Wacken Metal Battle – Sverigefinalen avgjordes på KB / Malmö i helgen

Det är så dags för Sverigefinalen i “Wacken Metal Battle Sweden” att gå av stapeln på “Kulturbolaget i Malmö”. De fyra distriktsfinalisterna skall göra upp om en prestigefylld spelning på världens största Metalfestival Wacken Open Air. Det blir en hård, svettig och tung uppgörelse i metalmusikens ädla konstform.

Annons 

 

 

Wacken Open Air grundades 1990 av Thomas Jensen och Holger Huber, två metalfans som saknade en lokal metalfestival. Denna festival som en gång per år går av stapeln i den lilla nordtyska byn Wacken har sedan många år blivit världens största och mest betydelsefulla Metalfestival.

2004 startade tävlingen Wacken Metal Battle, då Thomas och Holger ville ge oetablerade band från hela världen möjlighet att spela för en stor publik. I de representerade länderna hålls varje år tävlingen där hundratals tävlingssugna band från respektive land anmäler sig.

I Sverige hålls varje år Wacken Metal Battle Sweden, och den personen som varit väldigt drivande från start har varit Janne “Lunkan” Lundqvist. Janne själv har haft många strängar på sin lyra. Förutom många års tjänstgörande inom Wacken Open Air har han jobbat i många år inom skivbolagsbranschen, varit manager, coachat många intressanta personer inom näringslivet för att nämna några saker.

De banden som blir utvalda av juryn får göra upp i 4 respektive deltävlingar, för att i dessa tävlingar gallras ut till 4 finalister, som får göra upp i en rikstäckande Sverigefinal. Tilläggas kan att de tävlande banden inte får ha ett befintligt skivkontrakt och vinnaren utses av en jury bestående av musikrepresentanter från diverse olika organisationer.

Vinnaren får en ovärderlig spelning på världens största Metalfestival Wacken Open Air och blir Sveriges representant i den stora världsfinalen av Wacken Metal Battle som äger rum på festivalen senare i sommar.

Vinnarna från distriktsfinalerna är: This Ending (Stockholmsfinalen), Chugger (Göteborgsfinalen), Sarea (Luleåfinalen) och Orbit Culture (Hultsfredsfivalen)

Spelordningen lottades och först ut att äntra scenen på KB i Malmö blev vinnarna från Hultsfredsfinalen nämligen Orbit Culture. De öppnar hårt och brutalt med sin Testament-influerade metal. Sångaren har bra interaktion med publiken och röjde järnet. Orbit Culture har lockat med sig en lokal fanbase och det var fullt röj i publiken. Jag fick sköna Wackenvibbar av detta och på scenen gjorde bandet bra från sig. Men jag tycker att Orbit Culture lider lite av jämntjocktproblemet och det är svårt att skilja låtarna åt. Metal är svårt att få dynamiskt och intressant, men jag saknar lite finess och charm. Överlag var jag ändå imponerad över Orbit Cultures hårda attityd och sångarens karisma. 

 

Nästa band ut var Sarea från Norrköping. Vilken explosionsartad entré grabbarna gör på scenen. Fullt ställ från första sekund och sångaren röjer som det vore den sista dagen på jorden. Mycket bra interaktion med publiken och det är fullt råställ. Sarea har dessutom bra låtar som fastnar direkt vid första lyssningen. Det är melodiskt och dynamiskt utan att tappa attityden. Sångaren har full kontroll på sina melodier och varvar dem med growlsång. Det sorgliga i kråksången att Sarea förmodligen har för mycket snygga hooks, melodier och dynamik för denna tävlingen. De är helt enkelt för bra. Man märker att de här killarna verkligen vill ta hem vinsten i kväll. Sarea är definitivt min kopp te.

Nästa band ut på KB här i Malmö var ingen mindre än vinnarna från Göteborgsfinalen Chugger. Image och kläder är väl genomtänkta och det ser lika argt och brutalt ut, som det låter. Jag gillar band med väl genomtänkt image och scenografi. Chugger är det hårdaste och brutalaste bandet i afton. Det är sparsmakat med mellansnack, men interaktionen med publiken var desto bättre. Tyvärr är det även här svårt att skilja låtarna åt. Men det är väl egentligen den brutala metalmusikens stora akilleshäl. Det blir lätt jämntjockt, när låtarna går i samma tempo och har samma intensitet. Jag saknar lite finess, i allt det brutala. Förmodligen måste man som lyssnare, vara inlyssnad på låtarna, för att få större behållning av det hela. Men överlag gillar jag den genomtänkta imagen och publikkontakten. 

Vinnarna från Stockholmsfinalen This Ending fick det otacksamma uppdraget att vara sist ut på scenen för aftonen. Publiken är av förklarliga skäl inte riktigt lika entusiastiska, vid det här laget på aftonen. Det smittar tyvärr av sig lite på bandet. This Ending försöker ändå, med alla medel, väcka publiken och man lyckas delvis med det. Jag får lite vibbar av ett tidigt Entombed och sämre förebilder kan man ju ha. This Ending är hårda och brutala så det räcker till, men frågan är om det räcker för juryn. Jag diggar låtarna och brutalitet på något sätt och det finns en viss finess över det hela. Men jag tror inte det räcker ända in i mål.

 

Efter juryns överläggande och lite tävlingar från scenen, var det äntligen dags att kora vinnarbandet. Bandet som kammade hem hela Wacken Metal Battle Sweden blev inga mindre än Chugger. Det brutalaste bandet för aftonen och förmodligen det som fyllde upp alla kriterier för tävlingen och för juryn. De överlyckliga pojkarna äntrade scenen och tog emot sitt pris nämligen en spelning på världens största metalfestival Wacken Open Air. Ett stort grattis från hela vårat hjärta till Chugger och ses på Wacken Open Air.

SKRIBENT: Thorbjörn Skogh (thorbjorn.skogh@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Karolina Vohnsen (karolina.vohnsen@rockbladet.se)
PLATS: KB / Malmö
DATUM: 2018-04-22

Relaterade artiklar