Chris Robinson Brotherhood på Nalen – en sinnesutvidgande resa

Förra gången Chris Robinson Brotherhood spelade i Sverige och på Nalen hoppades jag naivt på att de skulle rockenrolla loss i en knippe The Black Crowes-stänkare men så blev det såklart inte. Visst fick vi The Lost Crowes-countryn Tornado (som även spelats in i CRB-tappning på Phosphorescent Harvest) och funksvängen I Ain't Hiding från svanesången Before The Frost…Until The Freeze men är det The Most Rock 'n' Roll Rock 'n' Roll Band man är ute efter så ligger Rich Robinson's projekt The Magpie Salute närmare, vilka förra året släppte en liveskiva innehållandes flera kråksånger och senare i år sitt första studioalbum med eget material.

Chris Robinson har till skillnad mot brorsan lämnat det mesta av det han gjorde med Crowes bakom sig och fokuserar istället på Brotherhoods sånger, långa jam och en salig blandning tolkningar av andras låtar. Låtlistorna är för övrigt en setlistjunkies våta dröm där ingen kväll är den andra lik i sann Grateful Dead-anda. Flertalet gig finns dessutom inspelade och kan köpas digitalt från hemsidan. Mer sådant här!

Fats Domino's I'm Ready inleder det första av två utmärkta set på sedan länge utsålda Nalen (cirka 700 personer). Det psykedeliska ljusspelet, den rökelsepuffande ugglan på högtalaren och de fem gråsprängda hippieskäggen sätter scenen perfekt. Chris må se en aning sliten ut till det yttre men den fantastiska rösten har inte åldrats en dag, den tillhör definitivt rockvärldens allra bästa men nämns alltför sällan. På Nalenspelningen 2016 låg Adam MacDougall's keyboards alldeles för högt i ljudmixen och dränkte gitarrerna, ikväll är ljudet helt klanderfritt. Visuellt håller The Wizard en lägre profil än senast då han var i tretimmars trans och det är istället de leende mysfarbröderna Neil Casal och Christopher Mark Robinson som drar till sig blickarna. Härligt att se en sådan dedikation till musiken, de verkar onekligen stortrivas med det här.

En jammandes The Chauffeur's Daughter glider över i Leave My Guitar Alone med gott driv, en av många höjdpunkter ikväll där alla fem studioalbum representeras med knapp fördel åt senaste Barefoot In The Head. Hade gärna velat få mer från de vassaste givarna Phosphorescent Harvest och Anyway You Love, We Know How You Feel men de kommer säkert andra kvällar. För här finns inga hits som pliktskyldigt måste framföras för att blidka den stora massan vilket ger friheten att spela precis vad som helst och fansen går ändå hem nöjda.

Många andra artister kan få feeling ett par gånger under en konsert men här är det nästan ett konstant läge av total hängivelse där vi alla sugs in i de trippiga tongångarna. Det kräver sitt tålamod men har du det så är 'an evening with Chris Robinson Brotherhood' en meditativ utflykt från vardagen.

 

 

RB-Betyg-9_10
SKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Kristin Carlsson (kristin.carlsson@rockbladet.se)
KONSERT: Chris Robinson Brotherhood
ARENA: Nalen, Stora Salen / Stockholm
DATUM: 2018-03-11
BÄSTA LÅTEN: California Hymn och About a Stranger.
BÄSTA MINNET: När Chris går lös med munspelet i det andra setets mest drivna jampartier.
SÄMST: Det undermåliga utbudet i merchen där inte ens en vinylskiva fanns att uppbringa?! Riktigt synd, för CRB har rockbranschens coolaste merch tillsammans med Blackberry Smoke.

LÅTLISTA – STOCKHOLM – NALEN

Set 1:
I'm Ready
High Is Not the Top
The Chauffeur's Daughter
Leave My Guitar Alone
About a Stranger
Tulsa Yesterday
California Hymn
Try Rock & Roll

Set 2:
Good to Know
Venus in Chrome
One Hundred Days of Rain
Loose Lips
Wheel Don't Roll
Behold the Seer
Shore Power
Rosalee

Extranummer:
Mr. Charlie

Relaterade artiklar