Dark Funeral släpper lös helvetets eldar

Blackmetal-pionjärerna Dark Funeral skruvar upp värmen rejält inför en solande publik och är det inte såhär värmen känns i helvetet så vet jag inte vad.

När Lord Ahriman och hans sällskap går ut på scenen så skiner solen, himlen är klarblå och grönskan är tydlig. Kanske inte riktigt den miljö du föreställer dig som synonym med mörker och död och vid en första anblick framstår liksminkade Dark Funeral som ganska malplacerade. Men när avgrundsvrålet från Heljarmadr ljuder upp mot himlen och den första explosionen av eld och rök uppenbarar sig i ”Unchain My Soul” så är det saksamma att omgivningen ser ljus och gemytlig ut. De mörka krafterna borrar sig istället in i ens medvetna och varenda eldpuff under konsertens gång grillar sönder publiken och helvetets värme är därmed ett faktum.

Det kräver sin man för att kunna leverera något på ett trovärdigt sätt, särskilt när man befinner sig en sits där ens artistiska uttryck utmanas lite extra av väderförhållanden. Men Dark Funeral tacklar uppgiften med bravur och det känns som om Satan själv är på plats och bär fram bandets musikalitet på ett inlevelserikt, respektabelt och övertygande sätt. Eldexplosionerna slutar aldrig att skrämma slag på publiken och locka fram jubel, trots att det är ett återkommande inslag hela konserten igenom och bandet är i otroligt bra samklang med varandra och ingen skugga faller över insatsen.

Det är hårt, mörkt, rått och i låtar som ”Nail Them To The Cross” och ”Where Shadows Forever Reign” tänder det till lite extra, där publiken sugs in i Dark Funerals ockulta värld och deras 25-åriga karriär ger knappast sken av att vara på väg mot sitt slut, i och med den toppform bandet just nu tycks befinna sig i.

 

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
FOTOGRAF: George Grigoriadis (george.grigoriadis@rockbladet.se)
KONSERT: Dark Funeral
ARENA: Sweden Rock Festival, Norje
DATUM: 2018-06-08
BÄST: Showen
SÄMST: Lite krångel med ljud. 

 

 

Relaterade artiklar