Amorphis: Man kan inte tävla i musik

På fredag släpper Amorphis nya albumet “Queen Of Time”, bandets trettonde album totalt och det andra med producenten Jens Bogren, som tidigare jobbat med bland annat Amon Amarth, Opeth och Kreator.  

 

 –  “Queen Of Time” är inte ett konceptalbum, dock är det ett intressant paket. När vi började jobba så hade vi 15-18 låtar och Jens valde ut de låtar han tyckte passade bäst. Jag är glad att vi har en sådan erfaren producent med oss, det känns tryggt att han har sista ordet, när vi sex i bandet tycker olika. En producent kommer med ett mer objektivt perspektiv, säger Amorphis sångare Tomi Joutsen.

Du säger att det inte är ett konceptalbum, men trots det är albumet väldigt symfoniskt, vilket inte brukar vara synonymt med Amorphis?

 –  De symfoniska elementen skulle jag säga är limmet som håller ihop albumet. Jens hade en idé om att använda körer och orkester instrument. Det är intressant att du säger att de inslagen hintar om ett koncept, när vi bara sett det som en helhet. Vi är inga fan av operametal eller något sånt men det är bra för oss att addera lite nya element och överraska publiken, säger Tomi.

 Blev ni överraskade när ni hörde resultatet av “Queen Of Time” i och med att ni inte haft de symfoniska inslagen som ett personligt mål?

 –  Självklart! Vi blir överraskade i andra fall också, men speciellt när det kommer till “Queen Of Time”. Det låter som Amorphis, men samtidigt inte, säger Esa Holopainen, gitarrist i bandet.

Finns det några planer på att utnyttja de här symfoniska inslagen inför framtida konserter?

 –  Man ska aldrig säga aldrig, men det är i alla fall inte vår plan just nu. Det är flera som föreslagit att vi ska spela plattan tillsammans med en stor orkester, men vi är fortfarande ett rockband. Vi har våra egna instrument, säger Tomi.

Det förra albumet, “Under The Red Cloud”  var en succé, har ni känt av en press inför “Queen Of Time” att vara ännu bättre?

 –  Vi tänker inte riktigt så även om man kan ha någon tanke i bakhuvudet. Man kan inte kalkylera när man skriver musik och man kan inte tänka “Vi ska slå det förra albumet” för det är två olika projekt, säger Esa.

 –  Det vore dumt att säga att vi inte försöker bli bättre för som musiker försöker du utvecklas hela tiden. Men man kan inte tävla i musik. Vilket album är bäst? Det är bara fansen som kan svara på det och åsikterna kommer säkert skilja sig åt. Vi försöker bara vara oss själva och göra vårt bästa, säger Tomi.

Ni ska spela på många festivaler i sommar, hur ser ni på festivalscenerna i Europa ?

 –  När det gäller festivaler är vi i Europa bortskämda. Vi har Toska, Sweden Rock, Hellfest och Wacken. Allting är så stort och var du än spelar är det tusentals metal-fans som förenas och har roligt tillsammans. Det är en otrolig känsla, säger Esa.

 –  En festivalspelning jag aldrig kommer glömma var i Litauen, på en jätteliten festival, som var placerad långt ute i skogen. När vi kom fram dit, efter att vår chaufför först hade kört oss till Lettland istället för Litauen, var det nästan midnatt och väldigt mörkt ute. Det regnade och kändes mer som ett äventyr än en konsert, säger Tomi.

 –  Man ska vara tacksam för att man får chansen att spela på så olika platser, säger Esa och skrattar.

Tomi och Esa avslutar samtalet med en hälsning till Rockbladets läsare: “Det här är inte det lättaste albumet att lyssna på, utan ge det lite tid och några lyssningar och så kommer ni förhoppningsvis att gilla det ni hör. Efter sommaren kommer vi i sinom tid att påbörja en egen turné och hoppas då på att möta er svenskar i publiken!”.

 

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
INTERVJU: Esa Holopainen och Tomi Joutsen, Amorphis.
AKTUELLA: Med albumet “Queen Of Time
RELEASEDATUM: 2018-05-18
SKIVBOLAG: Nuclear Blast

AMORPHIS – MEDLEMMAR

Esa Holopainen – Gitarr
Tomi Joutsen – Sång, akustisk gitarr
Olli-Pekka Laine – Bas
Tomi Koivusaari – Gitarr, sång
Santeri Kallio – Keyboard
Jan Rechberger – Trummor

 

 

Relaterade artiklar