Captain Black Beard: Vi är definitionen av modern rock

Melodic Rock bandet Captain Black Beard är aktuella med sitt fjärde album “Struck By Lightning” och har på onsdag den 9 maj releasefest på båten Vielle Montagne vid Södermälarstrand. Det är gruppens första album med nya sångerskan Liv Hansson och sedan albumet släpptes 25 april har de positiva omdömena regnat över bandet.

Captain Black Beards mål med “Struck By Lightning” var att låtarna skulle vara korta och koncista och melodierna skulle få fortsätta ta plats. Ljudbilden skulle dock ändras i och med den skillnad som uppstod på sången när Liv Hansson ersatte tidigare sångaren Sakaria Björklund. Detta ledde i sin tur till att bandet påbörjade ett samarbete med Jona-Tee, till vardags keyboardist i HEAT, som fick agera producent.

– Flera av de låtar vi hade gjort inför “Struck By Lightning” bestod mer eller mindre av ett intro, en vers och en refräng. Sen diskuterade vi tillsammans med Jona om det fanns något där som vi kunde spinna vidare på. I samråd med varandra kunde vi lägga till hookar och skapa melodier. Därifrån gjorde vi klart låtarna och det blev nio låtar som vi gjort samt en gammal HEAT-demo som vi gjorde klart, säger gitarristen Christian Ek.

Captain Black Beard spelade in albumet ute på Nibble Gård utanför Västerås, en upplevelse som bandet beskriver som “effektiv men inte särskilt glamorös”.

–  Vi spelade in i runt ungefär fyra veckor. Studion var byggd vid sidan av en grisfarm och vi möttes av säkert tusentals flugor varje gång vi gick ut. Vi fick använda oss av sprayer för att hålla dem ute och aldrig lämna någon dörr öppen, berättar Christian och skrattar. 

–  Tanken var att komma bort från all form av distraktion. Jona-Tee hade varit där förut och spelat in med HEAT och det hade låtit nice. Så då blev det så. Dra ut till en farm och spela in, med flugor och grisar som sällskap, då lär man ju jobba hårt, säger basisten Robert Majd.

 

Förutom Jona-Tee som producent har förändringens vindar blåst även inom själva bandet för Captain Black Beard. Hade du frågat Liv Hansson själv om hon trott att hon skulle bli Captain Black Beard:s nya sångerska hade hon troligen svarat nej.

– När jag upptäckte att bandet sökte sångare tänkte jag på en gång att de ville ha en man. Man tänker ju att när någon skriver “sångare” handlar det om en man och står det “sångerska” handlar det om en kvinna. Trots att jag inte förväntade mig något så sökte jag tjänsten. Jag brinner för den här musiken och var rak på sak: Här är jag, såhär låter jag, såhär ser jag ut. Jag är kvinna, take it or leave it, säger Liv.

– Efter att ha testat ett gäng sångare, så var det ingen tvekan om att det var Liv som sjöng bäst. Under en kort period jobbade vi lite efter tanken att vi skulle satsa på att låta som vi gjort innan, men i slutändan var det ju självklart att vi skulle gå efter talangen. Då bestämde vi oss för att faktiskt göra om hela grejen, förklarar Robert Majd.

– Liv gick inte vidare i vårt första urval av ansökningar. Men sen när vi insåg att vi bara började låta som en sämre kopia av oss själva tog vi kontakt med henne igen och sen rullade det på. Förmodligen var det någon form av osäkerhet kring att bryta sig ur bandets mall som gjorde att vi var tveksamma först. Men idag lyssnar jag verkligen inte på de nya låtarna och tänker “Undrar hur det skulle låta med en kille”, utan nu är det ju såhär vi vill att Captain Black Beard ska vara, inflikar Christian Ek.

“Struck By Lightning” släpptes 25 april och har uteslutande mötts av idel lovord från recensenter. Captain Black Beard själva försöker inte heller dölja sin stolthet och lycka över albumet. 

– Vill man ha en tidsresa med influenser från 70-talet till nutid vad gäller rock och kvinnlig sång, så är detta vad som personifierar modern rock. Vill man ha kick-ass rock så är det oss man ska lyssna på, säger Liv Hansson.

– För mig har Captain Black Beard alltid varit ett band som aldrig försökt vara något vi inte är. Vill man ha något ärligt och personligt så har den här plattan en självklar plats i ens skivsamling och vi försöker alltid ha kul när vi spelar. Det ska inte vara stelt och fokuserat på ett tråkigt sätt utan att lyssna på och se Captain Black Beard ska vara roligt för publiken, säger Robert Majd.

Förutom hyllningar från recensenter har bandet under årens lopp också fått många kommentarer om att bandnamnet för tankarna till pirater men att det stannar där. Det märks inte av något form av pirattema vare sig det gäller låtmaterial eller rekvisita. När bandet dock inser ironin i att deras releasefest kommer äga rum på en båt så brister alla ut i skratt.

– Vi har bestämt oss för att inte snacka om piratgrejer men så hyr vi en båt? utbrister en förbryllad Robert.

– Det roligaste är att det sker omedvetet också, skrattar Christian.

– Jag klär ut mig till Jack Sparrow, fyller Liv i innan hon fortsätter: “Nej, men skämt å sido, “Struck By Lightning” ligger så rätt i tiden och det känns fantastiskt att få släppa den och jag hoppas riktigt många kommer och lyssnar på oss framöver”. 

 

 

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
INTERVJU: Robert Majd, Liv Hansson och Christian Ek, Captain Black Beard.
AKTUELLA: Med albumet “Struck By Lightning” och releasefest på Vielle Montagne på Södermälarstrand.
RELEASEDATUM: 2018-04-25

CAPTAIN BLACK BEARD – BANDMEDLEMMAR

Liv Hansson – Sång
Robert Majd – Bas
Christian Ek – Gitarr
Vinnie Strömberg – Trummor

| FACEBOOK | SPOTIFY |

 

 

 

 

Relaterade artiklar