Toto @ Forum i Köpenhamn

Toto är bandet som musikälskarna älskar att älska och musikkritikerna älskar att såga. De är helt enkelt för duktiga musiker och har för bra låtar för att bli accepterade i finkulturens salonger. Men hur mycket jag än älskar detta stilbildande Los Angelesbaserade överkompetenta världsklassband, kan jag inte blunda för den ojämna setlisten och de onödigt utdragna instrumentalpartierna i kväll. Toto spänner sina musikaliska vingar brett mellan amerikansk västkustrock, pop, jazz, hårdrock, R&B och funksoul. Men i kväll blev det lite för mycket av den onödigt utdragna och röriga experiment fusiongrytan. Publiken får sitt lystmäte på de självklara hitlåtarna som Rosanna, Hold The Line och Africa. Det är synnerligen underhållande under den akustiska delen, men i övrigt blev intrycket högst ojämnt och långdraget.
 
Forum i Köpenhamn är utsålt idag när Toto är ute på sin världsturnén för den nya samlingsplattan Greatest Hits-40 trips around the Sun. Danskar är som bekant ett synnerligen gemytligt släkte och stämningen är hög och förväntansfull inne på Forum. Det är lätt att socialisera med danskar och i synnerhet med Toto fans. Musikälskare har som bekant en förmåga att skapa brödraskapsliknande band sinsemellan. En sak är säker, man känner sig alltid som hemma i konsertsammanhang i Köpenhamn.

Annons 

 

Toto bildades Los Angeles 1977 av ett gäng synnerligen kompetenta studio och session musiker. Bandet hade stor kommersiell framgång i slutet av 70- och i början av 80-talet. Bandsättningarna genom åren är något brokig att reda ut. Idag består bandet av fyra grundmedlemmar plus fyra livemusiker.

Förutom kärnan i Toto, originalmedlemmarna Steve Lukather (gitarr och leadsång), David Paich (flygel och leadsång) och Steve Porcaro (keyboard och leadsång), består Toto av Joseph Williams (leadsång) samt turnémusikerna Lenny Castro (slagverk), Shannon Forest (trummor), Scem Von Schroeck (bas), Warren Ham (saxofon och kör). 2009 blev Toto invalda i Musicians Hall of Fame and Museum.

Kul kuriosa är att leadsångaren Joseph Williams faktiskt är son till den kände kompositören John Williams som kanske är mest känd för komponerandet av Star Wars filmmusik. Bandets gitarrist Steve Lukather har även gjort sig känd som en av rockvärldens mest mångsidiga musiker. Han har medverkat på plattor med inga mindre än bl.a. Michael Jacksson, Elton John, Cher, Eric Clapton, Carlos Santana, Jeff Beck och Peter Criss. Steve Lukather spelar bl.a. all gitarr på Michael Jackssons monsterhit Beat It, förutom det signefika gitarrsolot i låten, som framförs av ingen mindre är Eddie Van Halen.  

Toto går ut på scen på Forum och sätter genast ribban högt med nykomponerade Alone från senaste plattan Greatest hits 40 trips round the sun. Ljudet är fantastiskt bra och lagom starkt så att man slipper hörselproppar. Det är tekniskt brilliant utfört och högsta musikaliska nivå på det hela. Toto har en förmåga att leverera underbara sinnesstämningar, utan att för den delen spåra ur i tekniska cirkuskonster. Mestadels är fokus på låtarna och det är precis så det ska vara. Man får lätt tankarna till en enormt stor och rörig musikstudio, när man ser scenografin på scen. Det är hela åtta medlemmar som ska samsas med sina respektive musikinstrument. Men det fixar Toto allderles lysande.

Men tyvärr spårar det bitvis ur i kväll och det blir lite för många långa och tillintetsägande instrumentalpartier. Det som drar ner betyget ytterligare, är även valet av okommersiella låtar. Toto har definitivt en högre lägstanivå och bandet har en lång meritlista, av starka hitlåtar att välja från. Jag gillar det mesta av vad har Toto gjort under åren. Men när bandet spårar ur, i långdragna instrumentala jazz-fusion partier. Då tappar Toto rejält fotfästet, om den i övrigt entusiastiska publiken.

Men det blixtrar till under Rosanna, Hold the Line, Jake to the Bone, Girl Goodbye, Stranger in Town, Lion under anthemet Africa, i vilken publiken stämde upp i underbar allsång. Den akustiska stunden i mitten av konserten gav intressant dynamik till showen. Toto hyllade bortgångna medlemmar och bjöd lite storytelling från bandets 40-åriga historia. Det blev en liten best of, där Toto lirade avskalat och arrangerade om låtarna. De gav bl.a en gåshudsversion av Michael Jackssons underbara Human Nature.

Det hördes en hel del snygga sångstämmor ute i publiken och det kändes inte som någon tillfällighet direkt. För det var inte enbart musikälskare, som hade samlats i publiken på Forum i kväll. Utan Toto hade även lockat till sig en del musiker, som skulle kolla in superstjärnorna. Toto kunde inte valt en bättre avslutning på kvällen än extranummret The Road Goes On, som fick avrunda en i övrigt ganska ojämn konsert. Bandet har en bred publik som spänner över alla åldrar. Men de riktigt inbitna Toto fansen, fick förmodligen ändå sitt lystmäte tillgodosett, under kvällens konsert.

 

SKRIBENT: Thorbjörn Skogh [thorbjörn.skogh@rockbladet.se]
FOTO: John Mortensson [john-son@live.dk]
ARENA: Forum i Köpenhamn
PUBLIK: Utsålt ca: 8000 personer
BÄSTA LÅT: Allsången på Totos anthem Africa
SÄMST:  De tillintetsägande instrumentala jazz-fusion partierna.

LÅTLISTA:

1. Alone
2. Hold the Line
3. Lovers in the Night
4. Spanish Sea
5. I Will Remember
6. English Eyes
7. Jake To the Bone
8. Rosanna

Akustisk berättarstund:

10. Miss Sun
11. Georgy Porgy
12. Human Nature (Michael Jacksson cover)
13. Holyanna
14. No Love
15. Mushanga
16. Stop Loving You

Set 2:
17. Girl Goodbye
18. Angela
19. Lion
20. Dune (Dessert Time)
21. While My Guitar Gently Weeps (The Beatles cover)
22. Stranger In Town
23. Make Belive
24. Africa

Extranummer:
25. The Road Goes On

Relaterade artiklar