Skitarg inför turnépremiären: “Det kommer alltid musikpoliser till våra gig”

Skitarg har med sina clownutstyrslar och grova texter gjort sig (ö)kända på den svenska rockscenen de senaste åren. Nu är det dags för bandet att ge sig ut på vägarna igen. – Innan turnén slutat har någon av oss brutit benet, vi har alla bytt kön och alla medlemmar utom jag och Necrofilip har fått sparken, säger Barnet.

Ett band vid namn Skitarg, sminkade som clowner, med blod och dildos som en naturlig del av rekvisitan och en repertoar som "Min Vän Klamydia", "Släck ett ljus" och "Jag bryter nacken av din häst". Det är nog få förunnat att höja på ögonbrynen, efter en sådan presentation, och en fråga som såklart uppstår är hur någon kan komma på en sådan idé som Skitarg. Barnet, en av två sångare i bandet, sitter inne på förklaringen.

–  För det första är vi lite dumma i huvudet. Men det var också så att jag och Necrofilip, som startade bandet, hade en ganska tuff period i våra liv då vi var missnöjda och frustrerade över allt och alla. Vi visste inte vad vi skulle göra och vi var arga över förhållanden som kraschat. Då bestämde vi oss för att bilda ett band, som skulle ge utlopp för all ilska vi kände. Vi ville  att det skulle låta skitargt, därav namnet och sen kom galenskapen igång därefter.  

Barnet förklarar att de aldrig någonsin trodde att mottagandet skulle bli som det blev. På sin höjd hade tanken slagit honom att Skitarg hade kunnat betraktas som ett kultband efter 10-15 år, lite som The Kristet Utseende, men i takt med att Skitarg fick allt mer streams så var det ett faktum att bandet slagit sig in på den svenska rockscenen. Och nu är det dags för Skitarg att dra ut på vägarna igen. På lördag 3 februari, är det återigen dags att inta scenerna, när Skitarg har turnépremiär på The Crypt i Linköping.

– Något som är ständigt återkommande på våra spelningar är att det står "musikpoliser" längst bak i lokalen, med armarna i kors. Det är personer som bestämt sig för att ogilla oss och de förstår inte varför någon betalar för att se oss. Innan kvällen är slut så älskar de oss också, säger Barnet.

Trots att Barnet inte sticker under stol med att en stor del av Skitargs koncept är att vara löjliga och ironisera flera av rockmusikens element, förnekar han inte heller att det är en svår balansgång för bandet att vara både humoristiska och musikaliska.

–  Det är svårt att veta på förhand hur hela vår grej kommer uppfattas. Det är nog få som säger att vi gör seriös metal, och hur ska man egentligen utvecklas som ett gäng sminkade idioter med clownnäsor? Det är en mycket svår balansgång, att vara löjlig och leverera sjuk humor men samtidigt skapa någon sorts gemenskap till publiken. Det har ju dock fungerat och jag tror det kan bero på att någonstans känner människor igen sig i de känslor som Skitarg illustrerar.

Och ja, fungerat har det sannerligen gjort. Skitarg har efter 13 år som band släppt fyra album och spelat på ställen som Metallsvenskan, Bråvalla och Sweden Rock Festival. Skitarg har även, till viss förvåning, fått uppmärksamhet ifrån andra länder än Sverige.

–  Det har hänt att folk hört av sig och lovordat. Självklart är det kul att höra att någon utanför Sverige gillar oss men man får ju ändå ta det med viss måtta. När vi exempelvis får mejl ifrån Uzbekistan där någon säger "Ni borde komma hit och spela" då flinar man ju rätt rejält och säger "Jaa, vi kommer med flyget på en gång", säger Barnet och skrattar.

Utlandsresponsen bjuder dock på ett annat form av nöje. Nämligen fascination och utlopp för fantasin. Barnet avslöjar att när man kollar igenom Skitargs streams så har de haft tusentals lyssningar i Sydafrika.

–  Det känns verkligen märkligt och man undrar vad som ligger bakom en sådan sak. Sjuk som jag är så har jag tänkt tanken att det är apartheid som kommit upp igen och att nazister marscherar till tonerna av Skitarg, säger Barnet med ett gapskratt samtidigt som han ursäktar sig.

I och med att 2017 var ett lugnt år för Skitarg, med endast ett fåtal spelningar, så är målet att 2018 ska bli precis tvärtom. Förutom premiären i Linköping är för tillfället även Sundsvall, Karlstad, Gävle och Varberg bokade.

–  Vi är i kontakt med flera arrangörer runtom i landet så fler städer kommer tillkomma även om jag inte kan gå ut med någon ännu. Målet är i vilket fall att täcka hela Sverige, vilket ju skulle innebära att om Sundsvall får representera Norrland så ska vi få till något i de södra delarna plus mycket mer däremellan, säger John Bergqvist, manager och bokare för Skitarg.

Förutom turné så är Skitarg även på gång med en femte platta. Det är fortfarande oklart när den kommer att vara klar och fokuset under 2018 kommer i första hand ligga på spelningar. Barnet kan dock avslöja att plattan kommer gå under namnet "Kruthångel".

–  Det är en anspelning på någon som skjuter skallen av sig. En platta som är mer annorlunda än det vi gjort innan och även om vi alltid kommer vara ett löjligt band så skulle jag ändå vilja påstå att vi är mer musikaliska på den än vad vi varit tidigare. Men först ska vi som sagt plöja igenom Sveriges städer så gott det går, säger Barnet.

På frågan om vad Barnet egentligen förväntar sig av turnén så är han på det klara med att bandet i vanlig ordning ska ha mycket blod på scenen och vara vildare än någonsin.

–  Det händer alltid saker när vi kör. Innan turnén slutat har förmodligen någon brutit benet, vi har alla bytt kön och alla medlemmar utom jag och Necrofilip har fått sparken. 

 

 

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
INTERVJU: Barnet, Skitarg,
AKTUELL: Turnépremiär med Skitarg, på The Crypt i Linköping den 3 februari.

SKITARG – BANDMEDLEMMAR

Necrofilip – Sång
Barnet – Sång
Doktor Tyr – Gitarr
Don Foster – Gitarr
Lård Hård – Bas
VikariJens – Trummor

 

Relaterade artiklar