Avatarium – vilken j*vla röst!

Två saker kan enkelt sammanfatta Avatariums spelning på Sweden Rock: en helt fantastisk röst, och en svettig publik.

 

För den som inte vet vilka Avatarium är så går det att sammanfatta det som en tjejfrontat doom/progband. Det frontas av Jennie-Ann Smith med en helt makalös röst; både kraftfull och vacker på samma gång. När jag satte mig framför scenen i väntan på bandet, som var lite sena på grund av bilköer in till festivalområdet (!), så visste jag inte riktigt vad jag hade att vänta mig. Det är egentligen ingen genre jag lyssnar på, även fast jag haft någorlunda koll på bandet och dess välkända grundare (Leif Edling, Candlemass), så mina förväntningar var helt öppna. 

Mina intryck är blandade, men positiva. Det är en bra kombination av härlig mysstämning och svettigt ös, fantastiskt fint gitarrspel och fullständigt felfri sång, vilket ackompanjeras av jubel och applåder långt uppe i backen mittemot. Vi tar oss igenom en hel konsert utan några tekniska fel, problem eller uppehåll, och det är otroligt skönt (och underskattat) att det flyter på så bra! 

Personligen tror jag att Avatarium hade gynnats mycket mer av en kvällsspelning. Jag hade velat ha kandelabrar, en snygg ljusshow och lite mörker till de tunga basslingorna. Nu faller lite av stämningen bort när dessa ljuder över ett soldränkt fält istället. Vi saknar en backdrop och någon form av scenshow, och de som står längst bort hör ingenting i mellansnacken när Jennie-Anns röst blåste iväg med de svala vindarna. Detta är dock alltså ingenting som bandet gjorde fel eller kunde påverka –– snarare en reflektion från min sida. Nästa gång jag ser dem hoppas jag att det är i ett tjockt mörker (för det kan absolut bli en nästa gång för mig)!

Publikinteraktionen är fin, men hade kanske kunnat sträcka sig ännu längre. Jennie-Ann och gänget skapar en härlig stämning, har en bra kontakt med front row, och publiken verkar överlag vara väldigt nöjd. Den generella uppfattningen när jag pratar med publik på väg från spelningen är att den var grym, och alla verkar dela den. Jag kan alltså inte annat än att ge ett högt betyg –– till och med för mig, som i princip är helt ovetande om doom (om vi inte pratar spelet från 1993), är konserten med Avatarium en perfekt start på dagen. 

 

SKRIBENT: Kimmy Keelyn (kimmy.keelyn@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Georgios Grigoriadis (georgios.grigoriadis@rockbladet.se)
KONSERT: Avatarium
ARENA: 4Sound Stage / Sweden Rock Festival / Norje
DATUM: 2018-06-07 (torsdag)

 

LÅTLISTA – AVATARIUM

  1. Into the Fire / Into the Storm
  2. Pearls and Coffins
  3. Moonhorse
  4. Girl With the Raven Mask
  5. Deep Well
  6. Medusa Child
  7. The Sky at the Bottom of the Sea
  8. Avatarium

Relaterade artiklar