Five Finger Death Punch – And Justice For None

Five Finger Death Punch har släppt sitt första album på tre år. Tyvärr hade bandet kunnat behöva minst tre år till.

Annons 

 

Five Finger Death Punch måste vara ett av de mest intensiva banden vi just nu har att bevittna. Det har förvisso gått tre år sedan det senaste albumet “Got Your Six” men däremellan har bandet också klämt ut ett compilation-album 2017 samt singlar och turné. Att vara intensiv kan vid en första anblick ses som något positivt inom den påfrestande musikvärlden vi lever i, där du inte finns om du inte syns. När man dock lyssnar in sig på nya albumet “And Justice For None” så inser man dock att det där intensiva arbetet snarare resulterat i en musikalisk härdsmälta. 

Redan albumets titel “And Justice For None” ger egentligen dåliga vibbar, eftersom det rakt av känns som en parafras på “And Justice For All” som Metallica släppte 1988. 30 år sedan ett av de mest inflytelserika metal-albumen någonsin släpptes väljer alltså 5FDP att oblygt parafrasera titeln (och kanske också det albuminnehåll som gömmer sig bakom titeln?). Hos mig väcker tanken att parafrasera Metallica kalla kårar, men samtidigt försöker en skjuta bort tanken att det handlar om en sorts Metallica-imitation, och istället ge albumet en ärlig chans. 

Man inser snabbt att det enda som liknar Metallica på detta album är just albumets titel. Frågan är dock om bandet trots allt inte tjänat på att sno lite mer av Metallica för sanningen är att “And Justice For None” är i stort behov av en sådan hjärtstartare. 

Låtmaterialet är ihåligt och repetitivt. Musik måste inte alltid bjuda på en chockerande historia eller viktigt budskap, ibland räcker det att förmedla en känsla eller att underhålla. Det är mer regel än undantag att jag faller för aggressiva låtar. I det här fallet så blir dock den aggressiva framtoningen löjlig. Låtar som “Fake” och “Rock Bottom” där det upprepande gånger sjungs “You´re a fake motherfucker” och “I hit rock bottom, I got nothing left to hide, rock bottom, nothing left but pride”, är väl menade till att uppmana lyssnaren att våga släppa fram sina inre aggressioner men istället får man en bild i huvudet av en trotsig unge med dåligt ordförråd som tror han är cool. 

Nej, trots den tankeväckande albumtiteln låter det sannerligen inte som Metallica. Däremot låter det som ett avdankat Slipknot. Intro och mellanspel i “Bad Seed” för tankarna till “Psychosocial” av nyss nämnda band, “Top Of The World” har flera partier i låten som är identisk med Slipknots “Duality“, i “It Doesn´t Matter” låter sångaren Ivan L. Moody som att han härmar Corey Taylor. Ni hör själva, det fungerar helt enkelt inte. 

Albumets bästa spår är utan tvekan balladen “When The Seasons Change”. Där är plötsligt all anstiftan till löjlig låttext och Slipknot-imiationerna borta, och det som istället kommer ut är en låt som faktiskt är betydelsefull. Som redan påpekats: Musik måste inte alltid ha en djup mening, ibland räcker känsla och underhållning långt. Men på ett album som “And Justice For None” bryter det seriösa totalt av mot övrigt innehåll. 5FDP har avslöjat att “When The Seasons Change” handlar om lojalitet som står fast även i de mörkaste stunderna, något som flera av bandets medlemmar kan känna igen sig i, med tidigare missbruks och hälsobekymmer. Det hörs och känns att denna låt faktiskt berör bandet och betyder något extra för dem, vilket också berör lyssnaren. Textrader som “All this pain inside, will it be this way forever, I can run but I can´t hide” och “There´s an angel in your eyes, there´s a hope inside, that you can make it better” berör direkt i hjärtat och för en kort stund förlåter man allt gormande av “Motherfucker” några spår tidigare. 

En bra låt räcker dock inte långt för att rädda ett helt album. 5FDP hade nog egentligen behövt tre år till innan tiden för ett nytt album var inne. 

 

 

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
BAND: Five Finger Death Punch
ALBUM: “And Justice For None”
RELEASEDATUM: 2018-05-18
SKIVBOLAG: Eleven Seven Music
BÄSTA LÅTEN: “When The Seasons Change”

LÅTLISTA – And Justice For None

 1. Trouble
 2. Fake
 3. Top Of The World
 4. Sham Pain
 5. Blue On Black
 6. Fire In The Hole
 7. I Refuse
 8. It Doesn´t Matter
 9. When The Seasons Change
 10. Stuck In My Ways
 11. Rock Bottom
 12. Gone Away
 13. Bloody
 14. Will the Sun Ever Rise
 15. Bad Seed
 16. Save Your Breath

BANDFAKTA – Five Finger Death Punch

MEDLEMMAR

Zoltan Bathory – Gitarr
Jeremy Spencer – Trummor
Ivan L. Moody – Sång
Jason Hook –  Gitarr
Chris Kael – Bas

 

 

Relaterade artiklar