Reach – “Den kommande plattan, The Great Devine, är verkligen vi”

Från fullskaligt band till trio, med Ludvig Turner på sång. Så ser Reach ut sen två år tillbaka och nu är det dags för första plattan i den konstellationen. – Det här är det bästa jag varit med och gjort sen jag började med musik, säger Ludvig Turner. 

2015 släppte Reach debutalbumet "Reach Out To Rock". Då hade bandet vind i seglen efter att Ludvig Turner, som då endast var gitarrist, tävlat i Tv4:s "Idol" under vintern 2014. Förutom debutalbumet var Reach ute på turné och var bland annat förband åt Eclipse. Senaste åren har det varit ganska tyst om Reach, men nu väntar slutligen debutalbumets uppföljare "The Great Divine", en platta som de släpper som en trio och med Ludvig Turner på sång istället för den tidigare sångaren Alex Waghorn. Det var dock inte tänkt från början att Turner själv skulle ta över som sångare. 

–  Jag har alltid sett mig som gitarrist och velat bli som Gary Moore. Men när turnén med Eclipse var avslutad började jag skriva ihop nya låtar till Reach och började känna att min röst skulle passa till det jag skrev. Sen hade det dessutom blivit lite konstig stämning i bandet och det hade börjat driva iväg mot ett håll som inte alla var nöjda med. Då sa jag till Marcus (Trummor) att vi börjar om på nytt. Ny bandkonstellation, ny logga, nytt sound, you name it. Och istället för att leta efter en ny sångare så körde jag själv och det material vi har nu är också det vi strävat efter, berättar Ludvig. 

Det går inte att gå miste om entusiasmen när Ludvig berättar om "The Great Divine". Han beskriver det som en spretig platta som rymmer allt från Coldplay-influerade ballader och poprock samt grunge och teatrala spöklåtar. 

–  Jag kan inte svära på att det är så här Reach alltid kommer låta, men det är åtminstone mer "vi" än vad förra plattan var. Nu har vi tagit ut svängarna, testat oss fram och experimenterat. Det har lett till att albumet är spretigt men det är också det som varit både roligt och utvecklande. Det här är det bästa jag varit med och gjort sen jag började med musik.

När Ludvig blir ombedd att beskriva plattan med tre ord utbrister han "Mardrömsrock-orkester" och skrattar. Han förklarar sedan att plattan är annorlunda med sina gitarrstick, stråkar och teatrala uttryck och att han inte förväntar sig att alla ska ta emot den med öppna armar. 

–  Jag är helt övertygad om att vissa inte kommer gilla det och vilja ha tillbaka oss dit vi var för tre år sen, men jag tror också det kommer finnas de som, liksom jag, tycker det här är bättre än det vi gjort tidigare. Jag är kanske inte så objektiv men jag tror ändå att folk gillar när något låter eget och inte som en kopia. Skulle vi låta som exempelvis Whitesnake lyssnar man ju hellre på riktiga Whitesnake.

En stor del av Reach musikaliska utveckling tror Ludvig kommit till från flera olika faktorer. När Reach började var en stor del av den musikaliska viben inspirerad av Black Sabbath. Efter Ludvigs medverkan i "Idol" hade han fått en inblick i hur musikbranschen kunde se ut och programmet gav honom möjlighet att spela på exempelvis bröllop och företagsgig vilket gav erfarenheter att använda sig av. Reach lärde sig också mycket under turnén tillsammans med Eclipse där de fick tillfälle att öva på livespelningar och dess arrangemang samt knyta kontakter inom musikbranschen. 

–  Det betydde jättemycket att spela med Eclipse och att lära sig av dem. Jag tycker att vi som spelar melodisk hårdrock, en relativt smal och nischad genre, borde hjälpas åt och inte försöka armbåga oss fram på andras bekostnad. Jag föredrar att man stöttar varandra i form av tips på vägen eller att man likear varandras sociala medier och går på varandras gig om man kan, säger Ludvig. 

Förutom skivsläpp så väntar även en del spelningar under de närmaste månaderna. Sedan är Ludvig även i full gång med skrivandet inför ett tredje album, som han hoppas på att få släppt innan 2018 års slut. 

– Jag har bott ute i skärgården det senaste halvåret och fick verkligen flow när det gäller skrivandet, i den lugna miljön. Så även om jag hoppas på en hel del spelningar under året så får det inte bli för mycket för jag måste ha tid till att skriva klart nästa platta, skrattar Ludvig.

 Ludvig avslutar med en hälsning till Rockbladets läsare: "Tack för stödet, utan er vore ingenting av det vi gör möjligt." 

 

 

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
INTERVJU: Ludvig Turner, Reach.
AKTUELLA: Med plattan "The Great Divine" som släpps 23 februari.
 

BANDFAKTA – Reach

MEDLEMMAR

Ludvig Turner: Sång och Gitarr
Marcus Johansson: Trummor
Soufian Ma´Aoui: Bas

| FACEBOOK | SPOTIFY | YOUTUBE |

 

Relaterade artiklar