Reach – “The Great Divine” – Framgången stavas kreativitet och mod

När det begav sig senast med debutalbumet såg Reach annorlunda ut, med både annan sångare och fler bandmedlemmar. Som trio, och med nya purfärska albumet "The Great Divine" så verkar de nu ha hittat hem och deras debut kan redan nu läggas till handlingarna.

Annons 

 

När jag för drygt en månad sedan träffade Reach-sångaren Ludvig Turner, fick jag höra att "The Great Divine" skulle vara spretig och experimentell. Efter att ha lyssnat igenom albumet i sin heltid ett flertal gånger kan jag förstå vad Turner menade, men samtidigt också urskilja en röd tråd. Albumet består av 11 låtar och rymmer allt från klassiska raka 80-talsrockinfluerade låtar som  "Into Tomorrow""Live Or Die" och senaste singeln "Running On Empty" till mer kommersiell rockpop med allsångsvänliga refränger som "Off The Edge" samt en snygg U2 ballad som "One Life" men också oerhört intensiva och mörka teatraliska låtar som "Nightmare", en låt som hade passat som soundtrack till en skräckfilm som håller ungarna vakna om nätterna. 

Så ja, albumet är spretigt. Albumet är experimentellt. Det hade säkert varit lätt att kritisera hela produkten och säga saker som att Reach inte vet hur de vill låta och att det inte finns någon utvecklad musikalisk identitet. Jag ser det dock inte så. 

Den röda tråden på detta album stavas "Kreativitet och mod". Jag applåderar faktumet att ett och samma album med ett och samma band kan besitta en sådan variation och en sådan härlig dynamik, som "The Great Divine" gör. Som fan av rockmusik överlag är det i min värld inte alls förfärande att våga testa sina musikaliska vingar, det är snarare imponerande. Det Reach gör är att bevisa att de behärskar flera av musikens element och uttryck. Istället för att låsa in sig i en comfort zone (vilket vi tyvärr kan se flera unga band göra) har Reach valt att visa upp samtliga musikaliska sidor i form av denna breda repertoar. De kan spela mer gitarrvänligt och anpassa sig efter det som radiostationer går igång på men också beblanda det med ett smalare uttyck, som "riktiga rockers" kommer gilla, det vill säga mörka basgångar och mardrömsframkallande trumslagande. Lägg på det till en karismatisk sångare med både inlevelse och röstresurser som grädde på moset så har du ett riktigt lyckat resultat framför dig, som om världen är rättvis kommer tilltala en bred publik. 

 

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
BAND: Reach
ALBUM: "The Great Divine"
RELEASEDATUM: 2018-02-23
SKIVBOLAG: Sun Hill
BÄSTA LÅTEN: "Nightmare".

BANDFAKTA – Reach

MEDLEMMAR

Ludvig Turner – Sång och Gitarr
Marcus Johansson – Trummor
Soufian Ma´Aoui – Bas

| FACEBOOK | SPOTIFY |

 

 

Relaterade artiklar