Backyard Babies avslutar Sweden Rock med flaggan i topp

Sista akten för årets festival blev de svenska legenderna Backyard Babies. I hela trettio år har de punkrockat sig in i våra hjärtan, och den mörka lördagskvällen i Sölvesborg är inget undantag.

Festivalens sista konsert öppnas med tjock, vit rök och de härliga gitarrerna i Made Me Madman. Det är inte en enkel slot att fylla upp, då den börjar samtidigt som Judas Priest avslutar sin spelning på stora scenen, och dessutom ligger denna scen i den direkta promenadvägen till utgången därifrån. Under de första tre låtarna består alltså publiken till hälften av människor som bara går förbi, på väg hem efter Priest, och till hälften fans som står fast och rockar med oss. Det är nog riktigt svårt att hålla uppe modet och peppen under sådana förutsättningar, men bandet gör det ändå bra: nästan helt obrydda om de som bara går förbi, och istället helt fokuserade på att leverera så bra ös som möjligt för de som stannar kvar.

Energin i bandet är riktigt bra. Det är mycket rörelse, mycket showande, och mycket jobb med att hålla igång publiken –– vilken kanske är lite svårflörtad emellanåt, men inte det minsta resistent mot frontmannen Nicke Borgs karismatiska personlighet. Han levererar faktiskt helt perfekt sång, och några enkla men intima mellansnack. Inte så mycket att klaga på där. 

Nicke berättar även att bandet kommer direkt från en annan spelning i Norge samma dag, och påpekar att det är sjukt kul att vara här och att det “fan var på håret” –– men det märks inte det minsta! Killarna känns ändå, mot all förmodan, pigga och utvilade, och inte ett skvatt stressade över att nästan inte ens hinna dit. Detta visar sig särskilt när de river av publikfavoriten Brand New Hate och Dregen drar fram över scen med gitarren nere vid knäna och leendet uppe vid öronen.

Direkt efter så tas de akustiska gitarrerna fram. Introt till Abandon går igång, och publiken tar sats. Sedan utspelas fem minuter allsång. Alla som har varit på en sådan konsert vet precis hur mäktigt det är att stå i det och vara en del av det, och bandet verkar minst lika nöjda de med. Trots att graderna i luften krupit ner till ensiffrigt så är stämningen riktigt varm.

Senare får vi även ett riktigt guldtillfälle serverat när vi får höra den helt nya singeln Shovin’ Rocks som släpps den 22 juni. Det låter precis som vi känner Backyard Babies: rock n’ roll med en härlig blandad twist av både punk och glam samtidigt, men på ett uppdaterat vis. Glöm inte att lyssna när den släpps!

Setlisten får godkänt av mig med ganska bra tyngd på äldre material. Det som publiken verkar nöjdast med är extranumren. Då får vi både Th1rt3en Or Nothing, Nomadic och Minus Celsius, på rad, knappt så man hinner hämta andan mellan hitsen –– precis som det ska vara!

Personligen hade jag nog hoppats på någonting lite mer spektakulärt som festivalens sista akt; någonting som verkligen hade fått oss att minnas det som ett avslut utöver det vanliga. Jag har givetvis förståelse för vad som är möjligt och inte (typ logistiskt eller praktiskt), men det hade ju inte skadat med typ lite pyro, raketer eller liknande, just för att få in lite visuellt ‘jävlar anamma’ att matcha bandet i sig.

Sammanfattat tycker jag dock att de gjorde ett bra jobb. Varenda en av dem såg till att vara intressant att följa på scen, att underhålla, och att göra sitt absolut bästa. När sista låten Look At You tonas ut över det i övrigt tomma området så kan man enkelt konstatera en sak: Backyard Babies är inte ett band man bara går förbi. 


SKRIBENT
: Kimmy Keelyn (kimmy.keelyn@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Rickard Lantz (rikard.lantz@rockbladet.se)
KONSERT: Backyard Babies
PLATS: Sweden Stage / Sweden Rock Festival / Norje
DATUM: 2018-06-09 (lördag)


LÅTLISTA – BACKYARD BABIES

 1. Made Me Madman
 2. U.F.O. Romeo
 3. Dysfunctional Professional
 4. The Clash
 5. Brand New Hate
 6. Abandon
 7. Highlights
 8. A Song For The Outcast
 9. Heaven 2.9
 10. Shovin’ Rocks
 11. Ghetto You
 12. Star War
 13. Bombed (out of my mind)
 14. Th1rt3en Or Nothing
 15. Nomadic
 16. Minus Celsius
 17. Look At You

Relaterade artiklar