Testament inledde sin Europa-turné på Trädgårn’ i Göteborg

I onsdags kickade Thrash-giganterna Testament igång sin Europa-turné i Göteborg. Med sig har de Annihilator och Vader. Publikmässigt började kvällen ganska mediokert, men när väl huvudakten intog scenen var det rejält packat med folk och bandet var på ett oerhört spelsuget humör. Hur skulle det här sluta?

 

Enda sedan jag upptäckte hårdrocken i mitten av 80-talet har många band lagt av. Många på grund av hälsoskäl eller diverse skandaler. Men den här onsdagskvällen på Trädgårn´ får vi se några av banden som fortfarande håller på och dessutom håller hög klass.

Brotherhood of the snake kom till stan med ett storslaget följe. Först ut på scen var Vader.

Redan tidigt på kvällen märker man att det kommer bli en riktigt hård afton genom att en man längst fram har cykelhjälm. Tyvärr är det till en början ganska få i lokalen som annars är en av Göteborgs bästa klubbscener. Med ett maffigt intro slår de till med en hård och tight spelning. Bandet verkar trivas efter ett långt uppehåll från live scenen. Men det är lite förutsägbart. Nitar och läder, och för kort speltid. Man hinner tyvärr inte komma igång. Dock fanns där några höjdpunkter, som att de spelade ”The crusified ones” och ”Back to hell” otroligt bra.

Nästa ut på scen var mäktiga Annihilator. Och nu märks det mer vad vi gör bäst i Göteborg. Helt plötsligt är det fullt i lokalen och ett rejält gung i publiken. Jeff Waters och hans mannar är på ett topphumör och levererar som vanligt en fantastiskt bra konsert. Detta trots att deras utrustning satt fast i Tyskland. Så på lånad utrustning kör de ett set som alla älskar. Folk sjunger med och skriker. Sångaren Jeff säger att gitarren känns som att spela med en hockeyklubba. Men det låter bra ändå. De gör sitt jobb och tror ingen i publiken var missnöjd.

TESTAMENT 

Efter introt var det dags för riktigt argsint, energifylld och tight thrash-musik. Jag slås av förundran hur man efter över trettio år orkar köra så hårt. Men de visar att man kommer långt med sin kärlek till musik. De börjar sin Europa-turné här i Göteborg och det märks att de är på hugget. Att se Testament så här på en klubbscen är nog det bästa. Man kommer närmare och det blir mer intimt. Idag står ett av världens bästa Trash-band på Trägårns scen, där står jag mitt i publikhavet och får höra Stronghold och The Pale King för första gången, kungligt. De kör en galet väl genomtänkt show utan några misstag. Deras blandning av låtar får publiken att bli galna av eufori. Så när Into the Pit drar igång, är moshpitten omöjlig att stoppa. Jag står och känner mig stolt över hur vi i publiken lyckas ta emot bandet här på ett fantastiskt sätt. Göteborg visade återigen att vi är en av världens bästa metalstäder. De går av och inväntar publikens skrik efter mer. Självklart så blir det extranummer. Vi får även en lektion i dryckeskunskap innan de drar igång Practice what you preach. De avslutar en nästintill perfekt show med Over the wall och tackar åter igen Göteborg att vi tog oss tid att kom till Trädgårn´, denna ”Little Saturday”, som de fått veta att det heter. Att summera Testaments spelning med några få ord är svårt, men mina tre nyckelord blir Tungt, Tight och Trash. Tack Testament för att ni visar att gammal inte alltid är äldst.

BILDSERIE – TESTAMENT

BILDSERIE – ANNIHILATOR

BILDSERIE – VADER

 

SKRIBENT: Christian Plahn
FOTO: Jelena Sulce (jelena.sulce@rockbladet.se)
BAND: TESTAMENT + Vader + Annihilator
PLATS: Trädgårn´
DATUM: 2018-03-14
BÄSTA LÅTEN: The Pale King
BÄSTA MINNET: Publiken som röjde på ordentligt, trots att det var onsdag!

 

Relaterade artiklar