men tydligen är man less på turnélivet. Detta är verkligen inget som märks på scenen ikväll då kvartetten ser ut att älska liverollen som fuzzladdat kräldjur. Det är idel leenden när grabbarna framför sina säregna historier om talismaner, äppelträd och kaktusar. Vi får ett smakprov från kommande plattan som låter lovande, lite annorlunda men ändå Skraeckoedlan. Tale Of Squidman är en instrumental hävstång av feta riffmattor som rullas ut över oss lyckliga jävlar i publiken och att unisont få vråla "Du ääääär liiiiiivets stora ääääppelträd!" till malande stonertoner är helt enkelt förbaskat roligt. Det avslutande sjunga-med-i-riffet-partiet från Cactus har filmats från scenen av sångaren Robert Lamu varje spelning under hela turnén för beskådan på bandets sociala medier. Där och då känns det som att alla i publiken har glömt att det faktiskt är Danko Jones som headlinar den här turnén.

Ett alldeles för briljant band att vara frånvarande scenen men förhoppningsvis kommer de tillbaka igen. Under den långa väntan får jag mala mina nyinköpta javabönor av Skraeckoedlan Fuzzience – Fiction Blend. Tack för kaffet!

RB-Betyg-8_10

 

Danko Jones stavas rockattityd i kvadrat. Det är inget larv när trion visar vilka som är världsmästare i okomplicerad skrevrock. Inledningen är makalös där en hormonsprutande trio mosar allt med I Gotta Rock, Sugar Chocolate och The Twisting Knife till det bästa publikmottagande jag sett i år på Debaser. Det är sing-a-long till både gammalt och nytt material. JC är en sann uppviglare som knappt låter oss vila mellan klappövningarna och Rich Knox föredömligt frikostig med cowbell. Och så frontmannen själv då, en tokladdad muskelrockare av rang som låter sin kaxiga svada spruta mellan låtarna som det vore stand-up. En bit in i spelningen pratar han oblygt om bandets alla awesome songs och ger konserten betyget 11 av 10. Det blir även svenska för nybörjare när han ska uttala förbandets namn (döps om till "Skraeckers"), korv och Pressbyrån. Spoken word är lika naturligt som att sparka röv för Danko Jones.

Med en låtkatalog lika dynamisk som Ramones, osunt många ooooooooh's och med texter som på sant AC/DC-manér innehåller ordet rock i var och varannan titel blir det till slut rätt tradigt. Trion på scenen tappar inte energin för ett uns men jag och andra ur publiken gör det. Under extranumrens Misfits-covers börjar jag till och med röra mig ut mot merchstånden vid entrén. Helhetsintrycket blir dock en stabil sjua där åtminstone första halvan av spelningen vittnar om att det här är precis vad dagens mörka värld behöver – en adrenalinspruta rakt in i hjärtat fylld med ett enda budskap – rocka!

RB-Betyg-7_10

 


SKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Kristin Carlsson (kristin.carlsson@rockbladet.se)
KONSERT: Danko Jones + Skraeckoedlan
ARENA: Debaser Strand / Stockholm
DATUM: 2017-12-14
BÄSTA LÅTEN: I Gotta Rock (Danko Jones) och Cactus (Skraeckoedlan)

Relaterade artiklar