Svartanatt’s Starry Eagle Eye – uppriktig rock med långt bästföredatum

Svartanatt är ett band som träffar på rätta stället direkt, för min del på lilla charmiga endagsfestivalen Pick Up The Steam 2016 där spelningarna skedde på pop-up trucks. Då hade det Stockholmsbaserade bandet (minus Sandvikenhuserande Hammond-hamraren Martin Borgh) endast släppt två-tre låtar på Spotify men live kändes det omgående att det fanns stor potential. Den självbetitlade debuten släpptes senare samma år och var en grönskande retrosak där musiken lät lika härligt murrig som omslaget gjorde gällande. Ett smärre genombrott skedde på Sweden Rock Festival förra året där kvintetten väckte stort gehör i Nemis-tältet. Singelspåret Heavy Metal nosade också nära pallplats för 2017 års bästa låtar.

The Children Of Revival heter det inledande spåret på den klassiskt svåra andraplattan och visst handlar Svartanatt mycket om återupplivandet av classic rock. Precis som undertecknad så har det här gänget insett att den allra bästa rockmusiken gjordes 67-76. Influenserna från den här perioden sprudlar i Svartanatts tappning och om Deep Purple och Thin Lizzy adopterade ett barn från de biologiska föräldrarna UFO och Uriah Heep så hade det låtit precis såhär. Sångaren Jani Lehtinens röst påminner dessutom om en raspigare version av Phil Mogg under 70-talet.

Vi bjöds på hälften av den här given redan i januari på Harry B James i huvudstaden där framförallt en rusande Black Heart imponerade under en kraftfull spelning. Innan den låten stänger Starry Eagle Eye så har vi fått åtta andra förnämliga spår av autentisk, hård rock med drömska inslag och med ett sound som aldrig blir utdaterat. Det finns mycket att glädjas åt här såsom titelspåret med sina twinkelitwinkande Lizzy-gitarrer, den virvlande Lord-orgeln i Duffer och Trump-snytingen Hit Him Down. Men allra starkast lyser Wolf Blues som är det här albumets Thunderbirds Whispering Wind. En episkt stegrande ballad som med sitt "dream on, yeah, dream on…" ger vibbar av just Dream On med Aerosmith. Det briljanta gitarr-racet i slutet har bara ett problem – det är för kort! Live får det gärna pågå i ett par minuter till.

Hela plattan spelades in live i Soundtrade Studios med hjälp av Emil Drougge som också rattade debuten. Det finns både kontrakt med The Sign Records och låtar för ett tredje album som ska spelas in redan i sommar vilket är rena rama Nicke Andersson-takten på låtskrivandet. Om detta och mycket annat berättar Jani i utmärkta Rockpoddens senaste avsnitt.

Just nu är Svartanatt ute på Europaturné som förvärmare till kanadensiska Spell och nästa Sverigegig blir i Linköping den 16/3 tillsammans med Obviolus. Om det finns någon logik i rockbranschen så tar Starry Eagle Eye bandet upp på de lite större festivalscenerna i sommar.

RB-Betyg-9_10

SKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
BAND: Svartanatt
ALBUM: Starry Eagle Eye
RELEASEDATUM: 2018-03-02
SKIVBOLAG: The Sign Records
BÄSTA LÅTEN: Wolf Blues

LÅTLISTA – STARRY EAGLE EYE

  1. The Children Of Revival
  2. Wrong Side Of Town
  3. Starry Eagle Eye
  4. Duffer
  5. Wolf Blues
  6. Hit Him Down
  7. Universe Of
  8. The Lonesome Ranger
  9. Black Heart

BANDFAKTA – SVARTANATT

MEDLEMMAR

Jani Lehtinen – vocals and guitar
Felix Gåsste – guitar
Mattias Holmström – bass
Daniel Heaster – drums
Martin Borgh – organ

DISCOGRAPHY

Svartanatt (2016)
Starry Eagle Eye (2018)

Relaterade artiklar