Deadheads – This One Goes To 11 håller actionrockens fana högt

I skönt nördiga punkpodden Döda Kattens 21:a avsnitt deklareras det att actionrock är mer en era än genre. Det blev ett begrepp under åren 1996-98 då Carl von Schewen startade skivbolaget White Jazz Records som bland annat gav ut The Hellacopters debutplatta Supershitty To The Max '96 och norska Gluecifers första album Ridin' The Tiger året efter. Två tongivande band inom actionrocken som för övrigt båda återförenats på senare år där Gluecifer gör sina första livekonserter på 12 år under 2018.

Genre eller inte, Deadheads lirar en ösig och fartfylld punk 'n' roll som de själva kallar just actionrock. Och de gör det exemplariskt med ett rasande tempo som gör det svårt att lyda uppmaningen "Spela snabbare!" utan att man tvingas växla över till metal. This One Goes To 11 är kvartettens tredje giv och innehåller inga revolutionerande förändringar mot de två tidigare plattorna, mer av samma helt enkelt. Men så länge kvalitén är fortsatt hög ser jag absolut inget fel i det. Möjligen var de tidigare släppen något mer direkta men efter några lyssningar sitter även denna som en MC5-spark.

Det är full spätta i fyra låtar innan vi får andas lite i semilugna Too Lost To Be Found. Sedan brakar det på igen tills vi når 11 och undrar vad som träffade oss. Nygamle basisten Olle Griphammars (Spiders) flinka groove får sitta i förarsätet under Instant Control och 2 Steps Before The Fall som tillhör de allra mest glödande stunderna på en i övrigt jämnstark platta.

Fuel Injected Action Rock som det stod på en viss superskitig 20-årsjubilar häromåret – vi lånar den stämpeln till This One Goes To 11.

Fredagen den 2:e februari blir det releaseparty på Club Slacker/Pustervik i Göteborg och dagen efter får Geronimo's i Stockholm sig en holmgång.

RB-Betyg-8_10
SKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
BAND: Deadheads
ALBUM: This One Goes To 11
RELEASEDATUM: 2018-01-26
SKIVBOLAG: High Roller Records
BÄSTA LÅTEN: 2 Steps Before The Fall

LÅTLISTA – THIS ONE GOES TO 11

 1. Black Out
 2. Don't Mind The Ghost
 3. Somebody Along The Way
 4. Manic Mondays
 5. Too Lost To Be Found
 6. The Plan
 7. Instant Control
 8. 2 Steps Before The Fall
 9. Lucifer
 10. My Time
 11. Status Low

BANDFAKTA – DEADHEADS

MEDLEMMAR

Manne Olander – lead vocals & guitar
Tim Ferm – drums
Rickard Hellgren – guitar
Olle Griphammar – bass

DISCOGRAPHY

This Is Deadheads First Album (2014)
Loadead (2015)
This One Goes To 11 (2018)

 

Relaterade artiklar