Inför Västerås Rockfest – Kill The Kong, redo för hemmapubliken

Nedräkningen fortsätter, på lördag smäller det. Västerås Rockfest går av stapeln med band som Amaranthe, Corroded och Smash Into Pieces. För att inte tala om sjumannabandet Kill The Kong, som i och med sin medverkan spelar på hemmaplan. Rockbladet.se tog ett snack med bandets ena sångare, Timo Kumpumäki. 

Västeråsbandet Kill The Kong debuterade som band 2015, efter att flera av medlemmarna slagit sig ihop på nytt efter nedläggningen av bandet Seventripe. På bara tre år har bandet hunnit etablera sig, bygga upp en fanbase och släppt inte bara en, utan två, album. Med andra ord kan man knappast anklaga bandet för att ligga på latsidan. 

– Vi visste vad vi ville och vi hade tidigt ett mål om att släppa flera album. Visst har det varit intensivt men vill du komma någonstans i musikbranschen så är det inget annat än hårt arbete som gäller och för oss är det helt naturligt att jobba heltid så att säga. Flera av oss i Kill The Kong kände varandra sedan tidigare projekt och vi alla har erfarenhet av att spela i band. Med allt detta i ryggen hittade vi helt rätt i vårt samarbete från början, säger Timo Kumpumäki.

Något som utmärker Kill The Kong ifrån andra band är antalet medlemmar, som uppgår i hela sju stycken. Förutom två gitarrister och en basist inkluderar Kill The Kong även två sångare samt en trummis och en perkussionist. Timo förklarar att bandet var ute efter att ha sju stycken och tillsammans skapa ett unikt tungt och bombastiskt sound. Och responsen på denna banduppsättning har varit mycket positiv. 

– Vi har fått höra några gånger att vårt sound är väldigt tungt och att det sticker ut. Trumslagandet i våra låtar är svårt att värja sig mot, man hör verkligen att det blir skillnad. Samma sak med två sångare, det blir en helt annan dynamik och det blir mer kraftigt. 

Att vara sju stycken i ett band är i många fall positivt. Dynamiken och soundet får ett uppsving och samtliga bandmedlemmar har olika influenser och idéer om låtmaterial och alla är delaktiga i arbetet i studion. Timo erkänner dock att det ibland också är något av en utmaning att fatta beslut om saker och ting vid de tillfällen då flera tycker olika. 

– Det blir ju många perspektiv att ta tillvara på och många åsikter och tankar som flyger i luften. Det blir krångligare. Att komma överens om hur en viss låt ska vara, hur något ska framföras och visualiseras live och dylikt. Självklart är det lite svårt ibland men det är viktigt att alla är delaktiga för att resultatet av vårt jobb ska bli så bra som möjligt. Vi har alla respekt för varandras kompetenser och det vi gör blir bra, även efter kompromisser, förklarar Timo.

Primärt så ser Timo på Kill The Kong som ett liveband och enligt honom kan vad som helst hända när bandet är up to date med scenen. 

– Ska jag beskriva ett gig med Kill The Kong så säger jag “Urladdning”, skrattar Timo.

Urladdning är precis också vad bandet har planerat inför hemmapubliken på Västerås Rockfest på lördag. 

– Det känns coolt att vara på hemmaplan! Det var ganska länge sen vi hade spelning där nu och vi har laddat upp med en större show och mer rekvisita än vad vi haft tidigare. Vi förbereder oss överlag på samma sätt inför varje spelning men det ni ska få se i Västerås är i alla fall mer av allt. Jag vill inte avslöja vad vi kommer ha och göra utan det får bli en överraskning, säger Timo.

 

 

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
INTERVJU: Timo Kumpumäki, Kill The Kong.
AKTUELL: Spelar på “Västerås Rockfest” lördag 28 april.

KILL THE KONG – MEDLEMMAR

Timo Kumpumäki – Sång
Sebastian Jarfelt – Sång
Mattias Sjöstrand – Gitarr
Mikael Karlsson – Gitarr
Niklas Hansson – Trummor 
Erik Lantz – Perkussion
Andreas Sjöstedt – Bas

| FACEBOOK | SPOTIFY |

 

Relaterade artiklar