F.K.U.: “Vi har hittat tillbaka till nerven vi hade i början av karriären”

F.K.U. var under Sweden Rock Festival ett av de allra första banden att spela på 2018 års festival och för bandet, som släppte skräckalbumet ”1981” i fjol, väntar betydligt fler spelningar framöver.

F.K.U står egentligen för Freddy Kruegers Underwear, men under mötet med bandet backstage på Sweden Rock så får jag höra att i varje fall F.K lika gärna skulle kunna stå för ”Fikakungarna”. När undertecknad sätter sig till ro med samtliga bandmedlemmar sitter de just och fikar.

– Det har hänt någon gång när vi ska repa att vi sitter och fikar i flera timmar och sen säger plötsligt någon ”Ska vi repa nu då?”. Nej, nu orkar vi inte, avslöjar sångaren Lawrence Mackrory (Larry Lethal).

F.K.U. spelade senast på Sweden Rock 2010. Enligt bandet själva var då F.K.U. på gränsen till att vara ett hobbyband som folk höll på att upptäcka fortfarande. Idag ser de sig själva som en sammansvetsad grupp som är mer uppstyrd.

 –  Vi är mer stabila. Förproduktionen inför skivan, skivsläpp, spelningar, allting är mer på riktigt nu och är bättre gjort, säger Lawrence.

–   Jag håller med. Med vår senaste skiva ”1981” ville vi hitta tillbaka till den nerv som vi hade på våra tidiga släpp. Nu har vi tagit in ett energiknippe bakom trummorna som hjälper oss äldre att vara explosiva och musikmässigt blir det mer jävlaranamma så nu är vi på banan igen, säger basisten Patrik Sporron (Pat Splat) samtidigt som han klappar om trummisen Emil Berglin (Unspeakable Emp), medlem i bandet sedan 2016.

–   Jag har lyssnat mycket på F.K.U. tidigare och diggat deras koncept, så att jag får vara en del av bandet idag känns absolut roligt. Det har varit som jag förväntat mig fast lite bättre, säger Emil.

När det gäller F.K.U. och deras skräcktema så var det en självklarhet för bandet att låta ett sådant koncept födas. De hyste en stor kärlek till skräckfilmer och till thrash-metal och att slå ihop dessa två i form av ett band var därmed naturligt.

–   Vi har alltid haft låtar som aspirerat på olika skräckfilmer och på något sätt hyllat dem. I och med senaste skivsläppet tog vi det hela till den mest extrema piedestalen och gjorde en platta som rakt igenom hyllar filmer från 1981, av den anledningen att det just det året släpptes ett par filmer om månaden, alltså extremt mycket. Filmer som vi gillar, förklarar Patrik.

–   Vi har valt vårt koncept av passion och det är väldigt behändigt att ha det konceptet när vi skriver låtar. Medans vissa band är lite trevande i vad de vill säga så vet vi att vi ska skriva om skräckfilmer. Det är lätt hänt att det blir repetitivt men det var ju exempelvis fredag den 13 filmerna också och det var fortfarande en succé, säger Lawrence.

Samtalet avslutas med en hälsning till Rockbladets läsare: ”För er som inte vet vilka vi är så kolla gärna in vår senaste platta ”1981” och om ni gillar det ni hör så får ni gärna lämna en kommentar på sociala medier så kommer vi svara och tacka så mycket för det”.

Under sommaren spelar F.K.U. bland annat på Noselake Metal Festival i Nässjö och Gefle Metal Festival i Gävle och i september turnerar dem tillsammans med Entombed A.D.

 

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
INTERVJU: F.K.U.

 

Relaterade artiklar