Återförenade Heavy Load levererar

Heavy Load blev årets första officiella bokning i vintras. Alla gapade. Sveriges första heavy-metalband återförenades efter 33-års frånvaro och under fredagskvällen gick de slutligen upp på Rock Stage i Norje. And they made it! 

Självklart finns det risker med att återförenas efter så många års frånvaro. Intresset kan vara lågt och akten kan vara bortglömd. En annan risk är den musikaliska kapaciteten. Precis som med idrottsmän så blir även musikers formkurva något begränsad med åren. I Heavy Load:s fall tycks det vara just en hunger efter att få spela igen och en stark kärlek till musiken som slutligen tagit dem tillbaka till rampljuset. Det är nog tveksamt att de ens tänkt på risker, och att det arv de lämnat efter sig skulle kunna befläckas om de inte håller måttet. Det de har gjort är att följa magkänslan och hjärtat. Med facit i hand var det helt rätt av de att göra det. 

Intresset var det aldrig något fel på. Heavy Load har varit en rejäl snackis sedan deras medverkan på Sweden Rock offentliggjordes. Och när spelningen väl är igång så bevisar bandet med råge att den musikaliska kapaciteten inte heller har sviktat. De inleder säkert med “Heavy Metal-angels” och tongångarna från en svunnen tid gör en alldeles varm inombords. 

Jag har inte sett något annat band (undantag Maiden såklart) utnyttja scenutrymmet såväl som Heavy Load gör under sin spelning och man riktigt känner hur mycket de njuter av att befinna sig på scenen. Båda bröderna Ragne och Styrbjörn Wahlquist turas gediget om att sjunga. Styrbjörn sitter förvisso gömd bakom sitt trumset och får inte möjlighet att interagera med publiken men hans sång och trumslagande är i perfekt symbios med varann och hans röst är förvånansvärt stark. Ragne går inte heller av för hackor. Han berättar en fin berättelse om att han alltid velat ha den sortens gitarr som han nu står och spelar på och drar sedan av ett mäktigt lagom långt solo. Förutom det är inte Ragne sen med att springa ut på den lilla catwalken och go wild med publiken längst fram där även en och annan eldflamma smäller av som förstärkning till musiken. 

Walhalla Warriors“, “Trespasser“, “Caroline“. Låtlistan är lång och episk och det är under nyss nämnda låtar som det tänder till lite extra, där den mogna rocken finner sin plats. Emellanåt kommer även den forne medlemmen Eddy Malm in och gästspelar, även han med ett sprudlande glatt humör, där han skämtar friskt med publiken och bland annat river av en ösig version av “Im Alive“. 

Något som är extra starkt med Heavy Loads spelning är ändå den familjära stämningen bandmedlemmarna emellan. Inför varje gästspel som Eddy gör så ropar Ragne in honom, “Eddy, vi behöver dig, var är du?” och de klappar om varandra vid nästan varje möte. Samtliga bandmedlemmar ser också mycket rörda ut när de tackar publiken och deras superlativ över hur roligt de har verkar aldrig ta slut. Bara det faktum att de säger “Vi skiter i att gå ut och bli inropade till extranummer, vi bara kör” är ett kvitto på hur otroligt mycket gubbarna njuter. 

Kan man kalla det här för en lyckad comeback? Ja, utan tvekan. 

[Not a valid template]

 

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
FOTOGRAF: George Grigoriadis (george.grigoriadis@rockbladet.se)
KONSERT: Heavy Load
ARENA: Sweden Rock Festival 2018, Norje.
DATUM: 2018-06-08
BÄST: “Trespasser”
SÄMST: Att köra “Heavy Metal Angels” två gånger känns överdrivet.

 

 

 

Relaterade artiklar