Avatar: Vi vet vad vi vill med vår konst

För drygt en månad sedan avverkade de två spelningar på hemmaplan då de spelade på Fryshuset i Stockholm och Trädgården i Göteborg. Nu är det Europa som ligger vid fötterna för Avatar, som har en sommar kantad av festivaler framför sig.

 

“Avatar Country World Tour” har under hela året gått som ett lokomotiv över världen och Avatar ses som en av Sveriges just nu största musikexporter. Nästan hela vinterhalvåret har bandet befunnit sig i USA där de spelat för fulla hus. När Rockbladet.se mötte gitarristerna Tim Öhrnström och Jonas “Kungen” Jarlsby inför Avatars spelning på Fryshuset den 6 april hade bandet precis anlänt hem till Sverige.

 –  I bilen påväg hit kände jag att det är skönt att vara hemma i Sverige igen även fast det var Stockholm vi kom till först och inte hem till Göteborg, säger Jonas Jarlsby.

När vi satt oss till bords börjar Jonas och Tim att reflektera över faktumet att de efter Fryshuset ska få spela inför ett slutsålt Trädgården i Göteborg.

 –  Det är svårt att ta in att vi sålt ut Trädgården, ett ställe där vi själva hängde under uppväxten och där vi gått på så många konserter. Wow, säger Tim och låter nästan lite chockad.

Killarna har inte känt av att de skulle vara några sorts profiler för sin hemstad och de senaste årens framgångar hemma i Sverige är något som bandet fått vänta på länge. I framförallt USA har dock Avatar varit en succé under betydligt längre tid.

 –  Det har gått lite långsamt. Det känns som att det var först när USA uppmärksammade oss som det också började röra på sig i Sverige, säger Tim.

 –  Vi har fått göra många förbandsgig tidigare. Det är speciellt också. Jag blir taggad av att gå ut på scen inför en publik och så märker man på dem att de inte vet vilka vi är. De står till en början och undrar “Vad fan är detta?” och sen blir de mer och mer galna för varje låt, säger Jonas.

 –  Jag älskar den känslan! Man suger i sig massa energi och puschar ännu hårdare för att övertyga om att man är bra, säger Tim.

Avatar sticker ut ur mängden med sitt visuella uttryck och sina konceptalbum. Senaste plattan “Avatar Country” har rakt igenom ett kungligt tema där bandet i sina låtar berättar om ett eget land, som styrs av en allsmäktig kung.

 –  Vi hade “Avatar Country” som idé väldigt länge. Vi kom tidigt på att vi behövde en kung i “Avatar Country” och när vi hade bestämt oss för det så regnade det idéer över oss. Allting kom naturligt, säger Tim.

 –  Det vi vill är att tillfredställa vårat konstnärliga behov, man kan inte göra samma skiva flera gånger. Det är som att en målare skulle måla samma tavla om och om igen, det fungerar inte, säger Jonas Jarlsby, som har fått äran att gå in i rollen som kungen av “Avatar Country” under bandets spelningar och musikvideos. Ett val som han tycks vara mycket nöjd med.

 –  Även om nästa platta handlar om något annat än kungen så kommer jag alltid vara kung, säger Jonas med ett leende.

Vad beträffar Avatars framtida arbete så är Tim och Jonas öppna med att bandet har stora planer. De förklarar att nästkommande platta med största sannolikhet kommer vara raka motsatsen till “Avatar Country” och att deras inspiration är känslostyrd och idéer till nya låtar och nya teman “kommer i stunden”. Trots att bandet varit aktiva i många år så har publiken inte ens sett hälften av Avatars musikaliska kapacitet ännu.

 –  Det enda som begränsat oss är resurser och scenutrymme. Desto större vi blir, desto större blir också våra konserter, säger Jonas.

 –  Vi har alltid haft en historia i Sverige, även om det inte varit lika stort här som i USA. Det lossnade ordentligt för oss här efter att vi släppte “Black Waltz” 2012 när det här teatrala uttrycket uppstod. Många kan dock fortfarande förknippa oss med mindre spelningar som vi gjorde 2006, även om saker förändrats nu, säger Tim.

De största förändringarna med Avatar förr och Avatar idag är att bandmedlemmarna inte längre känner sig pressade. Jonas förklarar tidigare kunde det vara mycket fokus på att visa hur duktig man var, genom att vara tekniskt avancerad och spela snabbt, trots att den handlingen egentligen kunde gå ut över musikens kvalité.

 –  Coola riff är alltid coola riff. Men nu har vi mognat musikaliskt och börjar visa mer vad vi känner och förmedla känslor också. Johannes (Eckerström, sångare i bandet) skriver fantastiska texter som klickar både med det visuella och det musikaliska och vi vet vad vi vill göra med vår konst och när vi alla är delaktiga i varje låt och vet vad vi vill så blir det mycket lättare att ta sig fram som band och få till en röd tråd, säger Tim.

Sedan Stockholms och Göteborgsspelningarna i början av april avverkades har bandet fått lite ledigt samt gjort återbesök i USA. Under sommaren kommer det smälla till ordentligt igen när “Avatar Country Tour” fortsätter i form av festivaler och gig i bland annat Spanien, Frankrike, Tjeckien och England.

 –  Det är den största showen med Avatar to date. Det är mycket tetraliskt och roligt, dynamiken går upp och ner och vi slänger in några gamla låtar också även om vi kör på “Avatar Country”konceptet 110 procent. Det blir inte mycket vila men det är gött ändå, säger Tim.

 

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
INTERVJU: Tim Öhrström och Jonas Jarlsby, Avatar.
AKTUELLA: Festivalspelningar runtom Europa under sommaren.

AVATAR – BANDMEDLEMMAR

Johannes Eckerström – Sång
John Alfredsson – Trummor
Jonas “Kungen” Jarlsby – Gitarr
Tim Öhrström – Gitarr
Henrik Sandelin – Bas

| FACEBOOK | SPOTIFY |

 

 

 

 

Relaterade artiklar