VIDEOPREMIÄR: F.K.Ü. – HELL NIGHT

Med sitt senaste album hyllar thrashmetalbandet F.K.Ü. 80-taltet, decenniet som levererade dryga 200 skräckfilmer inom genren ”slashers”. Albumet heter "1981" och bandet har valt att fokusera på filmer släppta just det året, som i deras ögon är det ultimata året inom genren.

 

Musikvideon för singeln, "Hell Night" släpps den 24 januari.

”Vi kände att det var dags att leverera ytterligare en D-taktsosande skräckfilms-thrashdänga där vi hyllar en av de mindre kända skräckfilmerna från det tidiga 80-talet. Här är det plattan i botten från start, en vansinnesfärd rakt ner i närmsta mosh-pit! ” // F.K.Ü.

Målet med det nya albumet är att ta lyssnaren tillbaka till de dagar när du och dina vänner gick till den lokala videobutiken för att hyra de senaste videosläppen fyllda med ikoniska skurkar, stora knivar, zombies, kannibaler och kreativa dödsscener. Alltid på jakt efter det råaste och blodigaste att förgylla hemma-videohelgerna.

F.K.Ü. firar dessutom 30 år som band i år, så kopplingen till 80-talet kommer vara stark under hela kampanjen för albumet.

 

HISTORIA
1987 bestämde sig fyra unga monsterdiggare för att hylla sina två huvudintressen, skräckfilmer från 1980-talet och thrashmetal, så de bildade bandet F.K.Ü., men efter bara en handfull repetitioner föll bandet i dvala. Tio år senare bestämde de sig för att återuppliva monstret. 20-låtarsdemon "Beware of the Evil Underwear" spelades in och det överväldigande gensvaret på demon resulterade i inspelningen av debutskivan "Metal Moshing Mad" som släpps 1998. En 22-spårig orgie i skräck och energifylld thrash där klassiska skräckfilmer som ”Maniac”, ”Halloween”, ”Friday the 13th”, ”Hellraiser" och "The Texas Chainsaw Massacre” hyllades.

2004 var det återigen dags för ytterligare en dos av bandets redan då patenterade Horror Thrash Metal. Plattan ”Sometimes They Come Back… To Mosh” släpptes och största inspirationen var återigen 80-talets skräckfilmer. Filmerna som hyllades denna gång var ”Christine”, ”Shockwaves”, ”C.H.U.D”, ”Maniac Cop”, ”Motel Hell” och ”Dimman”.

Efter ett flertal framgångsrika liveframträdanden inklusive en kort men intensiv turné på amerikanska västkusten gick bandet in i studion för att spela in album nummer tre. Sommaren 2009 släpptes albumet ”Where Moshers Dwell” till en intet ont anande publik. Ett album fyllt med förstklassig all-sångs-thrash, ett flertal skräckinspirerade låtar och ren galenskap. Denna gång passade de på att hylla filmerna ”The Town That Dreaded Sundown”, ”Dead and Buried”, ”The Return of The Living Dead”, ”Creepshow”, ”The Toolbox Murders” samt ”The Exorcist”.

Under 2010 och 2011 turnerade bandet flitigt runt om i Sverige och ett flertal stora svenska festivaler betades av så som Sweden Rock Festival, Metaltown, Getaway Rock Festival och House of Metal för att nämna några.

2013 släppte bandet sitt fjärde album med titeln ”4: Rise of the Mosh Mongers” via Napalm Records. 17 spår ren och skär Horror Thrash Metal-magi. Filmer som avverkades på skivan är ”Event Horizon”, ”The Amityville Horror”, ”Madman”, ”Terror Train”, ”Near Dark”, ”The Boogey Man” och ”Videodrome”.

Efter att ha signat till det svenska skivbolaget Despotz Records våren 2017, gick Larry, Pete, Pat och Emp in i The Overlook Studio, stationerad i Gävle, för att spela in 1981 som blir bandets femte album. Albumet är producerat av F.K.Ü., inspelad av William Blackmon, mixad av Lawrence Mackrory & Daniel Bergstrand på Dugout Productions, mastrad av Lawrence Mackrory på Obey Mastering och med tidsenlig layout av den engelske konstnären Tom Hodge – The Dude Designs.

KOMMANDE TURNÉSCHEMA:
JAN 26 Hugo, Finspång
JAN 27 Sticky Fingers, Göteborg
FEB 2 Dirty Harry Rockbar, Gävle
FEB 3 Garaget, Strängnes
JUN 7 Sweden Rock Festival
JUL 13-14 F.K.Ü. at Gefle Metal Festival (SWE)
More dates to come!

 

SKRIBENT: Jonas Lööw (jonas.loow@rockbladet.se)

BANDFAKTA – F.K.Ü.

MEDLEMMAR
Larry Lethal (Lawrence Mackrory) – Sång
Pete Stooaahl (Peter Lans) – Gitarr 
Pat Splat (Patrik Sporrong) – Bas
Unspeakable Emp (Emil Berglin) – Trummor

Relaterade artiklar