Punkikonerna Strebers klara för spelningar i Göteborg och Malmö!

Man kan inte tala om svensk punkhistoria utan att nämna Strebers. I vår ger de sig ut på turné för att återigen välsigna oss med musiken som formade en hel generation och vars texter är minst lika aktuella idag som då. Turnén inkluderar stopp i Göteborg (28/4) och Malmö (19/5). Malmö får dessutom chansen att uppleva lika legendariska Dia Psalma under samma kväll! Ytterligare support tillkommer i båda städerna.

 

STREBERS
Strebers bildades i mitten av 80-talet av gitarristen och sångaren Micke ”Ulke” Johansson, basisten Pelle Pettersson och Johnny Rydh på trummor. Två släpp, ”Ur led är…” & ”Öga för öga” hanns med innan en paus uppstod när basisten lämnade skutan, men Johansson och Rydh hittade tillbaks när Fredrik ”Ztikkan” Blomberg trakterade instrumentet istället. Med släppen ”I fädrens spår” och ”Kallt stål, varmt blod” hittade bandet ut till en allt bredare publik och framtiden låg för deras fötter när allt fick ett abrupt slut efter att Rydh omkom i en bilolycka. Kvarvarande medlemmar hedrade sin bandkamrat med släppet ”Till en vän” och en avskedsturné tillsammans med Stefan ”Stipen” Carlsson vilket sedermera ledde fram till bildandet av Dia Psalma.

Ett par återföreningar har det blivit genom åren men det var med sitt 30-årsjubileum 2015 som bandet återuppstod på allvar. Nu står de än en gång redo att bekämpa de kalla högervindar som sveper genom landet med sina musikaliska käftsmällar!

DIA PSALMA
Ur askan av legendariska punkbandet Strebers reste sig Dia Psalma i 90-talets början. Att ett punkband kunde bli grammisnominerat och sälja guld var det nog få som hade gissat men det var just vad Dia Psalma gjorde. 1994 var punkarna från Strängnäs på allas läppar och ett par intensiva år följde med fler skivsläpp och turnéer. 1997 bestämdes det att bandet skulle ta en "liten paus", denna varade till 2006 och därefter har bandet släppt flera skivor, lagt ner, återuppstått och nu hälsar vi de återigen välkomna till KBs scen!

Biljetter: Biljetterna släpps i detta nu via Kulturbolaget.se.
 

DATUM
28.4 Göteborg – Sticky Fingers
19.5 Malmö – KB

SKRIBENT: Jonas Lööw (jonas.loow@rockbladet.se)

Relaterade artiklar