Metallica blir mottagare av Polarpriset 2018

Polar Music Prize 2018 tilldelas den amerikanska gruppen Metallica. Inte sedan Wagners känslostormar och Tjajkovskijs kanoner har någon skapat musik som varit så fysisk och ursinnig, men ändå samtidigt tillgänglig. Genom virtuost ensemblespel och en mångdubbling av tempot har Metallica tagit rockmusiken till platser där den aldrig varit förut. I Metallicas värld förvandlas tonårsrummet och konsertlokalen till ett Valhalla. Kraften i gruppens kompromisslösa album har gett stöd åt miljoner att vända sitt utanförskap till en superkraft.

 

Lars Ulrich, trummis och medgrundare av Metallica: “Receiving the Polar Music Prize is an incredible thing, it puts us in very distinguished company. It’s a great validation of everything that Metallica has done over the last 35 years. At the same time, we feel like we’re in our prime with a lot of good years ahead of us. Thank you very much.”

James Hetfield, sångare, gitarrist och medgrundare av Metallica: “I feel very honoured to be in such great company with the others who have accepted the Polar Music Prize. As myself and as Metallica I’m grateful to have this as part of our legacy, our history. Thank you.” 

Robert Trujillo, basist i Metallica: “Receiving the Polar Music Prize is such an honour, especially sharing it with artists (previous Laureates) such as Joni Mitchell, Keith Jarrett and Wayne Shorter, who I admire dearly. It’s incredible to be recognised and honoured in this way, to me, it’s very prestigious. Hopefully this will inspire younger generations of musicians to keep the music alive.”

Kirk Hammett, gitarrist i Metallica: “It means a lot to me because we’ve been added to a list of very distinguished artists and musicians who I respect. And to be acknowledged for the work we’ve done. I know how important this is and how much of an honour it is.”

PRISCEREMONI H.M. Konungen delar ut priset, som uppgår till en miljon svenska kronor till respektive pristagare, torsdagen den 14 juni. I år genomförs både ceremoni och bankett på Grand Hôtel i Stockholm och direktsänds i TV4 kl. 20:00. Polar Music Prize 2018 är den tjugosjunde i ordningen. Dr Ahmad Sarmast kommer att närvara vid prisceremonin i juni och från Metallica kommer Lars Ulrich och Robert Trujillo.

POLAR TALKS & POLAR TECH Polar Talks hålls den 13 juni 2018 på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och utökas i år med nytillskottet Polar Tech, en konferens som utforskar hur kreativa krafter inom musikvärlden och teknisk utveckling kan samverka. Tillsammans presenterar Polar Talks och Polar Tech en heldag med inspirerande samtal, framåtblickande föreläsningar och masterclasses omkring det övergripande temat ”The Power of Music.”

Mer information om program och deltagare släpps under våren via Polar Music Prize hemsida

 

SKRIBENT: Jonas Lööw (jonas.loow@rockbladet.se)

Relaterade artiklar