Yelawolf – Trial By Fire är en genuin subjektiv flashback

Yelawolf kan inte kategoriseras som en renodlad rappare, han tänjer på alla tänkbara gränser till det maximala. Country, Blues och äkta lyrik i en härlig kombination förväntas när han släpper nya album. För ett år sedan avbröt han sin turne som faller under samma namn som nya plattan, Trial By Fire. Han förlorade sin bästa vän, vilket medförde allvarliga konsekvenser. Relationsproblem, depression, alkoholism och drogberoende. Yelawolf tappade helt kontrollen, han tog sönder bandets instrument och var aggressiv mot några fans under turnen. Det slutade med att han skrev in sig på rehab, han överlevde och är starkare än någonsin. Återföreningen med bandet tidigare i år bidgrog med att Yelawolf gjorde klart albumet vi väntat på sedan 2015. Trial By Fire släpptes för några månader sedan och är hans mest subjektiva flashback någonsin. Trial By Fire är ett genuint mästervärk när det handlar om lyriken, varje låt framkallar starka känslor och empatin för Yelawolf ökar för varje sekund som går. 

Annons 

 

Dealen var att Yelawolf skulle släppa några singlar innan själva albumet kunde släppas, Row Your Boat, Daylight och Shadows indikerade redan soundet på nya plattan. Trial By Fire inleds med att Yelawolf presenterar bandet under en spelning i en bar, jag antar att låten spelades in innan Bones tog en paus från bandet för att få tid med nyfödde sonen. Titelspåret tar oss tillbaka till 1979 och beskriver dagen då Michael Atha föddes. Första skriket, den korta sekvensen då läkarna kallade honom för djävul och hur han kategoriserades som gjord för stordåd i en negativ bemärkelse. Shadows följer samma spår, accepterandet av sitt förflutna oberoende utav vad som egentligen hänt. Om saker man var rädd för som liten och att det är exakt vad man blivit som vuxen. Son of a Gun reflekterar Yelawolfs tuffa barndom, om hur mycket han hatade mammas man och att han aldrig fick träffa biologiska far. Hans aggressiva beteende som konsekvens av omständigheterna, första tatueringen beskrivs i detalj och anledningen till varför han började hänga med langare. En väldigt tragisk berättelse, om hur han växt upp utan sin riktiga far.

Sabrina är plattans mest oväntade låt, den framkallar rent av obehagliga känslor. Yelawolf berättar en brutal historia ur hans egna perspektiv, en metafor kring hur en förälder skulle reagera om den förlorade sin egna dotter. Hur föräldern utför HLR på sin döda dotter, den enorma frustrationen när ambulansen anländer och om den genuina hjälplösheten när dottern är bortom all räddning. Violin handlar om alla problem i hans liv som plågar honom konstant och att hitta en lösning tillslut. Keeps Me Alive avslutar plattan med budskapet om att allt som varit och de subjektiva upplevelserna i det förflutna inte definierar dig som person. Yelawolf berättar öppet om sitt missbruk och alkoholism återigen. Om att skoltiden var tråkig och att läxorna snabbt blev synonymt med att röka på eller konsumera andra droger. Du ska följa dina innersta drömmar och realisera dem oavsett vad det kommer kosta dig längst vägen. En dag kommer du se meningen i allt du överlevt och känna dig mer levande än någonsin tidigare. 

Trial By Fire är nog inte för alla, för mig är det ett äkta mästerverk. En artist som inte är rädd för att dela med sig av sitt förflutna, vågar öppna sig och leverera en unik platta utav bästa kvalite. Han har skapat sin egna väg, vägrar följa strömmen och bevisat varför han förtjänar uppmärksamhet och framför allt respekt. Det krävs relativt mycket för att jag ska uppskatta en hel platta från början till slut. Att sjunga om sex, pengar och mängder av syntetiska droger eller alkohol över autotune imponerar inte alls på mig. Trial By Fire innehåller exakt alla komponenter för att klassificeras som årets bästa platta i alla kategorier; smutsig blues i kombination med sjukt ärlig lyrik. Att följa upp plattan med en turne som faller under namnet 51/50 är ännu ett bevis på varför han förtjänar all min respekt, han döljer inget för fansen längre. En oerhört subjektiv flashback i kombination med kreativitet som alla borde ta del av.


SKRIBENT: Joanna Hemmingsson (joanna.hemmingsson@rockbladet.se)
BAND: Yelawolf
ALBUM: Trial By Fire
RELEASEDATUM: 2017-10-27
SKIVBOLAG: Slumerican / Interscope Records / Shady Records

LÅTLISTA – TRIAL BY FIRE

 1. Trial by Fire
 2. Shadows
 3. Get Mine
 4. Son of a Gun
 5. Ride or Die
 6. Struggle Speaks
 7. Daylight
 8. Do for Love
 9. Punk
 10. Row Your Boat
 11. True to Yourself
 12. Sabrina
 13. Violin
 14. Keeps Me Alive

Relaterade artiklar