CONFESS – Bandet är våra livs främsta prioritet

När skivbolaget utan deras vetskap las ner och musiken försvann förändrades mycket för Confess. Men styrkan i att ha tio år i branschen bakom sig, två nya bandmedlemmar och en ny skiva på gång gjorde att nederlaget istället för att sänka gruppen, stärkte bandet mellan dem.

Confess är ett band som gått igenom ganska omfattande omstruktrationer på har två nya medlemmar, Pontus och Ludwig vilka är Confess idag? 

– Ett band, eller menar du personerna? I så fall är vi fem spännande individer som gillar att umgås och spela musik. Fyra av oss är från Stockholm och Pontus Walldin, vårt senaste tillskott på gitarr är från Norrland, berättar John Elliot, (sång) skämtsamt. 

För ett litet tag sedan så försvann plötsligt all er musik från Spotify och liknande. I samma veva bröt ni med ert skivbolag, vilka bakomliggande faktorer ledde till detta? 

– Skivbolaget som vi var signade på bestämde sig helt enkelt för att lägga ner och alla band som släppt sin musik där hamnade i samma situation. En dag så var musik borta och ingen förstod någonting, men vi försöker lösa det på egen hand och ska släppa materialet igen, fast inte genom ett bolag denna gången. Tanken är inte ett ”omsläpp” så att säga, för vi vet att många av våra låtar finns i olika klubbars låtlistor och lägger vi upp det igen så försvinner allt en gång till, berättar Elliot 

– Vad han försöker säga är att vi vill återaktivera de gamla låtarna, men det är lite svårt när man har ett bolag i Italien som inte vill svara på mailen, förklarar Johan "Blomman", (gitarr). 

Har denna erfarenheten resulterat i att ni drar er för att signa med ett nytt bolag och enbart kommer satsa på att släppa själva?  

– Just nu har vi full fokus på att både skriva nytt, men även lösa situationen som uppstått. Men absolut så finns det tankar om att antingen signa med ett bolag som ger oss ett bra erbjudande, eller så gör vi det själva. Saken är den att såvida vi inte tjänar bra på ett samarbete, så finns det ingen anledning för oss att skriva på något kontrakt. Något som Confess har arbetat hårt med under många år, är att bygga upp en bra fanbase. Våra fans i Europa, men även USA är grymt bra på att marknadsföra oss och släpper vi själva så finns kontrollen kvar. Ett skivbolag kan ibland vara en snubbe i en källare som registrerat sig som bolag, om man har riktig otur vill säga, anser Elliot. 

– De erbjudanden vi har fått är helt okej, men inget har varit tillräckligt bra. Och som Elliot nämnde, så sprider våra fans musiken väldigt bra. Det har aldrig varit skivbolaget som marknadsfört oss utan det har varit våra lyssnare och det är vi enormt tacksamma för,. Saken är den att när Confess blev signade för åtta år sedan, så var jag rätt ny som medlem och stod nog inte ens på kontraktet om jag tänker efter. Men till saken, många tror att bara för att de blir signade så löser sig allt. Det är få som inser att om dealen är dålig, så kommer det inte att ändras. Visst kände jag också att ”shiet, vi är signade av ett bolag, fan vad coolt”, men vad vi inte insåg var att bolaget egentligen skrivit av sig gällande allt som gäller uppbackning av bandet. Om vi går tillbaka 30, 40 år så innebar ett kontrakt ett bands genombrott, nu betyder det nästan ingenting för pengarna finns inte längre, tycker Blomman. 

När det gäller musik, som till exempel hårdrock så finns det alltid en grund i konsten. Hur gör man för att hålla kvar vid den samtidigt som man utvecklar den? 

– Vad som egentligen är viktigt är att du gör något som är kul. Confess är en blandning av många olika genrer, dödsmetall och rock rent generellt. Jag skulle inte säga att vi uppfinner hjulet, men vi tar allas inspirationer och förenar det till en, berättar Blomman. 

– Du blir ju påverkad av olika saker och som musiker måste du kunna ta ideér från olika håll och skapa något nytt. Vi har ju små bitar av allt från dödsmetall till AOR i våra låtar och det är vad vi tycker är en kombination som passar Confess, anser Elliot.

Confess grundades för snart 10 år sedan av dig Elliot, under denna tiden har ni liksom många andra band genomgått medlemsbyten. Hur har det utvecklat bandet? 

– Faktum är att det inte är så lätt att hitta nya medlemmar, vi letade ganska länge innan vi träffade Ludwig och Pontus. Man måste kunna hänga som polare också, inte bara som band och repa. Jag, Samuel och Johan (Blomman) har haft Confess som våra livs främsta prioritet i snart 10 år och repat varje vecka sedan vi var 18 år gamla, så för oss var det viktigt att hitta musiker som kände samma passion och vilja som oss, berättar Elliot. 

– Livet förändras och även vad man väljer att prioritera. Om du är i ett band så måste man respektera det och att även om vi förstår varför, så är det tråkigt när någon hoppar av. Det är ju trots allt ens bästa polare som man delar många minnen med. Samtidigt så krävs det ett enormt mod att berätta för sina bandmedlemmar att engagemanget inte är detsamma längre och att det är bättre för alla, om någon annan tar över. Sedan Pontus och Ludwig kom med så har vi skrivit 10 nya låtar och byggt en studio, så vi har alla verkligen investerat i bandet för att allt ska bli bättre och det har det verkligen blivit, tycker Johan. 

–  Ja, Pontus har tillfört väldigt mycket på kort tid, speciellt när det gäller låtskrivandet och han har dessutom sänkt medelåldern i bandet (skratt). Nu kan vi alla sitta tillsammans och jamma fram en låt, förut arbetade alla enskilt till större delen och kom med färdiga låtar till replokalen. Men nu så får riffen ett bra sväng och även om alla inte tycker lika, så är det inga problem med att kompensera för att få fram något som alla kan stå bakom, berättar Elliot. 

Ludwig och Pontus, ni har spelat tillsammans tidigare och gick med i Confess med ett års mellanrum. Vad känner ni att det har gett er? 

– Det kändes tryggt att han gick med först, för min del har det gjort att jag känt mig som en i gänget från dag ett. Vår gemensamma historia och det faktum att vi har skrivit låtar innan, gör att man förstår hur den andra tänker på ett helt annat sätt. Sen är ju de andra killarna ett fantastiskt gäng att jobba med, vilket underlättar det med, berättar Pontus.

Under 2018 kommer ni spela med bland annat Crazy Lixx och SISTER på Sleazfest i mars, vad mer kan vi förvänta oss av Confess under året? 

-Vi har lite spelningar i Tyskland, Belgien och även England, även några i Italien men inte något i Sverige än. Sedan ska vi tillbaka in i studion under våren, men tyvärr kan jag inte ge några exakta datum, berättar Elliot.

Men det kommer ett nytt album under nästa år? 

– Klart som fan det kommer något nytt från Confess, vi har två grymma medlemmar och nytt material som måste släppas löst, berättar Elliot med ett skratt. 

Skribent: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)

Foto: Tilde Lööw

Relaterade artiklar