The Baboon Show – Även Sverige kan!

Vad har tyskar och spanjorer gemensamt? De har tagit till sig THE BABOON SHOW från Stockholm i mycket större utsträckning än vad vi i Sverige än så länge har lyckats göra. ”The Baboon Show är enligt oss ett av de mest spännande rockbanden för tillfället”, säger Campino, sångare i tyska Die Toten Hosen. Efter två starka promotionspelningar på svensk mark och den senaste skivan RADIO REBELDE i ryggen verkar det nu som om porten till Sveriges Rike ha öppnat sig ännu mer för det rock-pop-punkiga bandet.

 

Förstå mig inte helt fel nu. The Baboon Show är inte på något sätt helt okända i Sverige, utan de har sedan starten 2003 skaffat sig en lojal fanskara som ständigt växer med varje skiva och med varje konsert. Varje ny skiva har visat upp en riklig kreativitet i låtskrivandet från bandet och en energi i musiken som förtjänar all uppmärksamhet. Senaste skivan Radio Rebelde som släpptes den 16 februari har en omsorgsfull produktion och många starka och medryckande låtar. Men det är live där bandets energi aldrig verkar ta slut som The Baboon Show riktigt visar var skåpet ska stå. Frontkvinnan Cecilia Boström visar vid varje tillfälle upp en liknande energi som ger till exempel självaste Howlin’ Pelle Almqvist i The Hives en tät match.

Gitarristen Håkan Sörle sa i februari månad till tidningen nsd.se att bandet inte längre satsar på Sverige vilket såklart är otroligt tråkigt för den växande svenska publiken. Jag är fullt övertygad om att det kan ändra sig.

Innan spelningen på Slaktkyrkan i Stockholm för drygt två veckor sedan fick jag mig en pratstund med bandets sympatiska norrländska trummis, Niclas Svensson. Än finns det hopp för oss men visst finns där en viss matthet mot musiksverige.

Har ni märkt ett ökat intresse i Sverige inför den här skivan jämfört med era tidigare skivsläpp?
-Ja, faktiskt det verkar som att det är fler som är intresserade nu. Jag vet inte vad det beror på men det kan ha att göra med sociala medier att folk ser vad som händer på andra ställen och då blir mer intresserade.

Ni har fått rätt mycket exponering i Tyskland. Hur kommer det sig att ni inte har fått det i Sverige? Ni är ju ändå ett svenskt band.
-Det är svårt att säga men vi är mycket färre folk här. Rocklandet Sverige, visst finns banden, men det hjälps ju inte till någonstans. Tidigare fanns massor av grejer som till exempel ZTV där det spelades videos men nu uppmuntras det inte någonstans. I de stora tidningarna skrivs det inte om rockmusik längre.

Är Tyskland bättre på det?
– Ja, mycket bättre. Där finns fanzines överallt och även stora fanzines och stora musiktidningar som kollar upp allt och som fortfarande brinner för det och har ett stort hjärta för att rapportera om rockmusik.

The Baboon Show har under många år turnérat flitigt i Tyskland och det har gett resultat. Inför den här artikeln passade jag på att höra efter vad Campino, sångaren och frontmannen i Die Toten Hosen hade att säga om svenskarna.
– The Baboon Show är enligt oss ett av de mest spännande banden för tillfället, berättar Campino. -De är ett fantastiskt liveband och deras låtar får dig verkligen att hoppa upp och dansa. Bara låten Punk Rock Harbour borde ge dem ett välförtjänt medlemskap i Rock n Roll Hall of Fame.
Det är inga små ord och för den som inte känner till Die Toten Hosen är de ett av Tysklands populäraste akter som ständigt säljer slut varenda arenaturné.

Ni har spelat tillsammans med stora tyska band som Die Broilers och Die Toten Hosen. Hur var det?
-Vi spelade två gig med dem (Die Toten Hosen) för några år sedan. De kallade spelningarna för ”mindre” men det var typ 2 000 personer i publiken. I december gjorde vi arenor med dem som tog över 15 000 personer. Och nu i maj ska vi spela en spelning i Essen där även The Hives ska spela. Det var först och främst en stor ära att bli inbjuden till att få spela dessa gig. Vi ligger på samma bokningsbolag vilket förenklade processen men de hade sett oss live och önskade själva oss. Att få en specialinbjudan från de här banden var ju jätteroligt. Att sedan få vara med om hela deras produktion där alla är så grymma och där alla i bandet är fantastiska människor som personer. Vi blev så väl omhändertagna att man blev bortskämd.

Även Royal Republik och The Hives kommer att agera förband för Die Toten Hosen under vårturnén. Har de någon förkärlek till just svenska band?
– Nej, det tror jag inte, de gillar nog bara musiken. Sedan om personerna som spelar den är svenska eller inte tror jag inte spelar någon roll.

Ni har ju även spelat i Spanien och ska nu tillbaks dit för spelningar. Hur har det varit?
– I Tyskland har vi kämpat i så många år för att nå dit vi är nu medan i Spanien gick det direkt. Två små turnéer och några festivalspelningar och folk skriker efter oss. Det här helt otroligt.

Om vi ser till den svenska marknaden, vilka är era drömartister som ni skulle vilja göra en turné i Sverige tillsammans med?
– Det är svårt att säga men det är alltid kul att turnera med kompisar och goda vänner är killarna i Imperial State Electric. Det skulle vara skitkul att turnera tillsammans med dem.

Berätta lite om nya skivan vars produktion är lite annorlunda om man jämför med era tidigare plattor.
– Vi har breddat oss lite mer. På Damnation (2014) till exempel var produktionen ganska lik skivan igenom medan på den nya skivan sticker det ut åt lite olika håll. Vi har helt enkelt vågat lite mer den här gången när det kommer till presentationen. Vi har använt någon trummaskin här och där och lite andra effekter som syntar och andra saker.

Hade ni någon grundtanke eller grundkoncept med Radio Rebelde?
– Nej, vi brukar aldrig tänka i de banorna utan det som kommer ut kommer ut. Konceptet som helhet är att göra kampsånger mot orättvisor som är ett genomgående tema i våra texter. Jag tycker att det är korkat att inte ta den chansen att säga något när man får möjligheten till att spela inför en massa människor.

Ni har rätt spetig musiksmak om man ser till hela bandet med allt från Black Metal till Pop. Vad har ni för gemensam nämnare och hur hamnade ni i punken?
– När vi startade upp The Baboon Show lade jag och Håkan ned det band vi hade tillsammans. På 90-talet hade vi ett punkband och vi insåg att vi ville tillbaks till det. Punken är väldigt välkomnande och i början av The Baboon Show var det lite snabbare och lite skuttigare men med tiden har vi utvecklats mer åt rockhållet.

Ni har tidigare spelat in en del covers som till exempel ”I’m a Rebel” (Accept), ”Is there a Better Way” (Status Quo) och på den här skivan ”Same old Story” (Knutna Nävar). Hur kommer ni fram till valen av covers?
– Det är jättesvårt att förklara enkelt. Någon måste komma på att just den här låten skulle vi kunna göra jävligt bra. Men det måste passa oss både musik och textmässigt och såklart ha ett sväng. Just när det gäller I’m A Rebel så finns en rolig anekdot. Det finns en bar i Hamburg som heter Gun Club där vi känner ägaren och dit vi har blivit inbjudna till att spela. Han brukar spela The Baboon Show mycket i baren och en gång var killarna i Accept där när vår version spelades. ”Holy shit”, hade de sagt. ”Det finns så många versioner av den här låten men den här måste vara den bästa.

När kommer ni att göra nästa turné i Sverige?
– Det är svårt att göra hela turnéer i Sverige. Man kan göra helgspelningar och festivaler men att turnera veckovis är väldigt svårt.

Kan ni leva på musiken?
– Nej, inte än men snart kanske. Vi jobbar allihop men vi har gått ned i tid så mycket att man knappt är på jobbet längre.

Hur skulle ni vilja bli presenterade så att det skulle bli rättvist?
– Att vi är ett av världens bästa liveband!

Done deal! The Baboon Show nu i Spanien och senare går turnén genom Tyskland. Det ger oss gott om tid till att locka hit bandet. Några spelningar på hemmaplan vore inte helt fel. Grönan kanske? Turné tillsammans med The Hives, Royal Republic eller Imperial State Electric? Alla är fantastiska band och The Baboon Show har förtjänat en plats bredvid dem. Vi får visa dem att vi också kan.

SKRIBENT: Fredrik Brolin (fredrik.brolin@rockbladet.se)
FOTO:
Kristin Carlsson (kristin.carlsson@rockbladet.se)
INTERVJU: 
Niclas Svensson (The Baboon Show)

BANDFAKTA –  THE BABOON SHOW

Cecilia Boström (Sång)
Håkan Sörle (Gitarr)
Frida Ståhl (Bas)
Niclas Svensson (Trummor)

| FACEBOOK | SPOTIFY |

 

Diskografi

Don't Don't Don't (2005)
Pep Talk (2006)
Betsy's Revenge (2007)
Punk Rock Harbour (2010)
People's Republic Of The Baboon Show Formerly Kown as Sweden (2013)
Damnation (2014)
The World is bigger than you (2016)
Radio Rebelde (2018)

 

Relaterade artiklar